În ziua 1166 de război, Ucraina se confruntă cu noi atacuri din partea Rusiei, inclusiv asupra civililor din Kiev și din regiunea Sumî.
Şi forțele ucrainene au lovit o fabrică de echipamente electrice din regiunea Briansk din Rusia și au distrus o mare parte a instalației. Iar preşedintele Zelenski a anunțat că forțele ucrainene au distrus un al doilea avion militar rus într-o singură zi.
Se intensifică şi sprijinul militar european. Franța crește producția de armament pentru a sprijini efortul ucrainean. Iar preşedintele Zelenski e la Praga. Cehia a condus o inițiativă de a furniza Ucrainei muniție de calibru mare, care a livrat mai mult de un milion de cartușe.
Vladimir Putin a declarat într-un documentar că Rusia are suficientă forţă şi resurse pentru a duce războiul din Ucraina la concluzia sa logică, dar speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare. Aflat la putere de 25 de ani, el a vorbit și despre moștenirea pe care o lasă Rusiei și a spus că se gândește constant la succesiunea sa.
Tensiunile dintre Ucraina și Ungaria reflectă dificultățile diplomatice legate de extinderea UE, în contextul unei Europe fragmentate, dar tot mai implicate.
În paralel, alianțele strategice capătă noi valențe: Coreea de Nord își modernizează forțele convenționale și colaborează cu Rusia, trimițând trupe în Ucraina și consolidând legături logistice.
Iar preşedintele chinez Xi Jinping face un gest important - merge în Rusia, la Ziua Victoriei.
Situația pe front
- Kievul, atacat cu drone rusești - Un atac cu drone lansat de Rusia în noaptea de 4 mai a lovit capitala ucraineană Kiev, rănind cel puțin 11 persoane, inclusiv doi copii de 14 și 17 ani. Resturi provenite din drone au avariat locuințe și vehicule în mai multe cartiere, printre care Şevcenkivskîi, Obolonskîi și Sviatoşînskîi. În Obolonskîi, centrul comercial Dream Town a fost afectat, iar mai multe mașini și etajele superioare ale unui bloc au luat foc. În Sviatoşînskîi, trei case au fost distruse complet. Autoritățile au trimis echipe de intervenție la fața locului.
- Val de drone peste Ucraina - În noaptea de 3 spre 4 mai, Rusia a lansat un val de 165 de drone, majoritatea de tip Shahed, fabricate în Iran. Apărarea aeriană a doborât 65 de drone, iar 80 au dispărut de pe radar fără a provoca daune, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Atacul a vizat regiunile Harkov, Nikolaiev, Dnipropetrovsk, Cerkasî și Kiev. Un cămin studențesc din Cerkasî a luat foc în urma atacului.
- Rușii atacă în Sumî - Un bărbat a fost ucis, iar alte două persoane au fost rănite într-un atac cu bombe aeriene ghidate lansat de armata rusă asupra satului Velîka Pîsarivka din regiunea Sumî, relatează Ukrainska Pravda. Trupele ruse au bombardat și orașul Bilopillia cu sisteme de lansare multiplă a rachetelor, iar mai multe case, o linie de tensiune și o conductă de gaz au fost avariate. Două femei au avut nevoie de asistență medicală, iar partea estică a orașului a rămas fără energie electrică.
- Ucraina lovește la Bahmut - Forțele Aeriene ale Ucrainei au lansat un atac puternic asupra unui post de comandă rusesc al Diviziei 6 Motorizate în apropiere de Bahmut, teritoriu ocupat temporar în regiunea Donețk. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, lovitura a afectat semnificativ capacitatea Rusiei de a conduce operațiuni pe direcția Pokrovsk. Deși pierderile rusești nu au fost comunicate, oficialii ucraineni spun că ofensiva inamicului a fost serios afectată, iar situația rămâne sub control.
- Al doilea avion militar rusesc doborât în 24 de ore - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că forțele ucrainene au distrus un al doilea avion militar rus într-o singură zi. Inițial a fost confirmată distrugerea unui singur avion, însă s-a clarificat ulterior că au fost lovite două avioane. Potrivit informațiilor ucrainene, primul echipaj a supraviețuit și a fost salvat de o navă civilă, în timp ce al doilea ar fi decedat. Avioanele Suhoi Su-30, estimate la 50 de milioane de dolari fiecare, ar fi fost lovite în aer și s-au prăbușit în Marea Neagră.
- Fabrică de echipamente electrice, lovită cu rachete - Forțele ucrainene au lovit o fabrică de echipamente electrice din regiunea Briansk din Rusia și au distrus o mare parte a instalației. Într-o declarație publicată pe Telegram, guvernatorul Alexandr Bogomaz a declarat că atelierele și clădirile administrative ale fabricii din satul Suzemka au fost distruse. Mash, un canal Telegram cu legături cu serviciile de securitate ale Rusiei, a declarat că fabrica produce echipamente electrice, inclusiv transformatoare. Aceasta ar fi fost lovită cu un sistem de rachete Grad.
