În ziua 593 de război forțele ruse își intensifică eforturile de a mina zona de-a lungul liniei de front Robotîne-Verbove, recent eliberată de ucraineni din regiunea Zaporojie, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea zilnică.
Președintele Volodimir Zelenski a făcut o paralelă între atacul Hamas și războiul din Ucraina declarând că „dreptul Israelului la autoapărare este incontestabil”. Aproximativ 15.000 de refugiați ucraineni au fugit în Israel.
În timpul verii, Ucraina a „eliberat aproape sigur cel puțin 125 kmp de teritoriu” într-o zonă de est a țării, potrivit unei actualizări de informații de la Ministerul Apărării din Londra.
Imagini din satelit recente arată o creștere "dramatică și fără precedent" a traficului feroviar la frontiera dintre Coreea de Nord și Rusia, indicând că Phenianul îi trimite arme Moscovei, iar drone proiectate de iranieni sunt produse acum direct în Rusia sub licență.
Situaţia pe front
- Minarea tactică - Forțele ruse își intensifică eforturile de a mina zona de-a lungul liniei de front Robotîne-Verbove, recent eliberată de ucraineni din regiunea Zaporojie, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea zilnică. Bloggerii ruși susțin că armata Rusiei dedică mai multe resurse reminării zonei ca o modalitate de „a obține surpriză tactică”. Minele au perturbat transferul de mărfuri și echipamente ucrainene în ultimele zile.
- 125 kmp eliberaţi - În timpul verii, Ucraina a „eliberat aproape sigur cel puțin 125 km pătrați de teritoriu” într-o zonă de est a țării, potrivit unei actualizări de informații venite de la Ministerul britanic al Apărării.
- Forțele ruse au bombardat sudul regiunii Herson și alte părți ale Ucrainei, ucigând cel puțin două persoane, au declarat oficialii ucraineni.
- Unde sunt copiii răpiţi? - Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului şi-a comunicat îngrijorarea privind lipsa unui sistem de repatriere a copiilor ucraineni duşi în Rusia. În plus, unii din copiii reveniţi din Rusia s-au plâns de modul în care au fost trataţi acolo. Autorităţile ucrainene afirmă că au identificat şi verificat aproape 20.000 de copii care au fost duşi în Rusia din februarie anul trecut. Până acum, au fost repatriaţi doar 400.
Cu gândul şi la Israel
- Președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat „solidaritatea” cu Israelul într-o convorbire cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu. Zelenski a făcut paralele între atacul Hamas și războiul din Ucraina declarând că „dreptul Israelului la autoapărare este incontestabil”. El a spus că guvernul său a înființat un sediu operațional pentru a-i ajuta pe toți ucrainenii din Israel.
- Ulterior, în discursul de la finalul zilei, preşedintele Ucrainei a făcut din nou referire la situația din Israel, amintind în context de războaiele mondiale: „Este de importanţă fundamentală pentru noi – nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga Europă. Potrivit informaţiilor disponibile - unele foarte clare - Rusia este interesată în a declanşa un război în Orientul Mijlociu astfel încât o nouă sursă de durere şi suferinţă să poată submina unitatea lumii, să crească dezacordul şi contradicţiile şi astfel să ajute Rusia să distrugă libertatea în Europa. Îi vedem pe propagandiştii ruşi exultând. Vedem prietenii iranieni ai Moscovei sprijinind public pe cei care au atacat Israelul. Şi toate acestea reprezintă o ameninţare mai mare decât realizează lumea acum. Războaiele mondiale din trecut au început cu agresiuni locale. Ştim cum să contracarăm această ameninţare. Pregătim paşii potriviţi. Şi, cel mai important, apărăm nevoie de maximă unitate în lume”, a subliniat el.
- Aproximativ 15.000 de refugiați ucraineni au fugit în Israel.
- Deși a trimis tone de ajutor umanitar, Netanyahu a refuzat în mod constant să furnizeze arme Kievului.
- Două femei ucrainene s-au numărat printre cei uciși sâmbătă în Israel. Identitatea lor nu a fost încă confirmată, dar oficialii au spus că locuiau în Israel de mult timp.
Ce mai face Rusia
- Înapoi în Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU - Rusia, exclusă în 2022 din Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, încearcă să se alăture din nou organismului cu sediul la Geneva. Mai mulți diplomați și analiști ONU sugerează că Rusia vrea să-și exercite controlul asupra transporturilor de cereale și vânzărilor de arme și energie, pentru a obține sprijin într-un vot secret programat pentru 10 octombrie. Alături de Rusia, Albania și Bulgaria concurează pentru două locuri reprezentând Europa de Est.
- Kim îi dă arme lui Putin - Imagini din satelit recente arată o creștere "dramatică și fără precedent" a traficului feroviar la frontiera dintre Coreea de Nord și Rusia, indicând că Phenianul îi trimite arme Moscovei, relatează AP. Imaginile satelitare din 5 octombrie arată aproximativ 73 de vagoane în stația Tumangang, în condițiile în care fotografiile din ultimii 5 ani au surprins cel mult 20 de vagoane. Acoperirea vagoanelor cu prelate face imposibilă identificarea precisă a echipamentelor, dar întrucât Putin și Kim au discutat despre cooperarea militară la summit-ul lor recent, creșterea bruscă a traficului feroviar pare să indice furnizarea de arme și muniție Rusiei de către Coreea de Nord, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.
- Aproape 3 miliarde de dolari pentru Iran - Briefing-ul de la Ministerul Apărării din Marea Britaniei se concentrează pe relația Rusiei cu Iranul. Se pare că acum drone proiectate de iranieni sunt produse direct în Rusia sub licență. „Iranul a susținut recent că Rusia a investit 2,76 miliarde de dolari în Iran în 2022-2023. Este foarte probabil că legăturile economice se vor adânci pe măsură ce Rusia încearcă să atenueze sancțiunile occidentale”, adaugă britanicii.
Adunarea parlamentară a NATO
- Zelenski cere definiţia terorii - Zelenski a făcut apel la Adunarea parlamentară a NATO pentru ca statele democratice să se unească și să facă față terorismului, comparând atacul Hamas asupra Israelului cu tacticile similare folosite de Rusia, despre care el a spus că este un „ stat terorist”. Vorbind prin videoconferinţă, el a precizat că lumea ar putea conveni asupra unui set de definiții ale terorismului: „Nu violați femeile. Nu ucideţi! Nu considerați copiii drept trofee! Nu umpleți satele și orașele cu sânge! Nu împușcați civili în mașini!” - ar trebui să fie baza acestor definiţii.
- Pledoarie la NATO împotriva oboselii de război - Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, a făcut apel la Occident să nu cedeze la „oboseala de război”. Vorbind la Adunarea parlamentară a NATO de la Copenhaga, ea a spus: „Bărbații și femeile ucrainene curajoase luptă pe front. Ei sunt chipul binelui împotriva răului. Această [invazie] este o amenințare la adresa ideilor pe care se construiește alianța noastră – libertate, democrație, statul de drept. Trebuie să fim alături de Ucraina până la capăt. Niciunul dintre noi nu poate pretinde oboseala de război, în timp ce Ucraina își continuă lupta neobosită. Să decidem că oboseala de război nu va avea loc în comunitatea noastră transatlantică.”
Alte informaţii relevante
- Forumul Rebuilding Ukraine (Reconstruirea Ucrainei) va avea loc la Palatul Parlamentului, în perioada 18-19 octombrie. Evenimentul este organizat sub Înaltul Patronaj al prim-miniştrilor României şi Ucrainei.