Ziua 1178 Explozii în Kiev și Crimeea. Incident cu F-16. Ce s-a stabilit la negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. Stalin revine la Moscova

<span style="color:#990000;">Ziua 1178</span> Explozii în Kiev și Crimeea. Incident cu F-16. Ce s-a stabilit la negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. Stalin revine la Moscova
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1178 de război mai multe explozii au avut loc la Kiev, în timpul unui atac cu drone lansat de Rusia la primele ore ale dimineții. Primul bilanț nu indică victime, ci doar pagube limitate.

Un atac cu drone rusești asupra a două cartiere din orașul port Odesa s-a soldat cu trei răniți și multiple pagube.

Forțele ruse au lansat peste 100 de drone în timpul nopții, cele mai multe fiind anihilate de apărarea antiaeriană. Atacul a provocat daune în regiunile Odesa, Jîtomîr, Cernigău, Nikolaiev și Kiev.

În schimb, Ucraina a lovit cu drone un depozit de muniție din Crimeea ocupată, provocând mai multe explozii urmate de un incendiu. Autoritățile locale au susținut că "sunetele puternice" au fost provocate de forțele ruse și nu au raportat pagube sau victime.

Iar dimineață Ucraina a pierdut un avion de vânătoare F-16 după un incident la bord, dar pilotul s-a catapultat în siguranță.

Pe plan diplomatic, se pare că blocajul de la Istanbul, unde joi ar fi trebuit să aibă loc negocieri între Rusia și Ucraina pentru încetarea focului, a fost depășit astăzi cu pași timizi. Delegațiile Rusiei și Ucrainei au început primele negocieri directe din 2022, iar întrevederea s-a încheiat după aproape două ore.

Ucrainenii susțin că Rusia a avut pretenții "inacceptabile" şi menite să deraieze negocierile. Până la urmă, părțile au căzut de acord cu privire la două aspecte, iar rușii anunță că ar putea urma o nouă rundă de negocieri.

Între timp, Vladimir Putin l-a demis pe comandantul Forțelor terestre ale armatei ruse, cel care a condus marea paradă militară din 9 mai din Piața Roșie.

Situația pe front

  • Explozii în Kiev - Mai multe explozii au fost auzite în capitala Ucrainei în timpul unui atac cu drone la primele ore ale dimineții, relatează Kiev Independent. "Explozii în capitală. Forțele de apărare aeriană funcționează", a informat primarul Kievului, Vitali Kliciko, la ora locală 6:38 a.m. Resturile de dronă căzute au deteriorat o centrală termică, mai multe ferestre și mașini în cartierul Sviatoșînskîi, dar primul bilanț nu indică victime. Au fost semnalate pagube minore și în regiunea Kiev.
  • Răniți în Odesa - Un atac cu drone rusești asupra a două cartiere din orașul port Odesa s-a soldat cu trei răniți și multiple pagube, a anunțat Oleh Kiper, șeful administrației militare regionale. Doi bărbați și o femeie au fost spitalizați în stare gravă, a precizat oficialul citat de Ukrainska Pravda, adăugând că infrastructura civilă, inclusiv mai multe clădiri rezidențiale și mașini au fost avariate. Mai multe incendii au izbucnit, dar au fost stinse rapid de echipajele de pompieri.
  • Drone doborâte - Forțele ruse au atacat Ucraina cu 112 drone în timpul nopții. Unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 73 de drone de atac. Alte 36 de drone cu rol de momeală au dispărut de pe radar fără a consecințe negative, a anunțat Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Atacul a provocat daune în regiunile Odesa, Jîtomîr, Cernigău, Nikolaiev și Kiev.
  • Explozii în Crimeea - Un incendiu a izbucnit la un depozit de muniție din satul Perevalne, din Crimeea ocupată de Rusia, după o serii de explozii produse de un atac cu drone vineri dimineață, a anunțat canalul Crimean Wind Telegram. Potrivit Kiev Independent, Brigada Separată 126 de Apărare de Coastă a Flotei Ruse de la Marea Neagră ar fi staționată lângă Perevalne. În urma incendiului, autoritățile ar fi blocat drumul care leagă Simferopol și Aluşta. Crimean Wind a distribuit imagini realizate de localnici care arată fum ridicându-se din diferite locuri din Crimeea. Au fost raportate explozii și în apropierea aerodromurilor militare Belbek și Kacha din Sevastopol, precum și în apropierea Capului Fiolent, Balaklava și Bakcisarai. "Sunetele puternice care s-au auzit în oraș sunt opera soldaților noștri", a susținut șeful procuror al Sevastopolului, instalat de ruși, Mihail Razvozhaiev. Potrivit oficialului, șase drone au fost distruse deasupra peninsulei ocupate. Autoritățile nu au raportat pagube sau victime în urma atacului.
  • Incident cu un avion de luptă ucrainean F-16 - Ucraina a pierdut un avion de vânătoare F-16 vineri dimineață, după un incident la bord, dar pilotul s-a catapultat în siguranță. "Potrivit datelor preliminare… a apărut o situație neobișnuită la bord. Pilotul a îndepărtat aeronava de așezare și s-a catapultat cu succes", au anunțat forțele aeriene ucrainene într-un comunicat citat de Reuters. Prăbușirea nu pare a fi rezultatul unui foc rusesc și a fost numită o comisie pentru a investiga toate circumstanțele incidentului. Este al doilea accident în care este implicat un F-16 de când Kievul a început să primească anul trecut avioane de luptă de la aliații SUA, ca parte a unui program aprobat de administrația Biden. La sfârșitul lunii august 2024, un avion F-16 s-a prăbușit și pilotul său a murit în timp ce respingea un atac aerian major al Rusiei. Ucraina nu dezvăluie numărul de aeronave pe care le-a primit.

