Ziua 698 Aparatul represiv în acțiune. Regiuni din Rusia locuite "istoric" de ucraineni. Destabilizare în Moldova

<span style="color:#990000;">Ziua 698</span> Aparatul represiv în acțiune. Regiuni din Rusia locuite "istoric" de ucraineni. Destabilizare în Moldova

În ziua 698 de război, Ucraina a doborât toate cele opt drone lansate de Rusia noaptea trecută. Trei dintre ele au fost interceptate deasupra regiunii Dnipropetrovsk, iar resturile uneia au provocat un incendiu în incinta unei fabrici.

Rușii nu se lasă până nu cuceresc Avdiivka. Au avansat în sudul și sud-vestul orașului, iar analiștii militari spun că se pregătesc să intensifice activitatea pe front.

Experții militari au analizat și atacurile din ultimele zile asupra Rusiei și au concluzionat că sistemele de apărare aeriană din Leningrad nu sunt proiectate pentru a proteja regiunea unde se află marele oraş Sankt Petersburg. Amintim că recent terminalul companiei ruse de gaze naturale Novatek a luat foc, după un atac ucrainean cu drone.

În Rusia, aparatul represiv a intrat rapid în acţiune, după revolta din Republica Başcortostan (Başkiria). Autorităţile au deschis dosare penale, care pot conduce la pedepse de până la 15 ani de închisoare, pentru ”organizarea de tulburări masive”.

Iar preşedintele Volodimir Zelenski a enumerat, într-un decret, regiunile din Rusia locuite "istoric" de ucraineni şi a îndemnat la respectarea drepturilor lor, într-un text ce va stârni şi mai tare furia Moscovei.

ADVERTISING

De altfel, se înmulțesc și cei care avertizează asupra unui război iminent Rusia-NATO. De data aceasta, un veteran al armatei britanice este cel care spune că Europa trebuie să se pregătească de război cu Rusia și a făcut apel la pregătiri urgente: „America nu ne va salva de data aceasta”.

Între timp, premierul polonez Donald Tusk a sosit la Kiev, unde a spus că Polonia şi Ucraina sunt pregătite să producă în comun arme şi muniţie.

Pe de altă parte, autorităţile de la Tiraspol pregătesc un protest de amploare miercuri, 24 ianuarie, îndreptat împotriva „presiunilor economice ale Chişinăului”. În acest context, ISW estimează că provocările Moscovei din Transnistria fac parte dintr-o operaţiune de informare menită să destabilizeze ţara şi să justifice orice viitoare escaladare rusă în regiune.

Situația pe front

  • Drone doborâte - Ucraina a doborât toate cele opt drone lansate de Rusia noaptea trecută, au informat Forțele Aeriene. Trei drone au fost interceptate deasupra regiunii Dnipropetrovsk, iar resturile uneia au provocat izbucnirea unui incendiu în incinta unei fabrici, a declarat guvernatorul Serghei Lysak. Nu au fost raportate victime.
  • Mișcări de trupe ruse în Avdiivka - Forțele ruse au avansat în sudul și sud-vestul orașului Avdiivka, anunță Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cel mai recent raport. Analiștii militari spun că forțele ruse se pregătesc să intensifice activitatea pe frontul Avdiivka.
  • Rusia acuză terorismul monstruos al Kievului - Kremlinul acuză Ucraina de atacarea terminalului de gaze naturale din portul Ust-Luga, în apropiere de Sankt Petersburg, situat pe malul rus de la Marea Baltică, la aproximativ 900 km de frontiera cu Ucraina. „Regimul de la Kiev continuă să-şi arate faţa monstruoasă, lovind infrastructuri civile”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peksov, acuzând Kievul şi de bombardarea, tot duminică, a oraşului Doneţk, aflat sub controlul rus, atac soldat cu 27 de morți, pe care l-a numit „un act de terorism monstruos”.
  • Apărarea aeriană rusă nu e pregătită pentru atacurile ucrainene - Sistemele rusești de apărare aeriană din regiunea Leningrad nu sunt proiectate pentru a proteja regiunea împotriva atacurilor, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Terminalul companiei ruse de gaze naturale Novatek a luat foc în regiunea Leningrad, lângă Sankt Petersburg. Incendiul a fost rezultatul unei operațiuni planificate de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, potrivit unei surse anonime. ISW spune că sistemele de apărare aeriană din Leningrad se pare că nu sunt bine echipate pentru a contracara atacurile din Ucraina.
  • Europa trebuie să se pregătească de război cu Rusia - Veteranul armatei britanice Robert Clark a emis un avertisment sever pentru Regatul Unit și Europa, într-un editorial publicat de The Telegraph. Clark, care a servit în armată timp de 15 ani, a scris că Marea Britanie trebuie să-și regândească dependența de Statele Unite pentru a ajuta la orice apărare viitoare împotriva Rusiei pe continentul european. În articolul intitulat „Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru război. America nu ne va salva de data aceasta”, el susține că era „dividendelor păcii” s-a încheiat. Clark a reiterat că recrutarea militară îmbunătățită, pe lângă cheltuielile pentru apărare, sunt o problemă crucială pentru ca Regatul Unit să devină mai independent în această eră a incertitudinii.
ADVERTISING

