În ziua 1046 de război, forțele de apărare aeriană ucrainene au doborât 34 de drone rusești, în timp ce alte 47 de drone au dispărut de pe radar.
Rușii au atacat Ucraina cu 81 de drone, lansate din direcțiile mai multor orașe. Mai multe persoane au fost rănite în urma atacurilor.
În ultimele zile, armata rusă a lansat peste 300 de drone de atac și aproximativ 20 de rachete asupra Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
De cealaltă parte, ruşii susţin că ar fi interceptat 72 de drone, dar şi opt rachete americane ATACMS lansate de Ucraina asupra teritoriului Rusiei, un tip de atac prezentat drept o linie roşie în conflict. Moscova a promis represalii.
În Rusia, aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a impus restricții la sosiri și plecări pentru a doua oară în ultimele 24 de ore, din cauza amenințării unui atac cu drone.
Iar FSB a arestat patru puşti de 16 şi 17 ani, suspectaţi că plănuiau un atentat cu bombă în Urali.
Cotidianul rus Izvestia a anunţat că unul dintre jurnaliştii săi a fost ucis în urma unui atac al unei drone ucrainene în apropiere de oraşul Doneţk.
În acest timp, Donald Trump, care își pregătește revenirea la Casa Albă, dezvoltă o strategie pentru încheierea războiului. Însă şeful Centrului de combatere a dezinformării din Ucraina, Andrii Kovalenko, susţine că Rusia acumulează resurse militare pentru a prelungi războiul până în 2027.
Cât despre urmările războiului, pe plajele peninsulei Crimeea au fost observate pete de păcură, care a ajuns în Marea Neagră în urma scufundării a două tancuri petroliere ruseşti. Aşa-numitul guvernator al Crimeii, Mihail Razvojaev, a anunţat că la Sevastopol a fost instituită stare de urgenţă de nivel regional.
Situația pe front
- Zeci de atacuri noaptea trecută - Forțele de apărare aeriană ucrainene au doborât 34 de drone rusești noaptea trecută, în timp ce alte 47 au dispărut de pe radar. Forțele aeriene au remarcat că rușii au atacat Ucraina cu 81 de drone, lansate din direcțiile orașelor rusești Briansk, Kursk, Oryol și Primorsko-Ahtarsk. Dronele doborâte au provocat pagube în regiunile Cernigău și Sumi, distrugând case. Mai multe persoane au fost rănite în urma atacurilor.
- Sute de drone în 3 zile - Armata rusă a lansat peste 300 de drone de atac și aproximativ 20 de rachete asupra Ucrainei în primele trei zile ale anului 2025, a scris președintele Volodimir Zelenski pe Telegram. „Numai în primele trei zile ale noului an, armata rusă a desfășurat peste 300 de drone de atac și aproximativ 20 de rachete, inclusiv rachete balistice, împotriva orașelor și satelor ucrainene. Soldații noștri au reușit să doboare sau să neutralizeze un număr semnificativ. Dar, din păcate, unii oameni au fost răniți și uciși. Condoleanțe tuturor familiilor și prietenilor victimelor”, a spus Zelenski.
- Încă un mort în Kiev - O tânără care a fost rănită după ce resturi de drone rusești au căzut în timpul unui atac la scară largă asupra regiunii Kiev, vineri, a murit. Tânăra de 22 de ani a fost rănită la stomac. Medicii s-au luptat pentru a-i salva viața aproape o zi, dar nu au reușit.
- Rusia atacă orașul strategic Pokrovsk - Forțele ruse continuă să lanseze atacuri în apropierea orașului Pokrovsk, în încercarea de a-l ocoli dinspre sud și de a tăia rutele de aprovizionare pentru trupele ucrainene, a declarat sâmbătă armata ucraineană. Capturarea nodului rutier și feroviar din estul regiunii Donețk ar putea crea dificultăți serioase pentru armata ucraineană pe frontul de est și, de asemenea, ar permite Rusiei să își consolideze și să avanseze linia frontului spre vest. „Direcția Pokrovsk rămâne cea mai fierbinte și acolo rușii au atacat de 34 de ori (în ultimele 24 de ore) și au încercat să străpungă apărarea noastră la sud de Pokrovsk”, a declarat Viktor Trehubov, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe ucrainene Hortîţia.
- Jurnalist rus ucis în Ucraina - Cotidianul rus Izvestia a anunţat că unul dintre jurnaliştii săi a fost ucis în urma unui atac al unei drone ucrainene în apropiere de oraşul Doneţk. „Armata ucraineană a lansat un atac cu dronă asupra unei maşini civile în care se afla corespondentul independent al Izvestia, Alexander Martemianov”, a anunţat cotidianul. Potrivit Izvestia, maşina se deplasa „departe de linia de contact” pe un drum care face legătura între Doneţk şi Horlivka, la nord. Potrivit datelor Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, cel puţin 15 jurnalişti au fost ucişi de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
Ce se întâmplă în Rusia
- Restricții pe aeroportul din Sankt Petersburg - Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a impus restricții la sosiri și plecări pentru a doua oară în ultimele 24 de ore. Restricțiile au fost introduse „pentru a asigura siguranța pasagerilor”, informează TASS. Potrivit unor surse, restricțiile au fost implementate din cauza amenințării unui atac cu drone.