Negocierile de pace

  • Întâlnire între Ucraina, Turcia şi SUA - Delegaţiile americană, ucraineană şi turcă au început vineri, la Istanbul, o reuniune, potrivit unei surse de la Ministerul turc de Externe, în cadrul unor eforturi în vederea ajungerii la un acord care să pună capăt Războiului din Ucraina, relatează AFP. Din delegaţii fac parte miniştrii de Externe ai celor trei ţări şi alţi funţcionari de rang înalt. Întâlnirea are loc în Palatul Dolmabahce, înaintea reuniunii trilaterale Rusia - Ucraina - Turcia. Maşini negre, un vehicul blindat şi două microbuze au sosit la Palatul Dolmabahçe, potrivit unor jurnalişti prezenţi la faţa locului, dar în unele imagini se vede că la sosire prima mașină din coloană, în care se afla, probabil, membri ai unei echipe de securitate, nu a fost lăsată să intre în curtea palatului.
  • Au început negocierile dintre Rusia și Ucraina - Delegațiile Ucrainei și Rusiei au început joi discuțiile de pace la Istanbul, marcând primele negocieri directe între Kiev și Moscova din 2022. Delegația ucraineană ar intenționa să discute despre un acord de încetare a focului și o potențială viitoare întâlnire între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin. În ultimul moment, Kievul a acuzat Moscova că a subminat negocierile solicitând o întâlnire separată cu Ucraina fără prezenți oficiali turci sau americani, potrivit Sky News. Întâlnirea are loc după discuțiile dintre oficiali turci, americani și ucraineni de la începutul zilei, la care au luat parte ministrul de externe al Ucrainei Andrii Sîbiha, ministrul apărării Rustem Umerov, șeful biroului prezidențial Andrii Iermak, secretarul de stat american Marco Rubio, trimisul special al SUA Keith Kellogg și ministrul turc de externe Hakan Fidan.
  • Reuniunea s-a terminat - Prima reuniune între delegaţiile Rusiei şi Ucrainei din martie 2022 s-a încheiat vineri, la Istanbul, după aproximativ o oră şi 40 de minute de discuţii, a anunţat o sursă de la Ministerul turc de Externe, relatează AFP. Ministrul turc de Externe Hakan Fidan a asistat la negocieri, potrivit servicilor sale.
  • Cerințele Rusiei - Moscova a cerut ca Ucraina să cedeze noi teritorii, declară AFP un oficial ucrainean. El a respins aceste cereri drept "inacceptabile" şi menite să deraieze negocierile. "Reprezentanţii ruşi prezintă cereri inacceptabile, care depăşesc ceea ce s-a discutat înaintea reuniunii", inclusiv o "retragere a forţelor ucrainene din părţi vaste ale teritoriului ucrainean, pe care acestea le controlează, pentru ca să poată fi instaurat un armistiţiu", a declarat pentru AFP această sursă diplomatică.
  • Ce s-a stabilit - După întâlnire, coordonatorul delegației ruse, Vladimir Medinski, a anunțat un schimb de câte 1.000 de prizonieri fiecare cu Ucraina. El a adăugat că Moscova și Kievul au convenit, de asemenea, să își prezinte viziunile asupra unei încetări a focului, după care negocierile vor continua. Delegația Rusiei se declară mulțumită de rezultatele negocierilor cu Ucraina. Detalii AICI.
  • Rușii vor continuarea negocierilor - Oficialii precizează că discuțiile cu Kievul vor continua. O reluare a negocierilor ruso-ucrainene este "posibilă" vineri, însă nu este încă "prevăzută" în acest stadiu, declară AFP un oficial ucrainean de rang înalt la curent cu negocierile, primele negocieri directe din martie 2022. "Este posibil ca ceva să se întâmple azi", însă, "pentru moment, nu s-a prevăzut nimic. Echipele noastre sunt pregătite să muncească atât timp cât este nevoie", declară el. Oficialul ucrainean a deplâns o delegaţie rusă "slabă", incapabilă în opinia sa "să ia o decizie sunbstanţială pentru ca să pună capăt războiului".
  • Putin "trebuie să plătească" - Prim-ministrul britanic Keir Starmer a afirmat că Vladimir Putin trebuie "să plătească prețul refuzului său de a face pace" cu Ucraina, informează AFP. "Tacticile lui Putin, care constau în a tergiversa și întârzia lucrurile, continuând să ucidă și să provoace vărsări de sânge în întreaga Ucraină, sunt intolerabile", a declarat Keir Starmer, într-un comunicat înaintea unui summit al Comunității Politice Europene (CPE) care are loc vineri în Albania și care reunește la Tirana membrii UE și ai altor 20 de țări de pe continent. "Un armistițiu total și necondiționat trebuie să fie încheiat, iar dacă Rusia nu poate veni la masa de negocieri, atunci Putin trebuie să plătească prețul pentru asta", a insistat Keir Starmer. Londra are în vedere deopotrivă o "vastă campanie de sancțiuni" la adresa sectorului energetic rus "în săptămânile ce urmează", dacă Moscova nu va accepta un armistițiu. O amenințare formulată și de Franța.
  • Zelenski, nemulțumit - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat regretul cu privire la ceea ce el a numit o șansă de pace ratată. ”Săptămâna aceasta, am avut cu adevărat o șansă de a avansa în direcția încheierii războiului, dacă lui Putin nu i-ar fi fost frică să vină în Turcia la negocieri”, a scris Zelenski pe rețeaua socială X, în timp ce se află în capitala albaneză Tirana la summitul Comunității Politice Europene (CPE).

