Ziua 603. Moscova susține că a împiedicat avioane britanice să intre în spațiul aerian rusesc. Ofensivă ucraineană peste Nipru

Ziua 603. Moscova susține că a împiedicat avioane britanice să intre în spațiul aerian rusesc. Ofensivă ucraineană peste Nipru

Ziua 603 de război a început cu un nou atac al Rusiei cu rachete și drone asupra infrastructurii industriale, militare, dar și civile din Ucraina. Există și victime, dar și pagube materiale semnificative.

Un avans important al ucrainenilor este consemnat în Herson, unde, în ultimele două zile, pușcașii marini au reușit să înainteze peste malul stâng al râului Nipru.

Din Rusia, patriarhul Kirill a șocat cu o nouă declarație. El a spus, practic, că bombele atomice ale Rusiei sunt sfinte, pentru că au fost dezvoltate „prin grația divină de necontestat” chiar într-o mănăstire și au asigurat, astfel, existența Rusiei ca stat liber și independent.

În aceeași notă a deciziilor șocante din țara condusă de Vladimir Putin, au fost desființate examenele în școli la limbi străine, iar la Moscova, la doar 500 de metri de cartierele rezidențiale, a fost inaugurată o fabrică de rachete. Iar Google a dat, oficial, faliment în Rusia.

