În ziua 1040 a războiului aflăm că Putin a respins o propunere de pace a lui Donald Trump. Este vorba de amânarea aderării Ucrainei la NATO cu cel puţin un deceniu ca o condiţie pentru încheierea războiului din Ucraina, arată Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).
Iar Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat lansarea testelor pentru un post de comandă mobil dedicat unităților UAV, o inovație ce ar putea redefini dinamica luptelor.
Între timp, forțele ucrainene au capturat un soldat nord-coreean rănit, primul caz confirmat de acest fel, în contextul implicării Phenianului alături de trupele ruse. Acesta a murit, însă, din cauza rănilor suferite, a anunțat spionajul sud-coreean.
În context, pierderile pentru trupele nord-coreene sunt semnificative, cu peste 3.000 de soldați uciși sau răniți, conform estimărilor președintelui Volodimir Zelenski, pe fondul unor dificultăți logistice acute.
De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat în discursul său nocturn că Statele Unite cresc sprijinul militar oferit Ucrainei.
Iar preşedintele chinez Xi Jinping va face o vizită în Rusia în 2025, a anunțat vineri ambasadorul Moscovei la Beijing.
Situația pe front
- Atac cu drone - Forțele ruse au lansat noaptea trecută 24 de drone și două rachete balistice Iskander-M. Apărarea aeriană a doborât 13 drone în șase regiuni, inclusiv cea a Kievului. Alte 11 drone au dispărut de pe radar în urma aplicării măsurilor de bruiaj. În regiunea Donețk, trupele ruse au atacat cu o dronă un bloc de apartamente din Ceasiv Iar, iar doi oameni au fost uciși și alți doi au fost răniți, relatează The Jyiv Independent. Un alt civil a fost ucis în Novoekonomicine, lângă Pokrovsk, a informat guvernatorul Vadîm Filașkin.
- Ucraina introduce un nou sistem de comandă UAV - Într-o mutare care ar putea schimba dinamica războiului, ministerul ucrainean al Apărării a anunțat începerea testării unui post de comandă mobil pentru unitățile UAV (drone). Postul de comandă este proiectat să funcționeze atât în condiții staționare, cât și în mișcare, fiind echipat cu stații de lucru automatizate și un panou interactiv. Acest sistem modern va permite comandanților să analizeze rapid situația și să ia decizii eficiente pentru coordonarea unităților în orice condiții meteorologice, relatează Ukrainska Pravda.
- Un soldat nord-coreean luat prizonier a murit - Un militar nord-coreean luat prizonier de către forţele ucrainene, după ce a fost desfăşurat să lupte alături de ruşi, a murit din cauza rănilor, a anunțat vineri spionajul sud-coreean, relatează AFP. ”S-a confirmat, prin intermediul unei agenţii de informaţii aliate, că militarul nord-coreean prins în viaţă la 26 decembrie tocmai a murit din cauza agravării rănilor”, anunţă într-un comunicat agenţia de informaţii sud-coreeană. Agenţia sud-coreeană a anunţat prinderea militarului în urma unor dezvăluiri, susţinute cu imagini drept probă, ale unor conturi ucrainene pe reţele de socializare. Potrivit Kievului, 12.000 de militari nord-coreeni - inclusiv ”aproximativ 500 de ofiţeri şi trei generali” - sunt angajaţi în regiunea rusă Kursk, în care armata ucraineană ocupă câteva sute de kilometri pătraţi din august. Nici Rusia şi nici Coreea de Nord nu au confirmat niciodată prezenţa acestui contingent alături de armata rusă.
- Trupele nord-coreene au pierderi mari - Conform informațiilor oferite de serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR), trupele nord-coreene au suferit pierderi semnificative în regiunea Kursk, inclusiv în zona Novoivanovka, unde loviturile ucrainene au provocat numeroase victime. Volodimir Zelenski a declarat că peste 3.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți în lupte până acum. Mai mult, trupele nord-coreene se confruntă cu dificultăți logistice severe, inclusiv lipsa proviziilor esențiale, cum ar fi apa potabilă.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Avertisment pentru SUA - Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia în considerare o gamă largă de măsuri posibile privind testele nucleare, din cauza poziției radicale a lui Trump în această privință. Ziarul Kommersant l-a citat pe ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, care supraveghează controlul armelor, afirmând că Trump a adoptat o poziție radicală cu privire la Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT) în timpul primului său mandat. „Situația internațională este extrem de dificilă în acest moment, politica americană în diferitele sale aspecte ne este extrem de ostilă astăzi. Prin urmare, opționalitatea acțiunilor noastre în interesul asigurării securității și complexul de măsuri și acțiuni posibile pentru a realiza acest lucru - și pentru a trimite semnale adecvate din punct de vedere politic, în plus față de ceea ce practicienii iau în considerare - nu conține nicio excepție”, a declarat Riabkov. Rusia post-sovietică nu a efectuat niciun test nuclear. Uniunea Sovietică a efectuat ultimul test în 1990. Putin a declarat că Rusia ar lua în considerare testarea unei arme nucleare dacă SUA ar face acest lucru.
