Ziua 1074 Bloc lovit cu racheta (Video) N-au dispărut soldații lui Kim? Deminare cu AI. Trump nu vrea să spună dacă a vorbit cu Putin

<span style="color:#990000;">Ziua 1074</span> Bloc lovit cu racheta (Video) N-au dispărut soldații lui Kim? Deminare cu AI. Trump nu vrea să spună dacă a vorbit cu Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1074 de război, o rachetă a lovit un bloc de locuințe din orașul Poltava, ucigând cel puțin patru persoane și rănind alte 13, inclusiv mai mulţi copii.

Rusia a lansat atacuri asupra mai multor regiuni în cursul nopții, lovind clădiri rezidențiale în Odesa, Harkov și Zaporojie.

Harta oficială online a alertei aeriene a acoperit întreaga Ucraină cu puţin timp înainte de ora 7 dimineaţa. Forţele aeriene au avertizat cu privire la o "ameninţare cu rachete în toate zonele în care a fost emisă o alertă".

În februarie, când invazia rusă intră în al patrulea an, armata rusă îşi intensifică avansurile în estul ţării, iar forţele Kievului sunt neputincioase să le oprească.

Analiştii militari de la ISW scriu că forțele ruse par să implementeze o metodă de înaintare care vizează încercuirea lentă a orașelor și localităților de pe linia frontului. Comandanții ruși operează probabil ştiind că Vladimir Putin nu intenționează să pună capăt războiului din Ucraina în viitorul apropiat.

Peste graniţă, soldații nord-coreeni care luptă alături de forțele ruse împotriva Ucrainei în regiunea Kursk se pare că ar dispărut de pe linia frontului, după ce au suferit pierderi semnificative, relatează New York Times, citând oficiali ucraineni și americani. Însă generalul Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, spune că rapoartele sunt greșite.

O companie de inteligență artificială a semnat un acord pe mai mulți ani cu compania agricolă ucraineană Nibulon pentru a folosi drone cu AI pentru detectarea minelor de pe terenurile agricole.

Peste ocean, Donald Trump a susţinut că echipa sa s-a angajat deja în discuții „foarte serioase” cu Rusia şi a sugerat că el și Vladimir Putin ar putea face în curând „pași importanți” pentru a pune capăt conflictului. Întrebat dacă a vorbit personal cu Putin, acesta a refuzat să răspundă direct: „Nu vreau să spun asta”.

Evoluţii pe front

  • Bloc lovit cu racheta la Poltava - O rachetă a lovit sâmbătă dimineața un bloc de locuințe din orașul Poltava, ucigând cel puțin 4 persoane și rănind alte 13, inclusiv trei copii, a raportat Serviciul de Urgență al Ucrainei. Atacul a distrus toate cele cinci etaje ale unei secțiuni a clădirii, a provocat un incendiu și a avariat clădirile învecinate. Guvernatorul interimar al regiunii Poltava, Volodîmîr Kohut, a declarat că 22 de persoane au fost salvate din clădire. Peste 400 de angajați ai serviciilor municipale și autorităților orașului sunt implicați în acţiunea de salvare. Poltava este un oraș cu aproximativ 300.000 de locuitori, situat în centrul Ucrainei, la aproximativ 120 km de granița cu Rusia și la 230 km de linia frontului din est.
  • "Acesta este adevăratul chip al Rusiei" - Rusia a lansat atacuri asupra mai multor regiuni în cursul nopții, lovind clădiri rezidențiale în Odesa, Harkov și Zaporojie, potrivit șefului biroului prezidențial ucrainean, Andrii Iermak. „Atacuri asupra clădirilor rezidențiale, asupra civililor – tactica tipică a armatei ruse,” a scris Iermak pe Telegram. „Acesta este adevăratul chip al Rusiei. Criminali care nu respectă niciun lider mondial și nicio altă națiune,” a adăugat oficialul.
  • Alertă naţională - Harta oficială online a alertei aeriene a acoperit întreaga Ucraină cu puţin timp înainte de ora 7 dimineaţa. Forţele aeriene au avertizat cu privire la o "ameninţare cu rachete în toate zonele în care a fost emisă o alertă".
  • Au dispărut nord-coreenii? - Soldații nord-coreeni care luptă alături de forțele ruse împotriva Ucrainei în regiunea Kursk ar fi dispărut de pe linia frontului după ce au suferit pierderi semnificative, relatează New York Times, citând oficiali ucraineni și americani. Deplasați în noiembrie pentru a sprijini eforturile Rusiei de a recupera teritorii în interiorul propriilor granițe, numărul celor 11.000 de soldați nord-coreeni inițiali a fost redus aproape la jumătate în doar trei luni, potrivit comandantului-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski. De la sosirea lor pe câmpul de luptă, soldații nord-coreeni au fost în mare parte lăsați să se descurce singuri, avansând cu sprijin minim din partea blindatelor și oprindu-se rar pentru a se regrupa sau retrage, susțin oficialii ucraineni și trupele de pe linia frontului. La începutul acestei săptămâni, un comandant ucrainean cu indicativul „Puls”, din forţele speciale, a declarat că trupele nord-coreene au început să se retragă de pe liniile frontului în urmă cu aproximativ două săptămâni. Însă generalul Kirilo Budanov, șeful Direcției de Informații pentru Apărare (HUR), spune că rapoartele recente din presă despre retragerea aproape totală a trupelor nord-coreene sunt greșite. El arată că încă mai sunt 8.000 de soldaţi pe linia frontului în Kursk, în ciuda pierderilor grele pe care le-au suferit de când au fost dislocați, scrie Kiev Post.
  • Metoda încetişor - Forțele ruse par să dezvolte și să implementeze o metodă de înaintare care vizează încercuirea lentă a orașelor și localităților de pe linia frontului, într-un ritm pe care trupele ruse îl pot susține până la finalizarea operațiunii, potrivit analiștilor militari de la ISW. Comandamentul militar rus a demonstrat că este dispus să se angajeze în operațiuni care pot dura între șase și nouă luni pentru a fi finalizate. Comandanții ruși operează probabil sub presupunerea sau cu certitudinea că președintele Vladimir Putin nu intenționează să pună capăt războiului din Ucraina în viitorul apropiat. Această metodă ofensivă determină manevre lente pe câmpul de luptă, iar aceste încercuiri necesită planificare riguroasă, resurse umane semnificative și echipamente adecvate.

