Ziua 1109 Atac masiv al Rusiei în Ucraina, cu zeci de morți și răniți. Situație critică la Kursk. Crește susținerea pentru Zelenski

<span style="color:#990000;">Ziua 1109</span> Atac masiv al Rusiei în Ucraina, cu zeci de morți și răniți. Situație critică la Kursk. Crește susținerea pentru Zelenski
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1109 de război, Rusia a atacat puternic, cu sute de drone și rachete, în mai multe regiuni ale Ucrainei, atacurile soldându-se cu zeci de morți și răniți și distrugerea infrastructurii civile.

Rusia a lansat două rachete balistice Iskander-M şi o rachetă de croazieră Iskander-K, precum şi 145 de drone, din care forţele aeriene au doborât o rachetă de croazieră şi 79 de drone.

Atacurile au lăsat în urmă cel puţin 11 morți și 30 de răniți, inclusiv cinci copii, în orașul Dobropillia din estul Ucrainei și cel puțin trei morți și șapte răniți în regiunea Harkov.

De asemenea, trupele ruse au lansat din nou un atac masiv cu drone asupra regiunii Odesa, provocând avarii şi distrugeri în special infrastructurii energetice. Este al şaselea atac al ruşilor la Odesa în ultimele două săptămâni şi jumătate.

În plus, situația este critică pentru ucraineni la Kursk. Mii de soldaţi ucraineni sunt aproape înconjuraţi de forţele ruse din regiune, ceea ce reprezintă o lovitură majoră pentru Kiev, care spera să îşi folosească prezenţa acolo ca pârghie în faţa Moscovei în orice negocieri de pace.

Pe de altă parte, un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev arată că, după atacurile susținute ale lui Donald Trump, susținerea ucrainenilor pentru Volodimir Zelenski a ajuns la 67%, în creștere cu 10 puncte procentuale față de luna trecută.

În timpul ăsta, pe plan diplomatic, continuă discuțiile pentru identificarea țărilor care doresc să contribuie la o forță de menținere a păcii în Ucraina, după terminarea războiului. Pe listă s-a adăugat Australia, iar surse apropiate demersului spun că până în acest moment, Guvernul britanic a avut discuții cu 20 de țări „interesate” să contribuie la această coaliție, în principal de state europene și membre ale Commonwealth.

Iată cele mai importante informații și evenimente din ziua 1010 de război în Ucraina:

