Ziua 1052 Flăcări în Leningrad și Rostov (Video) Scholz blochează ajutorul militar, dar vin vești bune din Danemarca și Canada

<span style="color:#990000;">Ziua 1052</span> Flăcări în Leningrad și Rostov (Video) Scholz blochează ajutorul militar, dar vin vești bune din Danemarca și Canada
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1052 de război Rusia a lansat un atac extins cu drone asupra a 11 regiuni ucrainene. Apărarea aeriană a distrus jumătate din ținte, iar celelalte drone, de tip momeală, au dispărut de pe radar.

Ucraina a lansat, la rândul ei, un atac nocturn cu drone care a vizat regiunile ruse Leningrad și Rostov, provocând mai multe incendii. Apărarea aeriană a interceptat 40 de drone ucrainene în șase regiuni și deasupra Mării Azov, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Pe front continuă luptele, iar rușii au ocupat mai multe localități în regiunea Donețk și în Kursk, avansând și în regiunea Harkov.

Poliţia ucraineană a anunţat azi că desfăşoară peste 600 de percheziţii simultane în întreaga ţară, la grupări care au ajutat sute de bărbaţi să treacă fraudulos frontiera.

Deși rezultatele pe plan militar nu sunt cele așteptate la Moscova, oficialii din conducerea forțelor de securitate ruse fac presiuni asupra lui Vladimir Putin pentru escaladarea operațiunilor militare în Ucraina, arată analiștii militari americani.

În schimb, Donald Trump a afirmat că se pregătește să se întâlnească cu Vladimir Putin, la solicitarea președintelui rus, pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Între timp, administraţia Biden a anunţat cel mai amplu pachet de sancţiuni de până acum asupra veniturilor Rusiei din petrol şi gaze, în încercarea de a oferi Ucrainei şi echipei Trump un avantaj în negocierile pentru pace.

În plus, Ucraina primește două vești bune din Danemarca și Canada. Cele două țări au anunțat că vor oferi Kievului ajutoare militare consistente.

Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz refuză să aprobe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, asupra căruia insistă miniștrii săi ai Apărării și Externelor.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Drone distruse - Rusia a lansat noaptea trecută un atac extins cu 72 de drone asupra a 11 regiuni ucrainene. Apărarea aeriană a distrus 33 de ținte. De asemenea, 34 de drone de tip momeală au dispărut de pe radar, iar una și-a schimbat traiectoria și s-a îndreptat către Rusia, a anunțat dimineață Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. O femeie a fost rănită în orașul Semenivka din regiunea Cernigău care a fost vizat de zece drone rusești. Două case și sediile unor companii au luat foc, au anunțat autoritățile locale citate de Ukrainska Pravda. În Kiev, rămășițele unei drone au avariat un bloc și 20 de mașini, dar nu s-au înregistrat răniți. Capitala s-a aflat noaptea trecută sub alertă de raid aerian și au fost auzite mai multe explozii după intrarea în acțiune a apărării aeriene.
  • Răniți în Harkov - Orașul Berîslav din regiunea Herson a fost vizat aseară de un atac cu dronă lansat de trupele ruse. Doi bărbați au fost răniți de șrapnel și transportați la spital, a anunțat administrația militară regională.
  • Rușii au avansat în Donețk și Kursk - Forțele ruse au ocupat trei localități în regiunea Donețk și tot atâtea în regiunea Kursk, arată cel mai recent raport al grupului ucrainean de analiză militară DeepState. În plus, rușii au avansat în regiunea Harkov, dar și în apropiere de Kurahove și Iasenove, în regiunea Donețk.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac cu drone în Leningrad - Dronele ucrainene au atacat în timpul nopții mai multe regiuni din Rusia, provocând incendii grave în Leningrad și Rostov, au informat autoritățile locale și presa independentă rusă. Atacul a provocat un incendiu pe scară largă într-o zonă industrială din orașul Gatcina, în regiunea Leningrad, a relatat canalul independent de știri Astra, citând relatările localnicilor. În apropierea locului incendiului se află o companie care vinde panouri și vopseluri, o unitate de procesare a alimentelor si o fabrică de materiale de construcţii, potrivit sursei citate de Kyiv Independent. Agenția de presă TASS a relatat, de asemenea, că o fabrică de acetonă a luat foc. Incendiul a cuprins o suprafață de 1.900 mp, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență. Nimeni nu a fost rănit, a adăugat instituția. Un alt incendiu provocat de un atac cu dronă s-a produs într-o unitate de producție industrială de 2.000 mp de lângă orașul Rostov, a informat agenția de presă RIA Novosti. Potrivit Astra, una dintre drone a căzut lângă un spital din satul Cealtiir. Guvernatorul regiunii Rostov, Vasilii Golubev, a anunțat că o casă din localitate a fost cuprinsă de flăcări.
  • Ce a făcut apărarea aeriană - Forțele de apărare aeriană au interceptat 40 de drone ucrainene noaptea trecută, a comunicat Ministerul rus al Apărării. 16 drone au fost distruse în regiunea Rostov, patru în Kursk și Voronej, trei în Brinsk, două în Kuban, una în Belgorod și 10 deasupra Mării Azov.
  • Nucleul dur pune presiune - Oficialii de top din forțele de securitate ruse se opun oricăror forme de negociere și presează pentru escaladarea ostilităților în Ucraina, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Potrivit analiștilor americani, forțele de securitate ruse consideră că escaladarea operațiunilor militare în Ucraina este crucială. Rușii recunosc că forțele lor nu obțin câștiguri teritoriale semnificative în raport cu pierderile de efective și echipamente, dar comandamentul militar rus continuă să suporte pierderi substanțiale de efective pentru a obține progrese tactice mai degrabă decât succese operaționale. "Avansările medii zilnice ale Rusiei au încetinit cu aproximativ 9 km pătrați în decembrie 2024, după trei luni consecutive de creștere a câștigurilor teritoriale și a pierderilor de personal în septembrie, octombrie și noiembrie 2024, iar comanda militară rusă ar putea fi mai puțin dispusă decât Putin să suporte rate ale pierderilor atât de mari dacă ritmul avansării continuă să scadă", se arată în raportul ISW. Cu toate acestea, oficialii ruși de securitate și militari nu sunt dispuși să considere pierderile mari un motiv pentru a opri războiul. În schimb, ei îl îndeamnă pe Putin să intensifice efortul de război, propunând recrutarea parțială, care ar putea avea ca scop "inundarea" frontului cu trupe și echipamente.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Cele mai aspre sancţiuni aplicate de SUA - Administraţia Biden a anunţat cel mai amplu pachet de sancţiuni de până acum asupra veniturilor Rusiei din petrol şi gaze, în încercarea de a oferi Ucrainei şi echipei preşedintelui ales Donald Trump un avantaj în negocierile pentru pace. Daleep Singh, consilier economic şi de securitate naţională la Casa Albă, a descris măsurile drept ”cele mai semnificative sancţiuni impuse vreodată sectorului energetic rus, principala sursă de venit pentru războiul lui Putin.” Trezoreria SUA a impus sancţiuni asupra companiilor Gazprom Neft şi Surgutneftegas, precum şi asupra a 183 de nave utilizate pentru transportul petrolului rusesc, multe dintre acestea făcând parte din flota din umbră, operată de companii non-occidentale. Sancţiunile includ, de asemenea, reţele care comercializează petrol. Detalii AICI
