Ziua 202 de război. Ruşii puşi pe fugă fură maşini şi mobilă. Olena Zelenska, invitată de onoare

Ziua 202 de război. Ruşii puşi pe fugă fură maşini şi mobilă. Olena Zelenska, invitată de onoare

Contraofensiva Ucrainei continuă și în ziua 202 de război. Peste 6.000 kmp din teritoriul țării au fost eliberați de la începutul lunii (mai exact, 300 de localităţi şi 150.000 de oameni), iar mulţi soldaţi ruşi, care se repliaseră în faţa înaintării trupelor ucrainene, au trecut graniţa revenind în țara lor.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Garda Naţională a Ucrainei a confirmat eliberarea oraşului Sviatohirsk din regiunea Doneţk, iar preşedintele Zelenski face apel la Occident să accelereze livrările de armament și cere ca Rusia să fie declarată stat sponsor al terorismului, precum şi un al optulea pachet de sancţiuni UE.

Kievul a acuzat azi Berlinul că i-a ignorat cererile în ceea ce priveşte furnizarea tancurilor de tip Leopard şi vehiculelor de luptă de infanterie de tip Marder. În schimb, cancelarul Scholz a vorbit 90 de minute cu Putin. Se pare că degeaba.

De cealaltă parte, Kremlinul le-a transmis tuturor celor care au nemulțumiri de cum decurge „operațiunea specială” că e o linie extrem de subțire între dorința unei victorii și „discreditarea armatei ruse”. Iar China începe să se declare tot mai mult de partea Rusiei, anunțând o viziune comună în ce privește „noua ordine mondială”.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • 6.000 de km pătraţi eliberați - De la începutul lunii septembrie, armata ucraineană a eliberat deja peste 6.000 kmp din teritoriul ţării, a anunțat președintele Volodimir Zeleneski. ”Înaintarea trupelor noastre continuă”, a declarat liderul de la Kiev.
  • 300 de localităţi recucerite - Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a afirmat marţi că în regiunea Harkov au preluat sub control peste 300 de localităţi ocupate anterior de Rusia: "Peste 150.000 de concetăţeni ai noştri au fost eliberaţi de sub ocupanţi, care îi ţineau ca ostatici"
  • Agresorul strigă agresorii - Armata rusă anunţă marţi că efectuează „atacuri aeriene masive” pe toate fronturile şi acuză Ucraina de atrocităţi în regiunea Harkov.
  • Dronele iraniene nu ajută Rusia - Armata ucraineană a anunţat că forţele sale au doborât pentru prima dată o dronă furnizată de Iran şi folosită de Rusia pe câmpul de luptă din estul ţării.
  • Sviatohirsk, din nou al Ucrainei - Garda Naţională a Ucrainei a confirmat eliberarea oraşului Sviatohirsk din regiunea Doneţk. "Unităţi ale Gărzii Naţionale, ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi ale Apărării Teritoriale au intrat în oraşul Sviatohirsk. Pas cu pas, metru cu metru, ne eliberăm pământul de ocupanţi. Victoria va fi cu siguranţă a noastră. Glorie Ucrainei! Glorie Gărzii Naţionale a Ucrainei!", declară un soldat ucrainean.
  • Fuga rușilor - SUA estimează că Rusia a părăsit în mare parte zonele pe care le ocupase în regiunea Harkov, iar mulţi soldaţi ruşi, care se repliaseră în faţa înaintării trupelor ucrainene, au trecut graniţa revenind în Rusia, a declarat luni un înalt oficial militar american.
  • Evacuare din Crimeea - Reprezentanţi ai autorităţilor ruse din administraţia Crimeii îşi evacuează de urgenţă familiile din regiune şi din sudul Ucrainei, potrivit unui raport publicat marţi de Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR).
  • Ruşii fugari fură tot ce pot - Armata Ucrainei a avertizat că forțele ruse continuă să jefuiască în timp ce se retrag din teritoriile ocupate. Pe o porțiune de autostradă care se îndrepta către teritoriul rus, oficialii ucraineni au zărit vehicule civile cu plăcuțe de înmatriculare din regiunea Harkov, conduse de militari ruşi și pline de bunuri furate. În sud, s-a raportat că ocupanții ruși au spart porțile garajelor private și au furat mașini, dar şi mobilă.
  • Pod distrus - Armata ucraineană susține că podul Antonivski peste râul Nipru, lângă Herson, este acum inutilizabil de armata rusă. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat, de asemenea, că forțele ucrainene au distrus luni un tanc, cinci obuziere și 12 vehicule blindate.
  • Mii de ruși prizonieri - Armata ucraineană a luat atât de mulți prizonieri ruși în ultimele zile încât nu mai există spațiu pentru cazarea acestora, a declarat un consilier al președintelui Volodimir Zelenski. Este vorba de mii de prizonieri. Trupele rusești se predau în masă deoarece „înțeleg lipsa de speranță a situației lor".
ADVERTISING