  • Nou atac masiv la Odesa - Trupele ruse au lansat din nou, vineri seara, un atac masiv cu drone asupra regiunii Odesa, provocând avarii şi distrugeri în special infrastructurii energetice, relatează Ukainskaia Pravda. „Există pagube şi distrugeri. O clădire industrială şi o benzinărie au luat foc ca urmare a căderilor de resturi. Toate serviciile relevante lucrează pentru a elimina consecinţele atacului inamic. Informaţiile privind victimele sunt în curs de clarificare”, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii, Oleh Kiper. Acesta este al şaselea atac al ruşilor la Odesa în ultimele două săptămâni şi jumătate.
  • Zeci de morți și răniți în estul Ucrainei - Cel puţin 11 persoane au fost ucise şi 30 rănite, inclusiv cinci copii, în atacuri cu rachete şi drone ruseşti asupra oraşului Dobropillia din estul Ucrainei în timpul nopţii, a anunţat sâmbătă Ministerul ucrainean de Interne. Forţele ruse au atacat Dobropillia cu rachete balistice, rachete multiple şi drone, avariind opt clădiri cu mai multe etaje şi 30 de maşini. Ministerul a publicat fotografii cu clădiri parţial distruse, cuprinse de flăcări, şi cu salvatori care îndepărtează molozul din clădiri. Dobropillia, unde locuiau aproximativ 28.000 de persoane înainte de război, se află în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, la 22 de kilometri de linia frontului, la nord de centrul-cheie Pokrovsk, pe care trupele ruse îl atacă de săptămâni întregi.
  • Atac mortal și în Harkov - De asemenea, cel puţin trei persoane au fost ucise şi şapte au fost rănite într-un atac separat cu dronă în regiunea Harkov, din nord-est, în cursul nopţii, a adăugat ministerul.
  • Sute de rachete și drone - Potrivit armatei ucrainene, Rusia a atacat Ucraina peste noapte cu două rachete balistice Iskander-M şi o rachetă de croazieră Iskander-K, precum şi cu 145 de drone. Forţele aeriene au doborât o rachetă de croazieră şi 79 de drone. Armata a declarat că alte 54 de drone nu şi-au atins ţintele, probabil din cauza contramăsurilor electronice.
  • Ucrainenii, aproape încercuiți la Kursk - Mii de soldaţi ucraineni care au pătruns în regiunea rusă Kursk vara trecută într-o incursiune care a luat prin surprindere sunt aproape înconjuraţi de forţele ruse din regiune, ceea ce reprezintă o lovitură majoră pentru Kiev, care spera să îşi folosească prezenţa acolo ca pârghie în faţa Moscovei în orice negocieri de pace, relatează Reuters. Situaţia Ucrainei în Kursk s-a deteriorat brusc în ultimele trei zile, arată hărţile din surse deschise, după ce forţele ruse au recucerit teritoriul ca parte a unei contraofensive care aproape a tăiat forţele ucrainene în două şi a separat grupul principal de principalele sale linii de aprovizionare. Situaţia dificilă pentru Ucraina vine după ce Washingtonul şi-a suspendat schimbul de informaţii cu Kievul şi indică posibilitatea ca trupele sale să fie forţate să se retragă în Ucraina, într-o situaţie incomodă din punct de vedere politic şi dificilă din punct de vedere psihologic, dar altfel riscând să fie capturate sau ucise.
  • Trei sate, revendicate de Rusia - Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că trupele sale au recucerit satele Viktorovka, Nikolaevka şi Staraia Sorocina din vestul regiunii ruse Kursk, care erau ocupate de forţele ucrainene, informează Reuters, care precizează că nu poate confirma în mod independent informaţia. Two Majors, un blogger de război pro-rus, a scris sâmbătă pe Telegram că trupele ruse au început un asalt asupra Sudja, un oraş important aflat la aproximativ 10 km de graniţă, iar situaţia trupelor ucrainene din Kursk era „aproape critică”.
  • Rafinărie lovită de o dronă ucraineană - Un rezervor de la rafinăria Kirishi din Rusia, una dintre cele mai mari din țară, a fost avariat de resturile căzute în timpul unui atac cu drone ucrainene, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii nord-vestice Leningrad, citat de Reuters. „Apărarea aeriană a doborât o dronă la apropiere, cealaltă a fost distrusă deasupra rafinăriei. Când resturile au căzut, structura externă a unuia dintre tancuri a fost deteriorată”, a declarat pe Telegram Alexander Drozdenko, guvernatorul regiunii Leningrad. Nimeni nu a fost rănit, a mai spus guvernatorul. Rafinăria produce aproximativ 2,3 milioane de tone de benzină - 5,3% din totalul Rusiei - 7,6% din motorină, 16,3% din păcură și 3,4% din combustibilul de aviație al țării, potrivit unor surse din industrie.
  • Crește susținerea pentru Zelenski - Un nou sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev arată că susținerea ucrainenilor pentru Volodimir Zelenski este în creștere. Rezultatele sondajului arată că 67% dintre ucraineni îl susțin pe președintele Zelensky, în creștere cu 10 puncte față de luna trecută. De asemenea, neîncrederea în el a scăzut de la 37% la 29%. Experții explică creșterea prin impactul retoricii dure a lui Donald Trump, inclusiv dialogul tensionat de la Casa Albă și suspendarea ulterioară a ajutorului militar pentru Ucraina.
  • Rubio, mesaj pentru Ucraina - Secretarul de stat american Marco Rubio a avut vineri o convorbire telefonică cu ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha căruia i-a transmis că preşedintele Donald Trump este hotărât să pună capăt războiului Rusia-Ucraina cât mai curând posibil, a anunţat Departamentul de Stat. „Secretarul de stat a subliniat că toate părţile trebuie să ia măsuri pentru a asigura o pace durabilă”, menţionează comunicatul Departamentului de Stat. Între timp, Trump a suspendat ajutorul militar şi schimbul de informaţii cu Ucraina pentru a face presiuni asupra Kievului să accepte un acord de încetare a focului. Trump a declarat, de asemenea, că „se gândeşte cu tărie” să impună Rusiei sancţiuni radicale, inclusiv în domeniul bancar, şi tarife vamale până când se va ajunge la o încetare a focului şi la un acord de pace cu Ucraina.
  • Australia vrea să participe la forța de menținere a păcii - Premierul australian Anthony Albanese a promis că „va avea în vedere să contribuie” la o „coaliție a țărilor voluntare” pentru menținerea păcii în Ucraina, în cadrul unui eventual acord de încetare a focului cu Rusia, a indicat sâmbătă omologul său britanic Keir Starmer, citat de Reuters și AFP. Cei doi lideri au discutat telefonic sâmbătă dimineață, potrivit Downing Street. Keir Starmer a „salutat angajamentul” lui Anthony Albanese de a „avea în vedere să contribuie la o coaliție a țărilor voluntare pentru Ucraina”. Guvernul britanic a avut miercuri discuții cu 20 de țări „interesate” să contribuie la această coaliție, a indicat joi o oficialitate britanică, sub protecția anonimatului. Este vorba în principal de state europene și membre ale Commonwealth.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