Vorbind despre obsesia lui Putin pentru proiecte grandioase, serviciile britanice de informații au remarcat cum a ajuns Podul Crimeii o bătaie uriașă de cap pentru forțele Kremlinului, care consumă resurse tot mai mari pentru a proteja obiectivul strategic de loviturile tot mai ingenioase ale ucrainenilor.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Ploaie de drone și rachete - Forțele ucrainene spun că rușii au lansat rachete balistice Iskander, rachete ghidate S-300 și X-59, rachete de croazieră și 9 drone Shahed. Au fost vizate în special regiunile Donețk, Nikolaev, Sumî, Dnepropetrovsk și Zaporojie. Ucrainenii au reușit să doboare doar 4 dintre ele - o rachetă X-59 și trei drone kamikaze. Două persoane au fost ucise și una rănită în urma atacului asupra Nikolaev. Mai multe clădiri rezidențiale și o companie agricolă au fost avariate.
  • Ofensiva peste Nipru - Institutul pentru Studiul Războiului a confirmat, analizând imagini din satelit, că în ultimele două zile unități din două brigăzi de pușcași marini ucraineni au avansat pe malul stâng al râului Nipru, în partea regiunii Herson controlată de ruși, la nord de Pescianivka (la 14 km est de Herson și 3 km de râu) și în Poima (la 11 km est de Herson și 4 km de râu). Experții ISW notează că, deși ofensiva ucraineană peste Nipru este de amploare mai mare decât până acum, forțele Kievului încă nu au reușit să își fixeze pozițiile și să creeze astfel un cap de pod pe malul de est al Niprului, care să permită o intervenție mai amplă a forțelor mecanizate.
  • Podul lui Putin, vulnerabilitatea Rusiei - Serviciile britanice de informații analizează în raportul de joi câtă bătaie de cap a ajuns să dea Rusiei podul lui Putin din Crimeea. După numeroasele atacuri reușite ale ucrainenilor, Rusia e nevoită să asigure aici o securitate sporită, ce include și apărare antiaeriană ce ar putea fi vitală în alte misiuni. Și chiar dacă rușii se laudă că podul e reparat și complet operațional, tot au introdus restricții, astfel că transportul camioanelor și cisternelor cu combustibil continuă să fie făcut cu feribotul. „Încrederea forțelor ruse că pot proteja această structură mare și vulnerabilă va continua să fie amenințată de ingenuitatea armatei și serviciilor de informații ucrainene”, scrie Ministerul britanic al Apărării în raport.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Avioane britanice în spaţiul aerian rusesc - Rusia a mobilizat joi două avioane de vânătoare Su-27 pentru a împiedica trei avioane militare britanice să intre în spaţiul aerian rusesc deasupra Mării Negre, afirmă Ministerul rus al Apărării. Ministerul de la Moscova a precizat că avioanele de luptă ruseşti au fost trimise pentru a intercepta "trei ţinte aeriene" care se apropiau de graniţă şi le-a identificat ca fiind un avion de recunoaştere RC-135 şi două avioane de luptă Typhoon. "Pe măsură ce avioanele de vânătoare ruseşti s-au apropiat, aeronavele militare străine s-au îndepărtat de frontiera de stat a Federaţiei Ruse", se arată într-un comunicat. Nu este clar cât de aproape s-au apropiat avioanele unul de celălalt, menţionează Reuters.
  • Bomba atomică sfântă - Patriarhul Kirill a făcut o nouă declarație controversată, în timpul unei ceremonii în care l-a decorat pe fizicianul Radîi Ilkaiev, directorul onorific al Centrului Federal Nuclear al Rusiei: „Dl. Ilkaiev, pot spune cu încredere, este un mare cercetător rus. Conduce Centrul Nuclear creat de Kurciatov (Iuri Kurciatov, fizician și directorul sovietic al programului de bombe nucleare). Dacă nu ar fi existat munca lui Kurciatov, a dl. Ilkaiev și a colegilor săi, e greu de spus dacă astăzi țara noastră ar mai fi existat. Au creat arma sub protecția Sfântului Serafim din Sarov pentru că, prin grația divină de necontestat, arma a fost creată în mănăstirea Sfântului Serafim. Datorită acestei puteri, Rusia a rămas liberă și independentă și, desigur, trebuie să-i prețuim în inimile și gândurile noastre pe acești cercetători care, practic, au salvat țara”.
  • Fără limbi străine în Rusia - Rusia desființează toate examenele la limbi străine în școli. Ultimele astfel de examene au avut loc la 1 martie pentru limbile engleză, franceză și germană. În luna mai, președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin a spus că limba engleză este „moartă” și a îndemnat la înlocuirea ei cu chineza. Iată că acum se fac primii pași în acea direcție. „Cu siguranță nu vom mai organiza cursuri în limbi străine. Decizia a fost luată într-o manieră consolidată”, a declarat șeful Serviciului federal pentru supervizarea în Educație și Știință.
  • Fabrică de rachete în curtea civililor - Rusia a deschis în districtul Nekrosovka al Moscovei o fabrică de rachete, la doar 500 de metri de clădirile rezidențiale. La inaugurare au fost prezenți primarul Moscovei, Serghei Sobianin, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și cel al Industriilor, Denis Manturov.
  • Jurnalistă arestată - Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva a fost arestată în oraşul rus Kazan, a anunţat angajatorul ei, Radio Free Europe/Radio Liberty (Radio Europa Liberă). E al doilea jurnalist american arestat în Rusia în 2023, după Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, reţinut la Moscova din 29 martie pentru spionaj. Detalii AICI.
  • Falimentul Google în Rusia - Un tribunal din Moscova a admis cererea de faliment depusă de subsidiara rusă a Google, OOO Google. Compania are datorii de 578 de milioane de dolari, dintre care 201 milioane sunt taxe restante către statul rus. Google Rusia a depus cererea de faliment în iunie 2022, după ce conturile i-au fost înghețate în urma proceselor intentate de deținătorii canalelor de YouTube pe care Google le-a blocat pe platforma sa. Compania s-a confruntat și cu o serie de amenzi, pentru că a refuzat să șteargă informații despre război declarate ilegale în Rusia.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Biserică scoasă în afara legii - Parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege care scoate în afara legii Biserica Ortodoxă din subordinea Patriarhiei de la Moscova, un ultim susţinător al invaziei Ucrainei de către Rusia.
  • Putin, supărat pe CIO - Vladimir Putin a acuzat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) de "discriminare etnică", în condiţiile în care se aşteaptă ca sportivii ruşi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 doar în număr limitat şi sub un steag neutru, ca represalii pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei. "Din cauza anumitor lideri ai actualului Comitet Internaţional Olimpic, am învăţat că (...) Jocurile în sine pot fi folosite ca instrument de presiune politică împotriva unor persoane care nu au nimic de-a face cu politica şi, de facto, ca un instrument grosolan de discriminare rasistă, etnică", a spus Putin.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