- 8 rachete americane - Armata rusă susţine că ar fi interceptat opt rachete americane ATACMS lansate de Ucraina asupra teritoriului Rusiei, un tip de atac prezentat de Moscova drept o linie roşie în conflict. "Mijloacele de apărare antiaeriană au doborât opt rachete tactice operaţionale ATACMS de fabricaţie americană şi 72 de drone", a indicat armata rusă, care nu a precizat totuşi dacă acest nou atac ucrainean a făcut victime sau pagube materiale.
- Ameninţări cu represalii - Rusia a promis represalii după noua salvă de rachete americane ATACMS. "Aceste acţiuni ale regimului de la Kiev, care este susţinut de tutorii săi occidentali, vor face obiectul unor represalii", a indicat într-un comunicat armata rusă.
- Răniţi la graniţă - În apropierea frontierei cu Ucraina, două persoane au fost rănite într-un atac ucrainean cu dronă în oraşul Şebekino, potrivit guvernatorului regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov.
- Adolescenţi arestaţi pentru că plănuiau un atentat - Serviciul de securitate rus (FSB) a arestat patru puşti de 16 şi 17 ani suspectaţi că plănuiau un atentat cu bombă în Urali. Cei patru tineri, născuţi între 2007 şi 2008, „plănuiau să comită un act terorist folosind un dispozitiv exploziv improvizat în locuri aglomerate din oraşul Ekaterinburg”, a declarat FSB. Doi dintre cei patru suspecţi sunt, de asemenea, acuzaţi de „incendierea” unei maşini de poliţie. Agenţia de stat TASS a publicat o înregistrare video în care apare unul dintre minorii arestaţi, care a recunoscut în faţa camerei că urmăreşte „canale neonaziste pe reţeaua socială Telegram”. „Am citit pe aceste canale că ar trebui să luăm măsuri împotriva poliţiei”, spune acest individ, al cărui chip este blurat.
Alte informații relevante
- Trump pregătește un plan de pace - Donald Trump, care își pregătește revenirea la Casa Albă, dezvoltă o strategie pentru încheierea războiului. Conform NBC News, Trump intenționează să îi aducă la masa negocierilor pe președintele rus Vladimir Putin și pe cel ucrainean Volodimir Zelenski. Echipa sa de tranziție lucrează deja la acest plan, deși nu l-a prezentat încă oficial părții ucrainene. Surse de la Washington, citate de NBC, susțin că Trump este hotărât să obțină o încetare a focului chiar din prima zi a mandatului său (20 ianuarie). Consilierii săi fac eforturi pentru a obține mai întâi o pauză în lupte, care ar putea deschide calea către negocieri de pace între cele două țări aflate în conflict din februarie 2022.
- Rusia nu ar vrea pace până în 2027 - Şeful Centrului de combatere a dezinformării din Ucraina, Andrii Kovalenko, susţine că Rusia acumulează resurse militare pentru a prelungi războiul început acum aproape trei ani până în 2027. "Analizez nu doar declaraţiile (preşedintelui rus Vladimir) Putin, ci şi activitatea complexului militar-industrial rus, potenţialul economic şi accentul pus pe apărare şi continuare a unui război intens pe tot parcursul anului 2025, precum şi încercarea de a acumula resurse şi de a le distribui într-un mod care să le permită să lupte până în 2027", a explicat el. Rusia vrea ca orice negocieri de încetare a focului să se desfăşoare fără Ucraina. "Cei de la Moscova s-au gândit că aceasta va funcţiona cu (preşedintele ales) Donald Trump. Lui Putin nu-i place, din câte se vede, poziţia lui Volodimir Zelenski, aşa că încearcă să negocieze fără el", a spus Kovalenko. În opinia sa, ruşii fac tot posibilul pentru a submina procesul care ar putea duce la negocieri şi pentru a da vina pe Ucraina pentru aceasta, pregătind în acelaşi timp resurse pentru continuarea războiului. Mai mult, Putin încearcă să "impună" viitoarei echipe Trump ideea că Ucraina nu poate să facă parte din NATO şi pune sub semnul întrebării integrarea sa viitoare în UE.
- Stare de urgenţă la Sevastopol - Pe plajele peninsulei Crimeea, au fost observate pete de păcură, care a ajuns în Marea Neagră în urma scufundării a două tancuri petroliere ruseşti. Aşa-numitul guvernator al Crimeii, Mihail Razvojaev, a anunţat că la Sevastopol a fost instituită stare de urgenţă de nivel regional. Suprafaţa contaminată este de 100 de metri pătraţi. „Nu există o poluare masivă a ţărmului din Sevastopol, dar urme de păcură sunt descoperite în diferite locuri şi le eliminăm operativ”, a menţionat acesta.