Ziua 1096 Cel mai mare atac cu drone de la începutul războiului. Trump vrea „orice” poate obține. UE și UK, plan comun. Zelenski nu se ține de scaun

<span style="color:#990000;">Ziua 1096</span> Cel mai mare atac cu drone de la începutul războiului. Trump vrea „orice” poate obține. UE și UK, plan comun. Zelenski nu se ține de scaun
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 1096 de război a debutat cu cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei de la începutul războiului. Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 138 din cele 267 de drone lansate de Rusia noaptea trecută. Dronele au avut ca ţintă Kievul şi alte zone ale Ucrainei și s-au soldat cu un mort, mai mulți răniți și numeroase clădiri avariate.

Între timp, Donald Trump tot explică cum încearcă să „recupereze banii” din ajutorul american acordat Ucrainei de la începutul invaziei ruse, pe fondul discuțiilor dintre Washington și Kiev asupra unui acord referitor la resursele minerale ale Ucrainei. „Cerem pământuri rare și petrol, orice putem obține. Încerc să recuperez banii sau să îi asigur”, a spus Donald Trump.

Ucraina a oferit și o estimare pentru resursele naturale „critice”, inclusiv titan, pe care Ucraina le are în teritorii ocupate de Rusia: 350 de miliarde de dolari.

Referitor la presiunile pentru organizarea alegerilor, Volodimir Zelenski a spus că își va părăsi postul dacă aceasta înseamnă pace pentru Ucraina sau îi va permite să adere la NATO,

De cealaltă parte, Vladimir Putin a declarat că soldații ruși care luptă în Ucraina apără „interesele naționale și viitorul Rusiei”. În ajunul împlinirii a trei ani de lansarea invadării Ucrainei de către Moscova, Putin îi numește pe soldații ruși „eroi ai patriei noastre mari”.

În timpul ăsta, Europa se mobilizează. UE și UK își fac un plan comun - von der Leyen, Macron și Keir Starmer au făcut un „bilanț al contactelor noastre cu partenerii noștri americani”, înainte de săptămâna în care Macron (luni) și Starmer (joi) se întâlnesc la Washington cu Donald Trump.

Iar miniștrii Apărării din 13 țări europene vor participa la o reuniune prin videoconferință pentru a defini un răspuns coordonat la negocierile americano-ruse privind încheierea războiului din Ucraina și pentru consolidarea securității Europei. România nu e printre cei 13.

Situația pe front

  • Atac record cu drone: Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 138 din cele 267 de drone lansate de Rusia noaptea trecută, iar altele 119 au dispărut de pe radare. Președintele Volodimir Zelenski a spus că este cel mai mare număr de drone într-un singur atac de la începutul războiului și a acuzat Rusia de „teroare aeriană”. „În fiecare zi, poporul nostru se ridică împotriva terorii aeriene. În ajunul celei de-a treia aniversări a războiului la scară largă, Rusia a lansat 267 de drone de atac împotriva Ucrainei - cel mai mare atac de când dronele iraniene au început să ne lovească orașele și satele ucrainene”, a scris Zelenski pe platforma X.
  • Atac soldat cu un mort în Krivoi Rog - Un bărbat a murit la spital şi o femeie de 30 de ani a fost grav rănită după un atac cu rachete la Krivoi Rog, oraş din centrul ţării, a afirmat, pe Telegram, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serghei Lysak. O clădire care asigura servicii de infrastructură a fost, de asemenea, avariată, a spus Lysak, fără a oferi alte detalii.
  • Trei răniți în Odesa - Trei persoane au fost rănite într-un atac cu drone în regiunea Odesa, unde o locuinţă a luat foc, a afirmat Oleg Kiper, guvernatolrul regiunii ucrainene de la Marea Neagră, pe Telegram.
  • Nou atac și la Zaporojie - O femeie în vârstă de 53 de ani a fost rănită şi mai multe clădiri rezidenţiale avariate într-un atac asupra regiunii din sud-est Zaporojie, a declarat, tot pe Telegram, Ivan Fedorov, guvernatorul regiunii.
  • Atacuri cu drone în mai multe valuri asupra capitalei Kiev au dus la avarierea mai multor clădiri rezidenţiale şi maşini, dar deocamdată nu există raportări privind persoane rănite, a afirmat, pe Telegram, primarul Vitali Klitschko.

