În ziua 1073 de război Rusia a lansat peste 100 de drone asupra Ucrainei. Cele mai multe au fost neutralizate de apărarea aeriană, însă autoritățile nu au comunicat dacă atacul a provocat victime sau daune.
Pentru a treia zi consecutiv, a fost atacată regiunea Odesa (sud), unde s-au înregistrat patru răniți, inclusiv un medic, iar un spital și un depozit de cereale în orașul-port Ciornomorsk de la Marea Neagră au fost avariate. Atacul cu drone a provocat pagube și în regiunea Sumî (nord-est), în regiunea Odesa (sud) și în regiunea centrală Cerkasî.
Luptele continuă pe toată linia frontului, iar Pokrovsk rămâne cel mai disputat punct. În cursul nopții forțele ucrainene au reocupat pozițiile din apropierea unui sat din Donețk, iar rușii au ocupat o localitate și au avansat în alte zone din aceeași regiune. Potrivit surselor consultate de Kyiv Independent, în orașul atacat de mai multe luni de ruși se dau lupte brutale de stradă.
Pe de altă parte, Moscova a acuzat Kievul că a ucis 22 de civili într-un sat din regiunea Kursk capturat de forțele ucrainene.
Trecem în Rusia, unde o rafinărie din regiunea sudică Volgograd a luat foc, după ce a fost atacată în timpul nopții de drone ucrainene. Rușii susțin că noaptea trecută au doborât 49 de drone ucrainene în șapte regiuni.
În ciuda cheltuielilor de război și a sancțiunilor occidentale, afacerile Rusiei merg bine, cel puțin așa susține Moscova. Băncile au obținut profituri record, iar producția de gaze a crescut anul trecut, conform datelor publicate de autoritățile ruse.
Iar secretarul de Stat american Marco Rubio a lansat un nou atac la adresa administrației Biden, spunând că aceasta a finanțat impasul într-un război care a dat Ucraina „cu 100 de ani înapoi", cerând o încheiere rapidă a conflictului.
Situația pe front
- Peste 100 de drone spre Ucraina - Rusia a lansat noaptea trecută 102 drone, iar apărarea aeriană a doborât 59 în 12 regiuni. 37 de drone cu rol de ținte false au dispărut de pe radar, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Patru drone încă se aflau dimineață în spațiul aerian al Ucrainei, iar eforturile de neutralizare erau în desfășurare.
- Atac la Odesa - Rusia a atacat pentru a treia zi consecutiv regiunea Odesa (sud), unde s-au înregistrat patru răniți, inclusiv un medic, iar un spital și un depozit de cereale în orașul-port Ciornomorsk de la Marea Neagră au fost avariate, potrivit Ukrainska Pravda. Postul de televiziune ucrainean TSN relatează că medicul a fost rănit în timp ce efectua o intervenție chirurgicală. Loviturile au întrerupt parțial alimentarea cu energie electrică în oraș și au avariat spitalul local, o clădire administrativă, un depozit de cereale, o casă de locuit și mai multe camioane, a indicat guvernatorul Kiper pe aplicația Telegram. Atacul rusesc cu drone a provocat pagube și în regiunea Sumî (nord-est), în regiunea Odesa (sud) și în regiunea centrală Cerkasî.
- Schimbări de poziție - Forțele ucrainene au recâștigat noaptea trecută pozițiile din apropierea localității Udachne, în raionul Pokrovsk din regiunea Donețk, în timp ce trupele ruse au ocupat satul Novoandriivka, în aceeași regiune. De asemenea, rușii s-au apropiat de localitățile Nelipivka, Kotlîne și Șevcenko. În ultimele 24 de ore s-au dat 125 de lupte pe toată linia frontului, cele mai multe în sectorul Pokrovsk (51), a anunțat grupul ucrainean de analiză militară DeepState, citat de Ukrainska Pravda.
- Ucrainenii încă luptă în Ceasîv Iar - Informațiile conform cărora orașul Ceasîv Iar a căzut în mâinile forțelor ruse au fost respinse de experți și oficiali consultați de Kyiv Independent, iar ultimele date din surse deschise arată că luptele sunt încă în desfășurare. "(Forțele ucrainene sunt) încă luptă", a declarat Oleg Petrasiuk, un militar din unitatea de comunicații a Brigăzii Mecanizate a 24-a ucrainene, pentru publicația citată, adăugând că în oraș s-au dat lupte de stradă. Orașul din prima linie a devenit unul dintre cele mai fierbinți puncte ale frontului din regiunea Donețk în ultimele luni, trupele ruse continuând să avanseze în estul Ucrainei. Bătălia pentru Ceasîv Iar durează de mai multe luni, forțele ucrainene limitând înaintarea armatei ruse la o luptă lentă și progresivă, ambele părți fiind angajate în lupte brutale de stradă.
Ce se întâmplă în Rusia
- Incendiu uriaș la o rafinărie - O rafinărie din regiunea sudică Volgograd a luat foc, după un atac peste noapte cu drone ucrainene, a declarat vineri guvernatorul regional Andrei Bocharov. El a mai spus pe Telegram că apărarea antiaeriană a Rusiei a respins un atac asupra regiunii sale cu opt drone. „Ca urmare a căderii resturilor de la una dintre drone, în perimetrul unei rafinării de petrol a izbucnit un incendiu care a fost stins cu promptitudine. Un muncitor rănit a fost internat”, a transmis guvernatorul rus. Informația a fost confirmată și de ucraineni. Rușii susțin că noaptea trecută au doborât 49 de drone ucrainene în șapte regiuni.