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Putin l-a demis pe comandantul forțelor terestre - Președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe comandantul Forțelor terestre ale armatei ruse, Oleg Saliukov, potrivit unui decret emis de Kremlin. Săptămâna trecută, Oleg Saliukov a condus marea paradă militară din 9 mai din Piața Roșie, marcând 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. El a fost numit secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, un important organism consultativ care se întrunește constant în jurul președintelui Vladimir Putin, și "este eliberat de îndatoririle sale actuale". Secretarul acestui Consiliu de Securitate este fostul ministru al Apărării Serghei Șoigu, care a fost numit anul trecut în această funcție. Saliukov a fost comandantul forțelor terestre ruse din 2014. El a supravegheat intervenția militară în războiul din Siria și ofensiva pe scară largă împotriva Ucrainei. Înainte de aceasta, el a deținut funcția de adjunct al șefului de stat major timp de patru ani.
  • Stalin, repus pe piedestal - O statuie a dictatorului sovietic Iosif Stalin a fost reinstalată la metroul din Moscova, în plină mobilizare patriotică ce glorifică puterea fostei URSS, alimentată de Kremlin, în susţinerea ofensivei ruse în Ucraina. Monumentul, situat pe culoarul care leagă două linii în staţia Taganskaia, este un basorelief cu bărbaţi, femei şi copii care ţin flori în jurul unei sculpturi a lui Iosif Stalin (1878-1953) instalată pe un piedestal. Compania de transport a Moscovei anunţa sâmbătă într-un comunicat că este vorba despre o reproducere identică a unei instalaţii care s-a aflat în această staţie până în 1966, precizând că este dedicată victoriei URSS în al Doilea Război Mondial.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