Alte informaţii relevante

  • Deminare cu AI - Compania de inteligență artificială Safe Pro Group a semnat un acord pe mai mulți ani cu compania agricolă ucraineană Nibulon pentru a folosi drone cu AI pentru detectarea minelor de pe terenurile agricole. Ministerul Economiei estimează că peste 139.300 kmp de teren sunt potențial contaminați cu explozibili, eforturile de degajare fiind estimate să dureze peste un deceniu și să coste 35 de miliarde de dolari. Parteneriatul va folosi platforma SpotlightAI de la Safe Pro, găzduită pe Amazon Web Services, pentru a studia mai eficient terenurile agricole afectate. Abandonarea terenurilor agricole din cauza războiului a dus deja la pierderi de 2 miliarde de dolari, scrie Kiev Independent.
  • „Nu vreau să spun asta” - Președintele Donald Trump a declarat vineri seara că echipa sa s-a angajat deja în discuții „foarte serioase” cu Rusia şi a sugerat că el și Vladimir Putin ar putea face în curând „pași importanți” pentru a pune capăt conflictului. „Vom vorbi și cred că vom face poate ceva care va fi semnificativ”, a spus Trump reporterilor din Biroul Oval. "Vrem să punem capăt războiului. Războiul acela nu ar fi început dacă aș fi fost președinte". Trump nu a clarificat cine din administrația sa a fost în contact cu Rusia, dar a insistat că discuțiile sunt deja în curs. Întrebat dacă a vorbit personal cu Putin, acesta a refuzat să răspundă direct: „Nu vreau să spun asta”. De la revenirea în funcție, Trump l-a criticat pe președintele Volodimir Zelenski, argumentând că ar fi trebuit să negocieze cu Putin pentru a preveni războiul.
  • Starea precară a marinei ruse - Un incendiu izbucnit la bordul unei nave-spion rusești în largul coastei Siriei a subliniat starea precară a marinei ruse, în timp ce influența Moscovei în Marea Mediterană atârnă de un fir de ață, afirmă analiști și servicii de securitate occidentale, citaţi de The Guardian. Nava Kildin, veche de 55 de ani, a avut probleme joia trecută, când flăcări și un fum gros și negru au fost văzute ieșind pe coșul său de evacuare. În semn că echipajul a pierdut controlul asupra navei, aceasta a arborat pe catarg două bile negre, un semnal naval de pericol. Echipajul Kildin a transmis unei nave cargo cu pavilion togolez, Milla Moon, că nu mai poate manevra și i-a cerut să păstreze o distanță de cel puțin 2 km. Marinarii ruși s-au adunat pe puntea din spate și au pregătit bărcile de salvare, dar nu au cerut ajutor. După cinci ore de luptă cu flăcările, nava rusească a reușit să-și repornească motoarele și să își continue deplasarea.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