Ziua 797 Rușii au atacat "Castelul lui Harry Potter", crește bilanțul negru la Odesa (Foto&Video). Moscova, acuzată de perturbări GPS

<span style="color:#990000;">Ziua 797</span> Rușii au atacat "Castelul lui Harry Potter", crește bilanțul negru la Odesa (Foto&Video). Moscova, acuzată de perturbări GPS

Cel puțin doi oameni au murit și mai mulți au fost răniți marţi dimineață, în ziua 797 de război, când o clădire rezidențială din Harkov a fost lovită de bombe ghidate lansate de ruși.

Mai multe explozii au fost auzite în timpul nopții şi în Crimeea. Traficul pe podul Kerci a fost oprit temporar.

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut la cinci morţi. 23 din cele 28 de persoane rănite sunt încă în spital, unele în stare gravă, inclusiv o fetiţă de 4 ani. Racheta a distrus reședința fostului deputat ucrainean Serghei Kivalov, un castel în stil gotic din sudul Odesei, pe care localnicii îl numeau "Castelul lui Harry Potter".

Resturile care au căzut în oraşul Harkov pe 2 ianuarie proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană, au declarat observatorii care monitorizează respectarea sancţiunilor ONU, într-un raport adresat unui comitet al Consiliului de Securitate, acuzând încălcarea embargoului asupra armelor impus Phenianului.

Aproximativ 30 de bărbaţi ucraineni au murit, de la începutul invaziei, în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa şi să evite să lupte în războiul cu Rusia. 24 dintre ei încercau să treacă râul Tisa spre România.

ADVERTISING

Europa riscă să devină dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează șeful unuia din cei mai mari producători europeni de îngrăşăminte pe bază de azot.

Estonia acuză Rusia că a încălcat reglementările internaționale privind spațiul aerian prin interferența cu semnale GPS.

Iar Statele Unite sunt deschise la negocieri cu Rusia, dacă Moscova demonstrează o dorință sinceră de a negocia, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken. Însă Putin decide încheierea războiului, a adăugat el.

Situația pe front

  • Atac la Harkov - O clădire rezidențială din Harkov a fost lovită marți dimineață de bombe ghidate lansate de ruși. Cel puțin doi oameni au murit și mai mulți sunt răniți, a anunțat guvernatorul Oleh Sînehubov pe Telegram.
  • Explozii în Crimeea - Mai multe explozii au fost auzite în timpul nopții în localitățile Simferopol, Hvardiiske și Djankoi din Crimeea, relatează canalul rus de Telegram Astra. Traficul pe podul Kerci a fost oprit timp de o oră.
  • Crește bilanțul negru la Odesa - Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut la cinci morţi, în urma unui deces la spital, a anunţat guvernatorul regional Oleg Kiper. 23 din cele 28 de persoane rănite sunt spitalizate în continuare, unele în stare gravă. "Opt dintre ele se află în stare gravă, patru în stare extrem de gravă, inclusiv o fată în vârstă de patru ani. Medicii noştri fac tot ce pot", a precizat el.
  • Rusia susţine că a doborât rachete ATACMS - Ministerul rus al Apărării a afirmat marţi că a doborât şase rachete ATACMS, arme cu rază lungă de acţiune furnizate recent Ucrainei de Statele Unite. Ministerul nu a indicat locul în care au avut loc aceste interceptări. Săptămâna trecută, Washingtonul a anunţat că a trimis aceste rachete Ucrainei, care le cerea de mult timp pentru a putea lovi mai departe în spatele liniei frontului.
  • Rușii au distrus "Castelul lui Harry Potter" - Racheta care a căzut la Odesa a distrus reședința fostului deputat ucrainean Serghei Kivalov, un castel în stil gotic din sudul Odesei pe care localnicii îl numeau "Castelul lui Harry Potter". Turnurile castelului au ars și în timpul nopții, iar serviciile de urgență au anunțat că incendiul a fost de nivel sever.
  • Indicii nord-coreene la Harkov - Resturile care au căzut în oraşul Harkov pe 2 ianuarie proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană din seria Hwasong-11, au declarat observatorii care monitorizează respectarea sancţiunilor ONU într-un raport adresat unui comitet al Consiliului de Securitate, o dovadă a încălcării embargoului asupra armelor impus Phenianului. Coreea de Nord se află sub incidenţa sancţiunilor ONU pentru programele sale balistice şi nucleare încă din 2006, iar aceste măsuri au fost consolidate de-a lungul anilor. Trei observatori ai sancţiunilor s-au deplasat în Ucraina la începutul acestei luni, pentru a inspecta resturile şi nu au găsit nicio dovadă că racheta a fost fabricată de Rusia. Ei "nu au putut identifica în mod independent de unde a fost lansată racheta şi nici de către cine", se arată în raport.
  • Pregătiri de ofensivă - Trupele ruse au mai multe opțiuni pentru viitoare operațiuni în apropiere de Avdiivka, dar nu e clar unde anume își vor concentra eforturile, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Potrivit analiștilor militari americani, stabilizarea pozițiilor ruse la nord-vest de Avdiivka îi oferă comandamentului rus două opțiuni: să continue să înainteze spre vest cu obiectivul de a ataca Pokrovsk sau să încerce să urce spre nord, pentru a declanșa posibile operațiuni ofensive suplimentare în jurul Ceasiv Iar.