  • Scholz blochează un ajutor militar - Cancelarul social-democrat german Olaf Scholz refuză să aprobe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, asupra căruia insistă miniștrii Apărării și Externelor, Boris Pistorius și Annalena Baerbock, scrie vineri ziarul Der Spiegel. Cei doi miniștri cer ca noul ajutor militar să fie transferat Ucrainei înainte de 23 februarie, când în Germania au loc alegerile legislative anticipate, convocate după ce coaliția lui Scholz a pierdut majoritatea în urma înlăturării Partidul Liber-Democrat (FDP) din Guvern, pe fondul unor dispute bugetare. Noul pachet de ajutor militar german pentru Ucraina cuprinde, printre altele, rachete antiaeriene IRIS-T, zece obuziere autopropulsate, obuze și alte muniții, dar după intrarea în noul an planul s-a blocat întrucât biroul cancelarului le-a semnalat miniștrilor Pistorius și Baerbock că nu sprijină ideea. Germania este prima țară din Europa și a doua din lume, după SUA, în ordinea contributorilor la ajutorul militar oferit Ucrainei în perioada scursă de la lansarea invaziei ruse, în februarie 2022.
  • Trump pregătește o întâlnire cu Putin - Donald Trump se pregătește să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, transmite Reuters. "Președintele Putin vrea să ne întâlnim și suntem în curs să organizăm asta. A spus-o chiar și public și trebuie să punem capăt războiului. E o mizerie sângeroasă", a declarat Trump, fără a da alte detalii.
  • Putin e deschis - Preşedintele rus Vladimir Putin este ”deschis contactului” cu Donald Trump - fără condiţii prealabile -, anunţă vineri Kremlinul, care-i salută ”voinţa de a rezolva problemele prin dialog”. ”Preşedintele Vladimir Putin a declarat în mai multe rânduri că este deschis contactului cu liderii internaţionali, inclusiv cu preşedintele Statelor Unite, inclusiv cu Donald Trump”, declară presei Dmitri Peskov.
  • Vastă operaţiune specială a poliţei în Ucraina - Poliţia ucraineană a anunţat azi că desfăşoară peste 600 de percheziţii simultane în întreaga ţară, la ”organizatori şi participanţi ai unor grupări” care au ajutat ”sute de bărbaţi” să ”treacă frontiera ocolind punctele de trecere oficiale. Zeci de mii de ucraineni, potrivit unor estimări neoficiale, au plecat ilegal din Ucraina cu ajutorul unor trecători, documente false sau prin mituirea grănicerilor. Zeci dintre ei au murit încercând să traverseze râuri de frontieră înot. Ucraina este nevoită să-şi refacă armata, pentru a face faţă asalturilor neîncetate ale forţelor ruse, mai numeroase şi mai bine echipate. Bărbaţii ucraineni cu vârsta între 18 şi 60 de ani au interdicţia de a părăsi Ucraina, fără excepţie.
  • Ajutor militar din Canada - Canada a promis Ucrainei asistență militară suplimentară în valoare de 305 de milioane de dolari, a anunțat ministrul canadian al Apărării, Bill Blair. Sprijinul include cele 138 de milioane de dolari alocate inițiativei Cehiei pentru achiziționarea și livrarea de muniție de calibru mare către Ucraina, adăugându-se la peste 36 de milioane de dolari promise anul trecut, informează Kyiv Independent. Această finanțare a dus deja la livrarea a aproximativ 11.500 de cartușe de muniție de calibru mare. Alte 35 de milioane de dolari vor fi dedicate procurării de muniție de la producătorii canadieni. Blair a angajat, de asemenea, o finanțare de 70 de milioane de dolari pentru modelul danez, formulă care sprijină producția internă a Ucrainei de drone militare. De la începerea războiului, Canada a oferit ajutor militar de 53,1 miliarde de dolari.
  • Ajutor masiv din Norvegia în 2025 - Norvegia a alocat două miliarde de euro pentru ajutor militar destinat Ucrainei în 2025, a anunțat Rustem Umerov, ministrul ucrainean al Apărării, pe Facebook, în urma întâlnirii cu omologul său norvegian. În decembrie premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a promis un ajutor de 242 de milioane de dolari pentru a consolida marina ucraineană și a o ajuta să descurajeze amenințările rusești în Marea Neagră. Potrivit lui Umerov, asistența acordată Ucrainei în 2025 va reprezenta cel mai mare pachet de ajutor militar din istoria Norvegiei.
  • Noi alerte pentru spațiul aerian al Rusiei - EASA, agenția UE pentru siguranța aviației a emis joi o nouă alertă prin care recomandă companiilor aeriene non-europene să evite să zboare deasupra vestului Rusiei după doborârea unui avion al companiei Azerbaijan Airlines, luna trecută. Accidentul, care a ucis 38 de persoane, ar fi fost provocat de apărarea antiaeriană rusă care a vizat dronele ucrainene. Spațiul aerian rus e deja închis pentru companiile aeriene din UE. Alerta se adresează operatorilor aerieni din țări terțe autorizați de EASA.
  • Zelenski s-a întâlnit cu Meloni - Volodimir Zelenski şi premierul Italiei Giorgia Meloni au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, solicitând urgentarea trimiterii unui număr cât mai mare de rachete în contextul celui de al zecelea pachet de ajutor militar aprobat de Guvernul de la Roma. "Ne concentrăm acum pe urgentarea anumitor elemente din acest pachet. Avem sisteme de apărare aeriană SAMP/T, dezvoltate în colaborare italo-franceză, iar numărul de rachete este foarte important pentru noi – contăm pe acestea. Este o tranşă de rachete pe care deja o primim, dar mai există o altă tranşă care trebuie finalizată pentru a putea fi livrată", a declarat Zelenski.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