Noutăţi din Rusia
- Putin se gândește la un urmaș sau mai mulți - Vladimir Putin, aflat la putere de 25 de ani, cu mici întreruperi, a declarat într-un documentar difuzat de televiziunea de stat că se gândește constant la succesiunea sa, notează Reuters. Putin, în vârstă de 72 de ani, cel mai longeviv lider al Kremlinului de la Stalin încoace, a vorbit despre subiectul delicat al succesiunii într-un film aniversar intitulat "Rusia, Kremlin, Putin, 25 de ani", dedicat celor două decenii și jumătate de când se află la conducerea Rusiei. "Mă gândesc mereu la asta. Până la urmă, alegerea aparține poporului rus. Cred că ar trebui să existe o persoană, sau mai degrabă mai multe persoane, pentru ca oamenii să aibă de unde alege", a spus liderul rus, întrebat despre planurile privind viitorul conducerii țării.
- Xi Jinping va vizita Rusia - Preşedintele chinez Xi Jinping va efectua o vizită în Rusia în perioada 7-10 mai, a anunţat Kremlinul. El se alătura omologului său rus Vladimir Putin la sărbătorirea a 80 de ani de la victoria aliaţilor asupra Germaniei naziste. Xi Jinping va lua parte, de asemenea, la discuţii bilaterale. "O serie de documente bilaterale (…) urmează să fie semnate", a adăugat Kremlinul. Liderii a aproximativ 20 de ţări urmează să se alăture preşedintelui rus Vladimir Putin la 9 mai.
- Putin vorbeşte iar de arme nucleare - Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că speră să nu fie nevoie de utilizarea armelor nucleare în Ucraina. Liderul de la Moscova a răspuns unei întrebări a jurnaliștilor ruși despre evoluția războiului. În comentariile difuzate duminică, el spune că necesitatea utilizării armelor nucleare în Ucraina nu a apărut și că speră că nu va apărea.
Alte informații relevante
- Zelenski e la Praga - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita Cehia, duminică, și se va întâlni cu președintele ceh Petr Pavel. Guvernul ceh a fost un susținător puternic al Kievului de când Rusia a invadat Ucraina, în 2022, și a condus o inițiativă de a furniza Ucrainei muniție de calibru mare care a livrat mai mult de un milion de cartușe. Zelenski a vizitat ultima dată Praga în iulie 2023.
- Franța crește producția de bombe ghidate pentru Ucraina - Franța intenționează să producă 1.200 de bombe inteligente AASM Hammer în 2025, față de cele 830 fabricate în 2024, conform publicației Le Parisien. Aceste bombe, dezvoltate de compania Safran, sunt folosite intens de forțele aeriene ucrainene datorită preciziei lor și rezistenței la bruiajul electronic rusesc. Ele au fost integrate rapid pe avioanele sovietice ucrainene, iar în prezent Franța livrează aproximativ 50 de unități lunar. Bombardamentele cu AASM Hammer au devenit o armă preferată în ofensiva aeriană a Ucrainei.
- Zelenski: Avem nevoie de o încetare reală a focului - Volodimir Zelenski a condamnat ultimele atacuri nocturne ale Rusiei și a declarat că Ucraina este pregătită pentru o încetare autentică a focului, nu una simbolică de sărbători. El a spus că un adevărat armistițiu trebuie să dureze cel puțin o lună, pentru a pune capăt războiului. „Dacă este liniște, atunci să fie în fiecare zi, nu doar de 9 mai”, a declarat liderul ucrainean, criticând cinismul Rusiei care cere pace temporară, în timp ce lovește zilnic teritoriul ucrainean.
- Budapesta respinge criticile lui Zelenski privind aderarea la UE - Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a respins afirmațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a acuzat Ungaria că blochează aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Zelenski a afirmat că premierul Viktor Orbán folosește subiectul în campania electorală, punând în pericol aspirațiile Ucrainei. Szijjártó a replicat că Ungaria are tot dreptul să-și exprime opinia și că „Ucraina dorește să adere la o uniune din care Ungaria face deja parte, nu invers”, cerând Kievului să adopte „un ton adecvat”.
- Militarii ucraineni vor defila la Londra - Trupele ucrainene vor participa pe 9 mai la procesiunea militară a Regatului Unit pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a Zilei Victoriei în Europa. Ceremonia va avea loc la Londra, potrivit Sky News. Ministerul britanic al Apărării a transmis că forțele care se unesc pentru procesiune vor simboliza sprijinul global pentru "lupta continuă a Ucrainei pentru libertate împotriva invaziei neprovocate și ilegale a Rusiei". Ucrainenii se vor alătura celor aproximativ 1.000 de militari britanici din Marina Regală, Armata Britanică și Forțele Aeriene Regale.
- Kim Jong Un laudă dezvoltarea tancurilor nord-coreene - Liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat o fabrică de tancuri, lăudând „progresul remarcabil” în tehnologia tancurilor de tip coreean. Acesta a declarat că dezvoltarea vehiculelor blindate moderne este esențială pentru consolidarea forțelor convenționale ale țării și pentru atingerea unei „a doua revoluții” în armata blindată. Recent, Kim a supervizat și lansarea unui distrugător naval și testarea unor noi drone, într-un context tensionat de suspiciuni privind cooperarea militară cu Rusia în schimbul sprijinului acordat în Ucraina.