Alte informații relevante

  • Au murit fugind de război - În jur de 30 de bărbaţi ucraineni au murit, în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa şi să evite să lupte în războiul cu Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de pază a frontierei, Andrii Demcenko. "Unii şi-au pierdut viaţa în timp ce încercau să treacă un râu de munte sau să traverseze munţii", a declarat Demcenko, citat de Ukrinform. 24 de bărbaţi au murit în timp ce încercau să treacă râul Tisa spre România. Potrivit lui Demcenko, de la începutul războiului, grănicerii au descoperit în jur de 450 de grupări infracţionale care încercau să treacă fraudulos oameni peste frontieră. "Tentative de a trece ilegal graniţa au loc în fiecare zi. Multe dintre ele se petrec în afara punctelor de control de la frontierele cu Republica Moldova şi România. Cel mai mare număr de documente falsificate se înregistrează la graniţa cu Polonia", a precizat el.
  • O bătrână a mers pe jos 10 km ca să scape de ruși - O femeie din Ucraina, de 98 de ani, susține că a mers 10 kilometri pe jos, printr-o zonă bombardată de ruși. Ea a încercat astfel să scape de rușii care se apropiau. "Am supraviețuit acelui război (Al Doilea Război Mondial), supraviețuiesc și acestui război", a spus femeia. Ea locuia într-o localitate din Donețk, care a fost ocupată de ruși. A fugit și a încercat să ajungă în zonele controlate de Kiev. Femeia a povestit că nu a avut mâncare și apă. Ea s-a folosit de un băț de lemn și a fost îmbrăcată cu o haină mult mai mare decât mărimea ei. În final, femeia a fost descoperită de armata ucraineană care a dus-o într-un adăpost, a anunțat Ministerul de Interne. Ea le-a povestit militarilor că a pierdut tot ce a avut, mai puțin țara. "Am supraviețuit acelui război (Al Doilea Război Mondial) și supraviețuiesc acestui război (…) Casele ard și copacii sunt dezrădăcinați. Am rămas fără nimic. Dar mi-am lăsat Ucraina pe picioare", a spus femeia.
  • Îngrăşămintele rusești sunt noile gaze - Europa riscă să devină dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează Svein Tore Holsether, director general la Yara International, unul din cei mai mari producători europeni de îngrăşăminte pe bază de azot. "Îngrăşămintele sunt noile gaze. Este paradoxal că obiectivul este reducerea dependenţei Europei de Rusia şi acum intrăm pe nesimţite într-o situaţie în care transferăm Rusiei puterea asupra unui produs esenţial pentru producţia alimentară", a spus Holsether. Potrivit Eurostat, în perioada iunie 2022-iunie 2023, UE a importat de două ori mai multă uree, un îngrăşământ frecvent utilizat, din Rusia decât în precedentele 12 luni. În sezonul curent, care se va încheia în iunie, importurile din Rusia sunt mai mici, dar totuşi peste media istorică şi reprezintă o treime din importurile totale de uree în blocul comunitar.
  • SUA, deschise la negocieri cu Rusia - Dacă Rusia demonstrează o dorință sinceră de a negocia, Statele Unite vor fi cu siguranță gata pentru asta, a spus secretarul de Stat american, Antony Blinken, într-o discuție cu Borge Brende, președintele Forumului Economic Mondial, la Riad (Arabia Saudită). Blinken a mai spus că sfârșitul războiului depinde de dorința și decizia liderului rus Vladimir Putin, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.
  • Rusia face perturbări GPS - Estonia acuză Rusia că a încălcat reglementările internaționale privind spațiul aerian prin interferența cu semnale GPS. "Interferența GPS în spațiul aerian estonian a Federației Ruse a afectat aviația civilă din regiunea noastră”, a declarat ministrul estonian al Afacerilor Externe, Margus Tsahkna. Compania aeriană finlandeză Finnair a anunțat suspendarea temporară a zborurilor sale către Tartu, în estul Estoniei, timp de o lună, din cauza perturbărilor GPS, care au împiedicat aterizarea a două aeronave.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