Ziua 579 de război a început cu un nou atac masiv asupra Odesei. Rușii au lansat 19 drone, dar și 14 rachete Kalibr și Onix, 3 din cele din urmă reușind să-și atingă țintele.
Mai multe depozite de cereale, clădiri din port, dar și un hotel din apropiere au fost grav avariate și două persoane au fost ucise.
Și ucrainenii au continuat atacurile cu drone pe teritoriul rus, fiind raportate lovituri de succes în mai multe regiuni. În Kursk, surse ucrainene spun că o încărcătura unei drone recuperate de ruși a fost detonată chiar când veniseră mai mulți ofițeri de rang înalt să o inspecteze. Ar fi murit comandantul regimentului, unul dintre adjuncții săi, un grup de ofițeri de aviație și un reprezentant al FSB, în timp ce mai mulți angajați ar fi fost răniți.
Totodată, o explozie s-a auzit luni dimineață în Sevastopol, fiind observată și o coloană de fum tot în zona sediului Flotei ruse la Marea Neagră. Autoritățile de ocupație susțin că ar fi fost vorba despre o detonare controlată pentru a dărâma unele dintre structurile afectate de atacul din urmă cu 3 zile. Serviciile de informații ucrainene spun că cel puțin 34 de ofițeri au fost uciși și 105 soldați au fost răniți în lovitura din 22 septembrie și că printre morți s-ar afla și comandantul flotei, amiralul Viktor Sokolov.
Ucraina a primit deja și primele tancuri Abrams, iar soția preşedintelui Zelenski vorbește de un posibil nou mandat al acestuia în fruntea țării, dar speră că va fi o experiență mai puțin „îngrozitoare”.
O informație ce riscă să inflameze tensiunile din zonă vine din Transnistria, unde liderii separatiști susțin că ar fi căzut bucăţi de rachetă. Și dacă se dovedește a fi adevărat, rămâne incertă originea rachetei, atât Ucraina, cât și Rusia, folosind acel model.
Situația pe front
- Odesa sub asediu - Un nou atac masiv a avut loc în noaptea de duminică spre luni asupra Odesei. Rușii au lansat 19 drone, dar și 14 rachete Kalibr și Onix. Sistemele ucrainene de apărare antiaeriană au reușit să doboare toate dronele și 11 rachete Kalibr, restul provocând distrugeri importante în port. Au fost distruse și depozite de cereale, iar unda de șoc a exploziilor a spart geamurile mai multor case. Doi muncitori au murit. EI au fost găsiți sub molozul depozitului la care lucrau.
- Înainte și după „eliberare” - Sediul administrației marinei din Odesa a fost lovit de rachete, la fel și Hotelul Odesa din apropiere. Hotelul nu era deschis. Iată cum arăta înainte și cum arată acum, după „eliberarea” pe care rușii o impun cu forța de peste un an jumătate în Ucraina.
- Nouă explozie în Sevastopol - O explozie puternică a fost auzită în Sevastopol, iar apoi a început să se ridice fum tot în zona sediului Flotei ruse la Marea Neagră. Autoritățile de ocupație susțin că ar fi fost vorba despre o explozie controlată pentru a dărâma unele dintre structurile afectate de atacul din urmă cu 3 zile.
- Comandantul Flotei din Sevastopol, ucis - Serviciile de informații ucrainene spun că cel puțin 34 de ofițeri au fost uciși și 105 soldați au fost răniți în lovitura din 22 septembrie din Sevastopol. Printre morți s-ar afla și comandantul flotei amiralul Viktor Sokolov.
- Bombe aruncate peste civili în Herson - Avioanele rusești au aruncat 4 bombe asupra orașului Berislav, din Herson. Una dintre ele a lovit o clădire de birouri, două persoane fiind ucise și alte două rănite. O altă bombă a lovit o clădire rezidențială.
- Atac ucrainean în Donețk - Administrația separatistă din Donețk anunță că un bărbat de 33 de ani a murit și fațada unei case a fost avariată, în urma unui bombardament ucrainean.
- Depozit de muniţie distrus în Lugansk - O explozie puternică s-a produs luni pe locul unei fabrici din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, ocupată de ruşi. Un depozit de muniţii rusesc a fost detonat într-o zonă industrială din oraşul Sorokîne, a anunţat pe Telegram şeful administraţiei militare ucrainene a regiunii Lugansk, Artem Lisohor. Oraşul Sorokîne se află la peste 100 km în spatele liniei frontului şi la doar circa 10 km de graniţa cu Rusia.
- Ucraina are Abrams - Primele tancuri americane M1 Abrams au ajuns în Ucraina. Nu este clar numărul celor livrate în această tranșă, dar totalul pe care SUA s-au angajat să le trimită este 31. Zelenski a mulțumit și a anunțat că Ucraina caută noi contracte, „lărgind aria geografică”.
- Campanie de donații pentru drone - O grupare de luptători din Belarus care luptă de partea Ucrainei în Donețk a lansat o campanie de donații pentru a cumpăra drone, baterii și antene. Spun că au nevoie de 5.000 de dolari.
