Ziua 490. Zelenski vrea legalizarea cannabisului și engleza obligatorie la vârful statului. Kremlinul spune că nu ucide civili, prima arestare după tragedia de la Kramatorsk

Ziua 490. Zelenski vrea legalizarea cannabisului și engleza obligatorie la vârful statului. Kremlinul spune că nu ucide civili, prima arestare după tragedia de la Kramatorsk
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 490 de război a început cu un bilanț în creștere la Kramatorsk, după ce rachetele rușilor au lovit un restaurant plin de civili. Printre victime se numără copii, dar și scriitori, politicieni și jurnaliști străini. Cu toate acestea, Moscova susține că, de fapt, acolo era un centru de comandă al forțelor Kievului.

Află cele mai noi informaţii despre războiul din Ucraina

Atacuri cu victime printre civili au avut loc și în Harkov. În oglindă, și asupra regiunii ruse Belgorod au loc atacuri continue, fiind vizate diverse obiective militare sau de infrastructură, dar fără victime umane.

Ochii întregii lumi sunt pe Belarus, unde se pare că se pregătește regruparea mercenarilor Wagner, fiind construită o bază nouă. Locația exactă a lui Evgheni Prigojin nu este clară, dar ce e tot mai clar e că Putin încearcă să-l separe pe acesta de mercenarii săi, planul final fiind ca gruparea paramilitară să fie absorbită de armată.

La Kiev au ajuns președinții Lituaniei și Poloniei, pentru a discuta cu Zelenski despre agenda summit-ului NATO și aderarea la UE. Liderii ucraineni au anunțat însă că nu au primit o invitație oficială la summit-ul ce are loc luna viitoare la Vilnius, ci doar la o reuniune în format Ucraina-NATO.

ADVERTISING

Președintele Ucrainei a susținut și un discurs în Parlament, în care a vorbit despre „nebunia și slăbiciunea” lui Putin. El a propus și o serie de proiecte legislative pe domenii diverse - de la impunerea englezei ca limbă oficială de circulație internațională în Ucraina, la legalizarea marijuanei.

Tragedie la Kramatorsk

  • Crește bilanțul de la Kramatorsk - Cel puţin 10 persoane au fost ucise, între care și 3 copii, iar alte 61 au fost rănite, în atacul de marți seara asupra restaurantului Ria Pizza, distrus de o rachetă rusească.
  • Scriitori, politicieni și jurnaliști răniți - Trei personalităţi columbiene - celebrul scriitor Hector Abad, politicianul Sergio Jaramillo şi jurnalista Catalina Gomez, corespondenta în Ucraina a cotidianului El Tiempo - au fost rănite uşor, în timp ce mâncau, în restaurant, împreună cu scriitoarea ucraineancă Victoria Amelina. Această romancieră ucraineancă, în vârstă de 37 de ani, ale cărei lucrări au fost traduse în engleză, germană şi alte câteva limbi, „se află în stare critică, rănită la cap”.
  • Kremlinul sugerează că Ucraina minte că rușii au lovit un restaurant. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că „Federația Rusă nu lovește infrastructură civilă. Loviturile sunt lansate asupra unor obiective care au legătură într-un fel sau altul cu infrastructura militară”.
  • Și Ministerul Apărării a emis un comunicat în care susţine că ceea ce au lovit rachetele rusești ar fi fost, de fapt, „punctul de detașare temporară a conducerii Brigăzii 56 de Infanterie a Forțelor Armate ale Ucrainei”.
  • Suspect arestat - Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) anunţă că a arestat un bărbat care a monitorizat pizzeria din Hramatorsk şi a trimis o înregistrare video site-ului Forţelor Armate ruse înainte de atacul rus de marţi. SBU îl prezintă pe acest bărbat drept ”un agent al serviciilor ruse de informaţii”. ”La 27 iunie, el a fost însărcinat să afle dacă restaurantul menţionat mai sus era deschis şi să înegistreze ce vizitatori erau acolo. Pentru a îndeplini instrucţiunile inamicului, agentul GRU a filmat cu camera ascunsă localul şi vehiculele militare parcate în apropiere. Apoi suspectul a transmis filmarea serviciilor militare ruse de informaţii. După ce au primit aceste informaţii, invadatorii ruşi au tras în restuarant şi în oamenii dinăuntru”, acuză SBU.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac cu drone - Peste noapte, sistemele antiaeriene ale Ucrainei au doborât 6 drone kamikaze.
  • Bombe asupra Harkovului - Un bărbat de 70 de ani a fost rănit după ce rușii au bombardat satul Kurilovka din regiunea Harkov. În satul Volcianskire Hutor din aceeași regiune trei civili au murit în urma bombardamentelor rușilor.
  • Atac continuu în Belgorod - În ultimele 24 de ore, cinci districte din Belgorod au fost atacate cu bombe și drone. Atacurile au țintit diverse infrastructuri sau locații bănuite a fi folosite ca depozite militare. Nu au existat răniți.
  • Contraofensiva abia a început - Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a dezvăluit, într-un interviu pentru Financial Times, că avansul trupelor și eliberarea de teritorii care a avut loc în ultimele săptămâni nu reprezintă „vârful contraofensivei”, fiind programate acțiuni de amploare mai mare: „Când se va întâmpla, vă veți da seama cu toții. Toată lumea va vedea”.