Diplomație și bani

  • Soţia lui Zelenski, invita de onoare - Olena Zelenska va fi, miercuri, invitata de onoare a şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la discursul privind starea Uniunii pe care îl va susţine în Parlamentul UE.
  • China, aliata Rusiei - China cooperează cu Rusia „să ne salveze interesele comune şi să promoveze dezvoltarea ordinii internaţionale într-o direcţie mai dreaptă şi rezonabilă”, afirmă Yang Jiechi, diplomatul chinez cu cel mai înalt rang cu câteva zile înaintea unei reuniuni a preşedinţilor chinez şi rus, Xi Jinping şi Vladimir Putin.
  • Zelenski cere noi sancțiuni - Preşedintele Ucrainei consideră că Rusia îşi permite să poarte în continuare războiul crud şi cinic împotriva ţării sale, pentru că răspunsul primit este insuficient. El cere ca Rusia să fie declarată stat sponsor al terorismului, precum şi un al optulea pachet de sancţiuni UE.
  • Bani pentru Ucraina - Zelenski va discuta marţi cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva. Consiliul de administraţie al FMI a discutat un plan care ar putea oferi Ucrainei un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari prin intermediul instrumentului de finanţare rapidă.
  • Ucraina mai vrea arme - Zelenski face apel la Occident să accelereze livrările de armament, în timp ce trupele ucrainene încearcă să consolideze controlul asupra unei mari porțiuni de teritoriu din nord-estul țării.
  • Acuzaţii pentru Germania - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a acuzat marţi Berlinul că a ignorat cererile Kievului în ceea ce priveşte furnizarea tancurilor de tip Leopard şi vehiculelor de luptă de infanterie de tip Marder. Kuleba a declarat că Berlinul a oferit doar ”temeri şi scuze abstracte” pentru a nu furniza echipamentele militare solicitate.
  • Scholz a vorbit cu Putin - Cancelarul german i-a cerut preşedintelui rus, într-o convorbire telefonică de 90 de minute, retragerea completă a trupelor ruse cât mai curând posibil.
  • SUA nu zic hop - Secretarul de Stat american Antony Blinken consideră că este „prea devreme” pentru a se anticipa rezultatul contraofensivei armatei ucrainene: ”Suntem în primele zile (ale contraofensivei), deci cred că nu ar fi bine să prezicem unde ne vor conduce toate astea. Ruşii menţin forţe foarte semnificative în Ucraina, dar şi echipament şi muniţie, însă este clar că avem progrese semnificative ale ucrainenilor mai ales în nord-est. Noi vom continua să facem ceea ce este necesar”.
  • Putin, interzis la funeraliile regale - Marea Britanie nu a invitat reprezentanți din Rusia, Belarus și Myanmar să participe la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta, care vor avea loc lunea viitoare, a declarat, marți, o sursă de la Whitehall, citată de Reuters.
  • Putin îi amenință pe contestatari - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov le-a transmis tuturor celor care au nemulțumiri de cum decurge „operațiunea specială” că e o linie extrem de subțire între dorința unei victorii și „discreditarea armatei ruse”
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