Ce mai face Rusia

  • Aparatul represiv, în acţiune - Autorităţile ruse au deschis dosare penale, care pot conduce la pedepse grele, împotriva a cel puţin patru persoane pe care le acuză că au participat la protestele recente din Republica Başcortostan (Başkiria). Un bărbat a fost arestat şi acuzat de ”participare la tulburări masive”. El riscă până la opt ani de închisoare. Potrivit ONG-ului OVD-Info, alte trei persoane au fost urmărite penal. Două dintre ele sunt acuzate de ”organizarea de tulburări masive” şi riscă până la 15 ani de închisoare. Aproximativ 40 de dosare administrative, în care se riscă pedepse scurte, au fost deschise, iar peste 15 persoane au fost condamnate deja la mai multe zile de încarcerare.
  • Moscova dă explicații la ONU - Rusia urmează să dea explicații azi în fața ONU, cu privire la soarta copiilor ucraineni care, spune Kievul, au fost trimiși cu forța în Rusia de la începutul războiului. Comitetul pentru drepturile copilului, format din 18 experți independenți, va examina cazul Rusiei timp de două zile, în cadrul unei evaluării. Potrivit Ucrainei, 20.000 de copii ucraineni au fost luați cu forța de ruși.
  • Destabilizare în Moldova - Trupele ruse staţionate în Transnistria au încălcat mai multe reglementări ale statutului lor pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv folosind necorespunzător drone în timpul unor exerciţii desfăşurate la sfârşitul anului 2023, au acuzat autorităţile de la Chişinău, în timp ce vocile care susţin Kremlinul acuză presiuni tot mai mari din partea Chişinăului asupra Transnistriei, arată ISW, în ultima sa analiză în care estimează că aceste mişcări ale Moscovei fac parte probabil dintr-o operaţiune de informare menită să destabilizeze Moldova şi să justifice orice viitoare escaladare rusă în regiune.
  • Protest masiv la Tiraspol - Autorităţile de la Tiraspol au anunţat că se pregătesc pentru un protest de amploare convocat pentru miercuri, 24 ianuarie, şi îndreptat împotriva „presiunilor economice ale Chişinăului”. Acţiunea de protest ar urma să aibă loc din cauza recentelor modificări operate de Chişinău la Codul Vamal, care obligă agenţii economici din regiunea transnistreană să achite taxele pentru importuri la bugetul Republicii Moldova, începând cu 1 ianuarie 2024.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Tusk a sosit la Kiev - Premierul polonez Donald Tusk a sosit la Kiev. El are întâlniri cu omologul său ucrainean Denis Şmihal și cu președintele Volodimir Zelenski. Tusk a spus la finalul discuțiilor că ambele țări sunt pregătite să termine negocierile privind investițiile pentru producerea în comun de muniție și arme. Vizita lui Tusk vine după cea a ministrului polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, care a venit la Kiev pe 22 decembrie, în prima sa călătorie oficială în străinătate în noua sa funcție.
  • Cetățenie pentru apărătorii Ucrainei - Preşedintele Volodimir Zelenski a propus luni să se acorde cetăţenia ucraineană combatanţilor străini şi persoanelor de origine ucraineană, fără ca aceştia să fie obligaţi să-şi abandoneze cetăţenia, o schimbare radicală a legii care interzice cetăţenia multiplă. Zelenski dă asigurări, într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare, că această reformă este în beneficiul „combatanţilor străini care au venit să apere Ucraina, a celor care se bat pentru libertatea Ucrainei ca şi cum ar fi propria lor patrie”. Textul urmează „să-i autorizeze pe toţi etnicii ucraineni şi descendenţii lor din întreaga lume să aibă cetăţenia nostră, cu excepţia, bineînţeles, a cetăţenilor statului agresor”.
  • Regiunile din Rusia locuite "istoric" de ucraineni - Zelenski a enumerat, într-un decret, regiunile din Rusia locuite "istoric" de ucraineni şi a îndemnat la respectarea drepturilor lor, într-un text ce va stârni furia Moscovei. În acest document, Zelenski menţionează regiunile Krasnodar, Rostov, Belgorod, Briansk, Voronej şi Kursk, care se învecinează toate cu Ucraina. Decretul acuză Rusia că a comis şi comite în aceste regiuni "acţiuni menite să distrugă identitatea naţională şi să oprime ucrainenii, încălcându-le drepturile şi libertăţile". Documentul îndeamnă guvernul ucrainean să elaboreze "un plan de acţiune pentru a apăra identitatea naţională a ucrainenilor în Federaţia Rusă, inclusiv în regiunile îi care ei locuiesc istoric".
  • Ungaria şi armele - Ungaria va rămâne neimplicată în livrările de arme către Ucraina şi nici nu va contribui financiar în cadrul UE pentru astfel de livrări, dar nu va bloca alte ţări europene să le trimită Kievului dacă doresc acest lucru, a declarat la Bruxelles ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. El a calificat drept "dezamăgitoare" şi "inacceptabilă" o propunere a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) ca statele UE să contribuie anul acesta la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace cu 5 miliarde de euro pentru achiziţia de arme destinate Ucrainei. Totuşi, Szijjarto, a salutat faptul că această propunere a fost "atenuată" faţă de cea iniţială, care cerea alocarea a 5 miliarde pentru fiecare din următorii patru ani.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