Ce se întâmplă în Ucraina

  • Zelenski, atac la Putin - Președintele ucrainean a susținut un discurs în Parlament în care l-a atacat pe Vladimir Putin: „Nici măcar forțele interne ale Rusiei nu se mai uită la stăpânul slăbit de la Kremlin. Nebunia lui Putin l-a făcut să se retragă în buncăr, să nu mai audă nimic. Așa că ar fi absurd să ne uităm noi la un asemenea lider falimentar și un asemenea stat falimentar”.
  • Legalizarea marijuanei - Președintele a spus că Ucraina are nevoie să creeze cel mai puternic sistem de reabilitare a sănătății fizice și psihice din Europa și că în acest sens trebuie adoptate cele mai bune măsuri, „indiferent cât de complexe sau neobișnuite ar fi”: „În mod special, trebuie să legalizăm cu adevărat tratamentele pe bază de cannabis pentru toți cei care au nevoie”.
  • Crăciun în decembrie - Zelenski a propus Parlamentului un proiect care să legalizeze decizia Bisericii de celebrare a Crăciunului pe 25 decembrie în loc de 7 ianuarie.
  • Engleza, limbă obligatorie la vârful Ucrainei - Un alt proiect propune legalizarea statutului de limbă de comunicație internațională în Ucraina pentru engleză. Documentul prevede ca în special înalții demnitari și liderii din armată și forțele de ordine să cunoască limba engleză.
  • Musafiri de rang înalt la Kiev - Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a ajuns miercuri dimineață la Kiev. Va discuta cu Zelenski despre agenda de la Summit-ul NATO și despre parcursul aderării la UE. Și președintele polonez Andrzej Duda a ajuns la Kiev și urmează să discute cu Zelenski situația de pe front și agenda Summit-ului NATO.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Elveția blochează Leoparzii - Consiliul Federal al Elveției a respins cererea Germaniei de a re-exporta 96 de tancuri Leopard 1 în Ucraina. Tancurile se află la acest moment în stare neoperațională în Italia. Urmau să fie modernizate în Germania și trimise apoi în Ucraina.
  • Ucraina nu e invitată la Summit-ul NATO - Ministrul de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba, a anunțat că Ucraina a primit o invitație de a face parte din Consiliul Ucraina-NATO, dar nu a fost invitată la summit-ul de la Vilnius de luna viitoare.
  • Marea Foamete e genocid - Parlamentul din Croația a adoptat o rezoluție prin care recunoaște Holodomorul ca genocid asupra poporului ucrainean.
  • Soldați instruiți de SUA - Statele UE au instruit până în prezent circa 24.000 de soldaţi ucraineni, a declarat miercuri un general din cadrul armatei ucrainene. În urma invaziei Rusiei în Ucraina, mai multe dintre statele blocului comunitar au încheiat cu Kievul acorduri prin care soldaţi ucraineni au venit în aceste ţări pentru programe de instrucţie, multe dintre ele axate pe folosirea armamentului occidental furnizat Ucrainei. Alte mii de soldaţi ucraineni au fost de asemenea instruiţi în programe similare desfăşurate în SUA, Regatul Unit, Canada şi Norvegia.

Revolta Wagner

  • Mercenarii se regrupează în Belarus - Publicațiile independente din Belarus atrag atenția că imagini din satelit ale regiunii Osipovici prezintă indicii că mercenarii Wagner își construiesc noua tabără aici. Momentan, trupele lui Evgheni Prigojin sunt încă în Ucraina.
  • Putin a avut o întâlnire cu „forțele de securitate care au oprit rebeliunea Wagner” și le-a mulțumit soldaților. De obicei, imaginile de la întâlnirea cu aceste unități speciale - Alfa, Vipel și scafandrii Gărzii Naționale - erau difuzate cu fețele luptătorilor blurate, dar de această dată nu a mai fost așa.
  • Putin vrea să pună mâna pe Wagner - Institutul pentru Studiul Războiului consideră că la acest moment Putin încearcă să-l discrediteze pe Prigojin și să-l separe de mercenari, pentru ca aceștia să fie ulterior absorbiți de armată.
  • Africa așteaptă mercenari - Liderii Republicii Centraficane au transmis Moscovei că sunt dispuși să primească orice altă „echipă de securitate” dacă se decide retragerea mercenarilor Wagner: „Dacă Moscova decide să-i recheme și să ne trimită beethoveni sau mozarti în loc de wagneriști, noi îi primim”.
  • Prigojin voia să-i captureze pe Șoigu și pe Gherasimov - Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, dorea să captureze înalţi responsabili ruşi din domeniul apărării, însă planurile lui au fost dejucate, ceea ce explică revolta sa de săptămâna trecută. Potrivit Wall Street Journal, care citează responsabili occidentali fără a le dezvălui numele, Prigojin dorea să-i captureze pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi pe şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov în timpul unei deplasări a acestora în sudul ţării. Detalii AICI.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Emisarul Papei la Moscova - Emisarul Papei Francisc, cardinalul Matteo Zuppi, a ajuns la Moscova, unde va sta până joi. La începutul lui iunie, Zuppi a fost la Kiev unde s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski și a discutat „o formulă de pace”.
  • Sănătatea rușilor nu e prioritară - Ministerul Industriilor și Comerțului din Rusia pregătește o lege prin care să fie interzise achizițiile din străinătate de ventilatoare medicale.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