Un incendiu a izbucnit la primele ore ale zilei de duminică la o rafinărie rusă, situată la circa 80 km est de portul Novorossiisk de la Marea Neagră, una dintre cele mai importante căi pentru exportul de petrol din Rusia. Incendiul a fost stins, cauza ar fi fost un atac cu drone.
La întâlnirea de la Malta, unde s-au discutat soluții pentru pacea din Ucraina, dar se face și o evaluare a capacității Occidentului de a susține continuu și mai larg Ucraina, au participat reprezentanți din 66 de state și s-au creat grupuri de lucru pe mai multe subiecte. Volodimir Zelenski a spus că visează la o zi în care istoria umană „este doar istoria păcii”. „Putem şi trebuie să dăm un alt răspuns. Lumea a văzut prea mult sânge”, a spus el.
Iar preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, un important apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a ameninţat cu confiscarea activelor aparţinând statelor membre ale Uniunii Europene pe care Moscova le consideră neprietenoase în cazul în care blocul comunitar va trece la ceea ce el a numit "furtul" de fonduri ruseşti îngheţate în scopul de a finanţa Ucraina.
Sâmbătă, în ziua 612 de război, am aflat că Rusia a suferit unele dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka, iar Ucraina folosește drone pentru a împiedica recruții să fugă.
Evoluții pe front
Atac cu drone - Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus noaptea trecută 36 de drone lansate de Ucraina deasupra Mării Negre în largul Peninsulei Crimeea, a anunţat duminică dimineaţa Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters. Nu sunt informații dacă au existat pagube sau victime.
Incendiu la o rafinărie în sudul Rusiei - Un incendiu a izbucnit la primele ore ale zilei de duminică la rafinăria de petrol Afipski din regiunea Krasnodar (sudul Rusiei). Autorităţile locale au declarat că a fost stins rapid și nu au indicat o cauză. Pe rețelele sociale sunt informații despre explozii puternice care ar fi zguduit rafinăria, iar două canale Telegram - Baza şi Shot - care dispun de o seamă de surse în serviciile de securitate ruse - au relatat că incendiul de la rafinărie, situată la circa 80 km est de portul Novorossiisk de la Marea Neagră - una dintre cele mai importante căi pentru exportul de petrol din Rusia- ar fi izbucnit în urma unui atac cu drone.
Întâlnirea de la Malta
- Tema - La întâlnirea de la Malta au participat peste 60 de consilieri de securitate națională, unii online. Discuțiile, care au avut loc cu ușile închise, au vizat atât o formulă de pace pentru încheierea războiului din Ucraina, cât și evaluarea capacității Ucrainei și a Occidentului de a susține un sprijin continuu și mai larg.
- Cine participă - Oficial nu au fost anunțați participanții. Președintele Zelenski a spus că au fost reprezentate 66 de state, iar pe surse s-a aflat că Egiptul, China şi Emiratele Arabe Unite nu au participat, spre deosebire de întâlnirea din 5 august de la Jeddah. Noi participări notabile au inclus Armenia, Sfântul Scaun şi Mexic, printre altele. Simon Mordue din partea Consiliului European şi Bjorn Seibert de la Comisia Europeană au reprezentat UE. Rusia nu a avut reprezentant.
- Ce a zis Zelenski - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut să se facă un model global din formula sa în zece puncte pentru pacea cu Rusia, informează Reuters. Zelenski a spus că visează la o zi în care istoria umană "este doar istoria păcii". Dreptul internaţional şi Carta Naţiunilor Unite au exprimat această aspiraţie, a spus el. "Dar funcţionează Carta ONU? a întrebat el. "Aici, în Ucraina, în Orientul Mijlociu şi în ţările africane, răspunsul la această întrebare este reprezentat de strigătele mamelor care îşi îngroapă fiii şi fiicele ucise în războaie şi disperarea copiilor orfani de război. Putem şi trebuie să dăm un alt răspuns. Lumea a văzut prea mult sânge".
- Planul în 10 puncte - Planul în zece puncte al lui Zelenski include solicitări pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse, protecţia aprovizionărilor cu alimente şi energie, securitate nucleară şi eliberarea tuturor prizonierilor. La summit-ul din Malta se lucrează la cinci dintre cele zece puncte ale Formulei: ”radiaţii şi securitate nucleară”, ”securitate alimentară”, ”securitate energetică”, ”eliberarea tuturor prizonierilor şi a persoanelor deportate” şi ”restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale”. Zelenski a explicat că au fost create grupuri de lucru pentru fiecare punct al Formulei, accentul fiind pus pe implementare.
- Rezultat - Oficialii au spus că speră ca rezultatul acestei reuniuni să fie un acord pentru organizarea unui summit global pentru pace la sfârşitul acestui an. Copreşedinţii reuniunii, Ucraina şi Malta, au emis o declaraţie comună în care se face referire la angajamentul participanţilor pentru o pace justă şi durabilă bazată pe Carta ONU. Părţile vor lua măsurile pregătitoare necesare pentru un posibil summit de pace în viitor, la o dată care nu a fost încă stabilită.
Formula de Pace propusă de Ucraina devine, treptat, globală, iar majoritatea se reuneşte în jurul unei viziuni comune şi corecte reflectate în această Formulă. Lumea nu este un loc pentru agresiune. Umanitatea va înţelege acest lucru. Aceasta este singura cale pentru a proteja viaţa.
Volodimir Zelenski
Alte informații relevante
Cresc veniturile producătorilor de arme - Invazia rusă în Ucraina, începută în 2022, începe să crească veniturile contractorilor din domeniul apărării, deoarece clienţi precum guvernul SUA îşi refac stocurile golite de livrările către Ucraina şi ţări din întreaga Europă se înarmează cu ochii pe agresiunile Moscovei, transmite Reuters. Contractori de apărare din SUA, cum ar fi Lockheed Martin, General Dynamics şi alţii, se aşteaptă ca actualele comenzi, pentru sute de mii de cartuşe de artilerie, sute de interceptoare de rachete Patriot şi o creştere a comenzilor pentru vehicule blindate aşteptate în lunile următoare vor susţine rezultatele lor în trimestrele următoare. Detalii AICI.
Rusia amenință UE - Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, un important apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a ameninţat cu confiscarea activelor aparţinând statelor membre ale Uniunii Europene pe care Moscova le consideră neprietenoase în cazul în care blocul comunitar va trece la ceea ce el a numit "furtul" de fonduri ruseşti îngheţate în scopul de a finanţa Ucraina, informează Reuters. Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a declarat vineri că executivul european lucrează la o propunere privind colectarea profiturilor (dobânzile) produse de activele financiare ale statului rus îngheţate în UE, în vederea direcţionării acestor beneficii către reconstrucţia Ucrainei.
Ucraina, controale mai stricte la cereale - Ucraina impune controale mai stricte traderilor de cereale pentru a majora veniturile, în vederea finanţării apărării pe timp de război, o decizie are ar putea complica şi mai mult livrările de la porturile ţării de la Dunăre şi Marea Neagră, transmite Bloomberg. Cabinetul de Miniştri al Ucrainei va solicita exportatorilor de cereale şi seminţe oleaginoase fie să obţină licenţe, fie să furnizeze registre fiscale de dinaintea invaziei, a declarat pentru Bloomberg un oficial de la Kiev. Mecanismul va putea fi modificat, dacă situaţia se schimbă, a adăugat oficialul. Guvernul vrea să elimine firmele fantomă, să repatrieze mai multe venituri în valută şi să colecteze mai bine impozitele, în condiţiile în care aliaţii Ucrainei analizează eforturile anti-corupţie.