Ziua 606 Ucrainenii vor un punct strategic lângă Nipru, dar rămân fără drone. Rușii schimbă tactica și sapă tuneluri

<span style="color:#990000;">Ziua 606</span> Ucrainenii vor un punct strategic lângă Nipru, dar rămân fără drone. Rușii schimbă tactica și sapă tuneluri

Ziua 606 a început cu un atac devastator în Harkov, unde Rusia a lovit cu rachete S-300. Bilanțul indică cel puțin 6 morți și 14 răniți, din care 7 grav.

Se duc lupte intense și în Herson, unde rușii încearcă să oprească întărirea pozițiilor ucrainene din zona estică a regiunii. Forțele Kievului încearcă să-și consolideze controlul asupra unui sat aflat la doar doi kilometri de fluviul Nipru, cu obiectivul de a-și asigura un punct de sprijin în vederea lansării unor viitoare operațiuni majore de atac care să divizeze trupele ruse și să le lovească rutele de aprovizionare. Rușii susțin că au anihilat toate încercările.

În schimb, rușii își adaptează tactica la Avdiivka, unde au început să sape tuneluri pentru a ataca mai aproape de pozițiile ucrainene.

Voluntarii și militarii ucraineni se tem că vor rămâne fără dronele chinezești ieftine și eficiente, întrucât Beijngul restricționează exporturile către Ucraina și Rusia.

ADVERTISING

Iar oficialii ruși au voie să folosească doar automobile produse în Rusia și China, în baza unei instrucţiuni a preşedintelui Vladimir Putin.

Evoluții pe front

  • Rusia a atacat la Harkov - Cel puţin şase persoane au fost ucise şi 14 au fost rănite sâmbătă în urma atacurilor ruseşti cu rachete asupra unui depozit poştal în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, transmite AFP. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a distribuit o înregistrare video pe reţelele de socializare cu ceea ce pare a fi un depozit grav avariat, alături de resturi şi un container care poartă sigla operatorului poştal ucrainean Nova Poshta. Victimele au între 19 și 42 de ani și 7 dintre răniți sunt în stare gravă. Conform parchetului regional, forţele ruse din regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina, au tras rachete S-300, iar două dintre ele au lovit depozitul.
  • Lupte lângă Herson - Forțele ruse încearcă să împiedice aprovizionarea forțelor ucrainene și întărirea flancului estic din regiunea Herson. Forțele terestre ucrainene luptă pentru securizarea satului Krînkî, situat la aproximativ 30 km nord-est de Herson și la doar 2 km de fluviul Nipru. Dacă ucrainenii reușesc, controlul asupra acestei așezări le-ar oferi unităților avansate un punct de sprijin pentru a dezvolta o strategie ofensivă mai amplă, cu scopul de a diviza trupele ruse și de a le perturba rutele de aprovizionare, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
  • Rușii sapă tuneluri - Trupele ruse își schimbă tacticile de luptă la Avdiivka, săpând tuneluri pentru a ataca mai aproape de pozițiile ucrainene și folosind vehicule terestre controlate de la distanță, a spus purtătorul de cuvânt al brigăzii mecanizate 110 din armata ucraineană citat de The Kyiv Independent.
  • Bombardamente fără victime - Atacurile aeriene de sâmbătă asupra a cinci așezări din regiunea nord-estică Sumî au provocat cel puțin 31 de explozii, însă nu au provocat victime, a anunțat administrația militară regională.
  • Ucraina rămâne fără drone chinezești - Reaprovizionarea cu modele comerciale e vitală din cauza numărului mare de drone pierdute în lupte, însă sunt semne că Beijingul restricționează vânzarea de drone și piese către Ucraina și Rusia, relatează BBC. Potrivit organizației Rusi, Ucraina pierde cam 10.000 de drone pe lună, iar producătorii chinezi sunt obligați acum să solicite licențe de export și să depună certificate care să ateste cumpărătorii finali. China, care nu a condamnat invadarea Ucrainei, nu dorește ca dronele sale să fie folosite în scopuri militare. Voluntarii și militarii ucraineni spun că noile restricții chineze au avut un efect limitat, mai ales asupra stocurilor de drone ușoare Mavic, produse de compania chineză DJI, însă se tem că furnizarea de piese ar putea fi limitată. DJI, cel mai mare furnizor de drone comerciale din lume, a oprit vânzările directe către Ucraina și Rusia după începerea războiului. În lipsa aprovizionării directe, cumpărătorii din Rusia iau drone chinezești și piese din țări precum Kazahstan, scrie Kommersant, în timp ce ucrainenii se orientează către aliații occidetali.
  • Atac susținut al Rusiei - Rusia a atacat Ucraina cu drone de asalt şi rachete ghidate şi antiaeriene, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Forţele aeriene ucrainene au anunţat că au înregistrat opt lansări de rachete S-300 din regiunea Belgorod şi teritoriile ocupate temporar din regiunea Doneţk, o rachetă ghidată Kh-59, lansată de pe o aeronavă Su-34 din spaţiul aerian al teritoriilor ocupate temporar din regiunea ucraineană Zaporojie, două vehicule aeriene fără pilot de tip nedeterminat din nord şi trei drone de asalt Shahed 136/131 din Zona Capul Ceauda, în estul peninsulei Crimeea. Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus patru obiective aeriene: o rachetă aeriană ghidată Kh-59 şi trei drone Shahed-136/131.
  • Atacuri dejucate - Forţele ruse susțin că au dejucat mai multe încercări ale forţelor ucrainene de a traversa râul Nipru în regiunea de sud Herson, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters. Potrivit ministerului, echipele ucrainene de ”sabotaj şi recunoaştere” au fost oprite în timp ce încercau să traverseze râul în apropierea satelor Pridniprovske, Tiahinka şi Krinki. Rusia a mai spus că a distrus personalul ucrainean, echipamentele de trecere a apei şi vehiculele în apropierea satului Stanislav. Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Ce mașini trebuie să aibă oficialii ruși - Guvernul Rusiei a publicat vineri o listă de maşini produse pe plan intern pe care oficialii de stat ar trebui să le cumpere, toate mărci ruseşti sau chinezeşti, transmite Reuters. Ministerul Industriei şi Comerţului a declarat că lista de maşini e compusă din cele recomandate pentru utilizare prioritară de către angajaţii de stat şi municipali în scopuri oficiale, în urma unei instrucţiuni a preşedintelui Putin. Maşinile ruseşti enumerate sunt cinci modele Lada, produse de cel mai mare producător auto din Rusia, Avtovaz, precum şi mărcile UAZ, Aurus şi Moskvich şi maşini electrice Evolute. Moskvich 3 este un JAC Sehol X4 asamblat la Moscova folosind kituri achiziţionate de la un partener chinez. Au fost incluse pe listă şi cinci modele ale producătorului auto chinez Haval, care din 2019 produce maşini la fabrica sa din regiunea Tula, la 200 km de Moscova.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