Alte informații relevante
- Putin respinge o posibilă propunere a lui Trump - Vladimir Putin a respins în mod explicit o propunere luată în considerare de echipa lui Trump de a amâna aderarea Ucrainei la NATO cu cel puţin un deceniu ca o condiţie pentru încheierea războiului din Ucraina, arată Institutul pentru Studierea Războiului (ISW). Analiștii militari americani menționează că Putin a răspuns pe 26 decembrie la cererea unui jurnalist de a comenta propunerea echipei Trump de a amâna aderarea Ucrainei la NATO cu 10 până la 20 de ani. Liderul de la Kremlin a spus că nu contează dacă Ucraina intră în NATO "azi, mâine sau peste 10 ani". "Declarația lui Putin din 26 decembrie se încadrează într-o serie de comentarii pe care le-a făcut recent, reiterând refuzul său de a lua în considerare compromisuri cu privire la cererile sale de la sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022. Aceste cereri includ obligarea Ucrainei să devină un stat permanent neutru care nu se va alătura niciodată NATO, impunerea unor limitări severe asupra dimensiunii armatei ucrainene și înlăturarea guvernului ucrainean", notează ISW.
- Xi Jinping va face o vizită în Rusia - Preşedintele chinez Xi Jinping va efectua o vizită în Rusia în 2025, a declarat vineri ambasadorul Moscovei la Beijing, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti, citată de Reuters. "Ceea ce se poate spune şi nu este un secret, în ceea ce priveşte prioritatea, este că preşedintele Republicii Populare Chineze este aşteptat în Rusia anul viitor", a adăugat el. Putin a vizitat China în februarie 2022, proclamând un parteneriat "fără limite" cu câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina. El a fost din nou la Beijing în luna mai a acestui an, după ce a fost reales cu o victorie zdrobitoare, salutând o "nouă eră" a relaţiilor care se concentrează pe opoziţia faţă de politica americană. La rândul său, Xi a fost primit la Kremlin ca un "prieten drag" în 2023, după ce a obţinut un al treilea mandat fără precedent.
- Slovacia, gazdă pentru negocieri de pace - Vladimir Putin a declarat că Slovacia s-a oferit să devină o platformă pentru posibile negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Declarația a fost făcută joi, în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea sa cu premierul slovac Robert Fico pe 22 decembrie. „Dacă vor exista negocieri, Slovacia este bucuroasă să fie platforma acestora. Nu suntem împotrivă”, a precizat Putin, subliniind „poziția neutră” a acestei țări, conform AFP.
- Putin susține că Biden a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO - Vladimir Putin a declarat într-o conferință de presă televizată că, în 2021, Joe Biden a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani, relatează AFP. „Mi-a spus că Ucraina nu este încă pregătită. Am răspuns rațional că, da, poate nu este pregătită acum, dar o veți pregăti și o veți accepta,” a spus Putin, subliniind că Moscova consideră orice perspectivă de integrare a Ucrainei în NATO drept o linie roșie. Putin a continuat să întrebe retoric: „Care e diferența între azi, mâine sau în zece ani? Din perspectiva Rusiei, aceasta rămâne o amenințare strategică.”
- SUA măresc livrările de armament către Ucraina - Volodimir Zelenski a anunțat în discursul său nocturn că Statele Unite cresc sprijinul militar oferit Ucrainei. „Este esențial pentru stabilizarea situației de pe front. Sunt recunoscător partenerilor noștri”, a spus el, conform Ukrinform. Zelenski a subliniat că ritmul livrărilor trebuie să fie suficient de rapid pentru a contracara asalturile Rusiei: „Avem nevoie de o forță mai mare în armament și de poziții solide pentru diplomație. Fiecare unitate și brigadă care contribuie la eforturile noastre ne aduce mai aproape de o pace normală.”