- Rețea de spionaj destructurată - Serviciile de securitate ucrainene susțin că au destructurat o „rețea de spionaj" a rușilor din Harkov. Patru presupuși membri ai rețelei au fost arestați în cadrul „operațiunii care s-a desfășurat în mai multe etape". Trei dintre ei au fost acuzați de înaltă trădare, iar al patrulea a fost acuzat de manipularea ilegală de muniție. De asemenea, SBU mai caută un bărbat, despre care se crede că a fugit în Rusia: „Infractorii colectau informații privind geolocalizarea fortificațiilor și rutele de deplasare a coloanelor de echipamente militare ale forțelor de apărare, inclusiv pe calea ferată. În timpul perchezițiilor la domiciliile deținuților, au fost găsite computere și telefoane mobile, pe care aceștia le foloseau pentru a desfășura activități de recunoaștere și subversive. De asemenea, au fost confiscate de la ei trei grenade de luptă".
- Mai candidează Zelenski? - Olena Zelenska dezvăluie într-un interviu acordat postului american CBS News că „nu a susţinut întru totul” decizia soţului său de a candida la preşedinţie în 2019, dar spune că-l va susține orice decizie va lua, sperând că un al doilea mandat va fi o experiență mai puțin „îngrozitoare”: „Nu ştiu dacă a luat o decizie. Va depinde de situaţia din ţara noastră şi de posibilitatea de a organiza alegeri libere şi corecte. Va depinde dacă societatea îl mai vrea ca preşedinte. Dacă crede că nu, el nu va mai candida”. La 31 martie 2024, la mai bine de doi de la invazia Ucrainei de către Rusia, ucrainenii ar urma să se prezinte la urne pentru a-şi alege un nou preşedinte.
Ce se întâmplă în Rusia
- Drone ucrainene în Rusia - Autoritățile ruse au anunțat noi atacuri ucrainene cu drone asupra regiunilor Briansk, Kursk, Belgorod și Tula. Până la ora 13:00, rușii anunțaseră că au doborât peste 10 drone ucrainene.
- Explozie pe aerodrom în Kursk cu multe victime - Două drone au fost lansate luni dimineață asupra regiunii Kursk. Inițial, rușii au negat că ar fi pagube sau victime, însă contraspionajul de la Kiev a anunțat că una dintre drone a lovit direct sediul Directoratului de Informații din Kursk al Ministerului Apărării. Ulterior, și primarul din Kursk, Igor Kuțak, a admis că acoperișul a fost avariat, precum și 15 case și 4 mașini. Puțin mai târziu, rușii au spus că au mai interceptat o dronă, pe care ar fi dus-o în siguranță pe pista aerodromului Halino. Ucrainenii susţin încă au lovit aerodromul și că ar fi fost uciși mai mulți ofițeri militari de rang înalt. Se pare că atunci când persoanele din conducerea regimentului 14 de aviație s-au apropiat ca să examineze aparatul de zbor, încărcătura sa a fost detonată. Ar fi murit comandantul regimentului, unul dintre adjuncții săi, un grup de ofițeri de aviație și un reprezentant al FSB, în timp ce mai mulți angajați ar fi fost răniți.
- Atacuri în Belgorod - Autoritățile ruse anunță că două femei au fost rănite după atacul ucrainean cu dronă. Casa în care se aflau a fost avariată. Alte două drone ar fi fost doborâte în regiune în jurul prânzului.
- Restricții pe aeroporturi la Moscova - Deasupra Moscovei nu au fost raportate drone, însă pe aeroporturi au fost impuse restricții de zbor, măsură luată de obicei când au loc atacuri.
- Antrenamente anti-drone acvatice - Flota Nordului a Rusiei, care operează în Arctica, a anunțat că a desfăşurat exerciţii pentru a contracara ambarcaţiuni inamice fără pilot. Unele dintre cele mai mari distrugătoare şi nave de debarcare ale ţării au luat parte la exerciţiile din Arctica: „În timpul exerciţiului din Marea Siberiei de Est, echipajele navei mari antisubmarin Viceamiral Kulakov şi ale navei mari de debarcare Aleksandr Otrakovski au practicat acţiuni pentru protejarea unui detaşament de nave în cazul unei ameninţări din partea inamicului folosind bărci fără pilot".
Alte informații relevante
- Rachetă la Tiraspol? - Ria Novosti scrie că fragmente dintr-o rachetă S-300 au fost descoperite în satul Chițcani din Transnistria, situat la doar 10 kilometri de Tiraspol. Anunțul a fost făcut de liderii separatiști: „O explozie serioasă s-a auzit pe teritoriul Transnistriei, agitând populația din Chițcani”. Acest tip de rachete este folosit de ambele țări implicate în război. Ucraina a folosit sistemul S-300 pentru a intercepta rachetele rusești, în timp ce Rusia pare să folosească rachete S-300 pentru a ataca ținte terestre.
- Au apărut pe canalele de Telegram și primele imagini cu rămășite ale rachetei ce ar fi căzut în grădina unei case din Transnistria. Nu a fost verificată încă veridicitatea lor.
- Dronă la granița Letoniei - O dronă cu o aripă avariată a fost găsită într-o pădure din regiunea rusă Pskov, la câțiva kilometri de granița cu Letonia.