Alte informații relevante

  • Trump vrea să recupereze banii din ajutorul pentru Ucraina - Donald Trump a afirmat că încearcă să „recupereze banii” din ajutorul american acordat Ucrainei de la începutul invaziei ruse, pe fondul discuțiilor dintre Washington și Kiev asupra unui acord referitor la resursele minerale ale Ucrainei. „Cerem pământuri rare și petrol, orice putem obține. Încerc să recuperez banii sau să îi asigur”, a spus Donald Trump.
  • Noi sancțiuni împotriva Rusiei - Regatul Unit va dezvălui luni un „important pachet de sancțiuni” împotriva Rusiei pentru a marca trei ani de la războiul din Ucraina, a anunțat duminică ministrul britanic de externe, David Lammy. „Este timpul să strângem șurubul împotriva Rusiei lui Putin. Mâine (luni n.red.), intenționez să anunț cel mai mare pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din primele zile ale războiului, erodarea mașinăriei lor militare și reducerea veniturilor care alimentează focurile de distrugere din Ucraina”, a spus ministrul britanic de Externe.
  • Zelenski îndeamnă SUA şi Europa la „unitate” - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă duminică Statele Unite şi Europa la unitate în vederea unei „păci durabile”, cu o zi înaintea marcării a trei ani de la invazia Ucrainei de către Rusia şi unui viraj în favoarea Moscovei al lui Donald Trump. „Trebuie să facem tot ceea ce putem în vederea unei păci durabile şi drepte în Ucraina. Acest lucru este posibil prin unitatea tuturor partenerilor. Este nevoie de forţa întregii Europe, de forţa Americii, forţa tuturor celor care vor o pace durabilă”, cere pe Telegram Volodimir Zelenski.
  • UE și UK, plan comun - Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a „făcut un bilanț” cu președintele francez Emmanuel Macron și cu prim-ministrul britanic Keir Starmer cu privire la „contactele lor” cu SUA. „Am discutat despre sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina, atât financiar, cât și militar. Am făcut un bilanț al contactelor noastre cu partenerii noștri americani și am discutat despre proiecte pentru apărarea și securitatea continentului nostru”, a scris, duminică, într-o postare pe X, von der Leyen, relatează AFP. Potrivit Downing Street, Starmer și von der Leyen au insistat asupra „necesității de a asigura o pace justă și durabilă” în Ucraina. Președintele francez și premierul britanic urmează să se deplaseze la Washington pentru a se întâlni cu Donald Trump în următoarele zile, Emmanuel Macron luni, iar Keir Starmer joi.
  • Reuniune pe Apărare, fără România - Miniștrii Apărării din 13 țări europene vor participa luni la o reuniune prin videoconferință pentru a defini un răspuns coordonat la negocierile americano-ruse privind încheierea războiului din Ucraina și pentru consolidarea securității Europei, a anunțat duminică Ministerul francez al Apărării, relatează AFP. Reuniunea, care va avea loc la inițiativa Estoniei și a Franței, îi va reuni și pe miniștrii Apărării din Lituania, Letonia, Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Țările de Jos, Germania, Italia, Polonia și Marea Britanie, potrivit sursei. Această reuniune a miniștrilor europeni ai apărării, organizată la împlinirea a trei ani de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, face parte din eforturile diplomatice declanșate de anunțul administrației Trump privind negocieri bilaterale între SUA și Rusia pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.
  • Zelenski nu ține de scaun - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că își va părăsi postul dacă aceasta înseamnă pace pentru Ucraina sau îi va permite să adere la NATO, notează BBC. „Dacă aveți nevoie să părăsesc acest scaun, sunt gata să fac asta și, de asemenea, îl pot schimba cu aderarea la NATO pentru Ucraina. Mă concentrez pe securitatea Ucrainei și nu intenționez să fiu la putere timp de zeci de ani”, a spus el la Kiev, la închiderea forumului „Ucraina. Anul 2025”. În ceea ce privește negocierile pentru încheierea războiului, Zelenski spune că subiectul aderării la NATO va fi „pe masă”, dar nu știe cum „se vor încheia aceste discuții”. „Dar este important ca noi toți să înțelegem că nu este o masă la care este invitată Ucraina”. Ucraina este cea care „invită lideri europeni pentru că suntem parte din Europa”, spune el. Zelenski a adăugat că este important ca liderii americani să fie acolo, „pentru că ei sunt principalul nostru ajutor în acest război”. De asemenea, el vrea ca Donald Trump să ofere garanții de securitate
  • Materiale critice ajunse pe mâna Rusiei - Ucraina estimează că deține resurse naturale „critice”, inclusiv titan, în valoare de 350 de miliarde de dolari în teritorii ocupate de Rusia, a declarat duminică vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko, relatează AFP. „Avem informații că, din păcate, materiale critice în valoare de circa 350 de miliarde de dolari se află pe un teritoriu temporar ocupat”, a afirmat responsabila ucraineană la o conferință de presă la Kiev, pe fondul tensiunilor cu SUA legate de un proiect de acord privind mineralele ucrainene.

Ce mai face Rusia

  • Putin spune că soldații ruși din Ucraina își apără țara - Soldații ruși care luptă în Ucraina apără „interesele naționale și viitorul Rusiei”, a declarat duminică președintele rus Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Apărătorilor Patriei și în ajunul împlinirii a trei ani de lansarea invadării Ucrainei de către Moscova, pe 24 februarie 2022. „Astăzi, riscându-și viața și dând dovadă de curaj, ei își apără cu hotărâre țara natală, interesele naționale și viitorul Rusiei”, a declarat Putin într-o înregistrare video difuzată de Kremlin, numindu-i pe soldații ruși „eroi ai patriei noastre mari”.
  • Dialogul cu Trump, promițător - Kremlinul a estimat ca fiind „promițător” dialogul dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump, în ajunul împlinirii a trei ani de invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022, relatează AFP. Întrebat despre schimbarea direcției conducerii americane, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a exprimat satisfacția. „Dialogul are loc între doi președinți cu adevărat remarcabili. Acest lucru este promițător. Este important ca nimic să nu interfereze cu punerea în aplicare a voinței lor politice”, a declarat Peskov pentru televiziunea rusă. El a considerat „de înțeles” reacția ostilă a președintelui Trump față de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Lavrov merge în Turcia - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va merge luni în vizită în Turcia pentru a discuta despre recentele negocieri dintre oficialii ruși și americani cu privire la încheierea războiului din Ucraina și despre modul în care Ankara ar putea contribui la acest proces, a declarat o sursă din Ministerul turc de Externe. Turcia, țară membră NATO, care a găzduit negocierile inițiale dintre Rusia și Ucraina la câteva luni după începerea războiului în 2022, „este pregătită să-și asume acest rol în perioada următoare”, a spus sursa citată sub rezerva anonimatului. Vizita lui Lavrov în Turcia coincide cu împlinirea a trei ani de la lansarea invaziei Rusiei în Ucraina.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