- Rusia acuză Kievul de crime - Rusia a acuzat Ucraina că a ucis 22 de civili într-un sat rus capturat de forțele ucrainene, informează AFP. Comisia rusă de anchetă, care a anunțat pe 19 ianuarie deschiderea unei investigații privind uciderea a "cel puțin șapte civili" în satul Ruskoie Porecinoie, la aproximativ 20 km de granița cu Ucraina, a indicat vineri că investighează acum asupra uciderii a 22 de locuitori din acest sat, faptă comisă conform Moscovei între septembrie și noiembrie trecut. Printre victime, ale căror cadavre au fost găsite în subsolurile mai multor case, se numără opt femei despre care se presupune că au fost violate înainte de a fi ucise, susține Comisia de anchetă. Anchetatorii acuză cinci soldați ucraineni că sunt responsabili pentru crime, spunând că unul dintre ei, identificat ca Evgheni Fabrisenko, a fost arestat în timpul luptelor din regiunea Kursk. Comitetul a difuzat un videoclip cu interogatoriul unui bărbat prezentat drept Fabrisenko care ar fi mărturisit faptele.
- Spionii ucraineni au atacat Gazprom - Specialiștii cibernetici ai Serviciului de Informații Militare al Ucrainei (HUR) au lansat un atac cibernetic împotriva Gazprom și Gazpromneft. Atacul a provocat perturbări majore în serviciile digitale ale gigantului rus. Detalii AICI.
- Ce urmărește Kremlinul - Fiodor Lukianov, director de cercetare la Clubul de discuții Valdai, unul dintre cei mai influenți actori de la vârful sistemului politic din Rusia, a oferit într-un interviu câteva indicii despre modul în care privește Krelinul eventualele negocieri pentru încheierea războiului din Ucraina. Se anunță o misiune extrem de complicată pentru Casa Albă. Detalii AICI.
- Nord-coreenii, retrași de la Kursk - Ucraina consideră că trupele nord-coreene desfăşurate în regiunea rusă Kursk „au fost retrase” din cauza pierderilor grele suferite de acestea din partea armatei ucrainene, a declarat vineri pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei. „În ultimele trei săptămâni, nu am văzut şi nu am detectat nicio activitate sau confruntare armată cu nord-coreenii. Prin urmare (...) credem că aceştia s-au retras din cauza pierderilor grele pe care le-au suferit”, a declarat colonelul Oleksandr Kindratenko, purtător de cuvânt al forţelor speciale ucrainene. El nu a dorit să estimeze pierderile nord-coreene, dar crede că aceste forţe se retrag „pentru a se reface şi pentru a fi utilizate în alt mod”.
- Băncile ruseşti au făcut profituri record - Băncile din Rusia au obţinut profituri record de 4 trilioane de ruble (40,7 miliarde de dolari) în 2024, potrivit unui raport publicat joi de Banca Centrală a Rusiei. Dobânda de referinţă a băncii centrale se află în prezent la 21%, ceea ce a contribuit la creşterea marjelor nete de dobândă ale băncilor. Totuşi, ritmul creditării începe să încetinească, pe măsură ce costurile ridicate ale împrumuturilor descurajează unele companii să acceseze finanţări pentru proiecte de dezvoltare, preferând în schimb să îşi păstreze fondurile în depozite. Banca centrală a avertizat deja că profiturile băncilor ar putea scădea în 2025, pe fondul creşterii riscurilor de credit şi al reducerii marjelor de profit.
- A crescut producția de gaze - Producția de gaze naturale a Rusiei a crescut cu 7,6% anul trecut, în timp ce exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) au urcat cu 4%, a anunțat vicepremierul rus Alexander Novak. Rusia a redirecționat exporturile sale de țiței afectate de sancțiuni către așa numitele "țări prietenoase", cum ar fi China și India. Conform datelor Ministerului de Finanțe de la Moscova, veniturile Rusiei din petrol și gaze au urcat cu 26% anul trecut, la 108 miliarde de dolari, după ce au scăzut cu 24% în 2023, în urma cotațiilor mai scăzute ale țițeiului și a reducerii exporturilor de gaze.
Alte informații relevante
- Ucraina a dat cu 100 de ani înapoi - Statele Unite "au finanțat impasul" într-un război care a dat Ucraina "cu 100 de ani înapoi", a declarat secretarul de Stat american Marco Rubio, în emisiunea "Megyn Kelly Show", criticând abordarea administrației Biden în privința războiului și cerând o încheiere rapidă a conflictului. În opinia sa, a fost injustă promovarea ideii că Ucraina ar putea înfrânge pe deplin Rusia și să recucerească Crimeea. "Rețeaua energetică este distrusă. Cineva va trebui să plătească pentru toată această reconstrucție. Și câți ucraineni au părăsit Ucraina (și trăiesc) acum în alte țări? S-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată", a spus Rubio. El și-a reiterat declarațiile conform cărora "ambele părți ale conflictului vor trebui să facă compromisuri", pentru a avea succes în negocieri. Criticând administrația anterioară Biden, Rubio a sugerat, de asemenea, că "retragerea haotică a SUA din Afganistan" în 2021 a fost un semnal pentru Putin că "America era, de fapt, în declin sau distrasă", ceea ce a condus la decizia de a lansa invazia pe scară largă în Ucraina.