În ziua 1025 de război, am aflat că a fost schimbat un comandat al armatei ucrainene, în încercarea de a stopa ofensiva Rusiei în regiunea estică Donețk. Situația este critică aici.
Orașul Kurahove este ori cucerit de Rusia, ori „este doar o chestiune de timp” până va fi pierdut de Ucraina. De asemenea, trupele ruse au ajuns în proximitatea oraşului Pokrovsk, un nod logistic cheie pentru armata ucraineană, cărui cucerire i-ar permite armatei ruse să perturbe aprovizionarea efectivelor ucrainene pe frontul de est şi să înainteze apoi spre Ceasov Iar.
Analiștii militari spun că ofensiva rusă intensificată pe frontul din estul Ucrainei pare să aibă ca obiectiv şi obţinerea unei poziţii de negociere cât mai bune înaintea unor eventuale tratative cu Kievul ce ar putea fi impulsionate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, care va fi învestit în funcţie pe 20 ianuarie.
În timpul ăsta, ambasadorii Uniunii Europene au convenit asupra unui al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează „flota fantomă” a Rusiei, dar și persoane și organizații din Rusia și din țări terțe care contribuie la dezvoltarea militară și tehnologică a Rusiei ajutând-o să eludeze restricțiile la export.
Iar miercuri va avea loc la Bruxelles o întâlnire între cei mai importanți lideri ai UE, șeful NATO și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Discuția va fi despre planurile de pace şi eventuala desfăşurare a unor forţe de menţinere a păcii în Ucraina. Întâlnirea are loc în urma presiunilor din partea preşedintelui ales al SUA, Donald Trump.
Evoluții pe front
- Bilanțul atacului asupra infrastructurii energetice - Un nou bilanț al atacului aerian masiv de vineri al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina, anunțat de preşedintele Volodimir Zelenski, arată că Rusia a folosit 93 de rachete şi peste 200 de drone. Forţele ucrainene au reuşit să doboare 81 de rachete, inclusiv 11 interceptate cu avioane F-16. Atacul a vizat staţii de transformare electrică şi că au fost mai multe lovituri asupra infrastructurii de gaze decât în atacurile anterioare. Şase instalaţii energetice au fost avariate în regiunea Liov din vestul Ucrainei, la graniţa cu Polonia. Zelenski a cerut o „reacţie masivă” din partea lumii la aceste atacuri. „Acesta este planul de ‘pace’ al lui Vladimir Putin – să distrugă totul. Aşa vrea el ‘negocieri’ – terorizând milioane de oameni. Este necesară o reacţie puternică din partea lumii: o lovitură masivă – o reacţie masivă”, a spus Zelenski.
- Un nou comandant pentru Donețk - Armata ucraineană a confirmat sâmbătă înlocuirea comandantului Grupului Operativ Tactic responsabil cu frontul din regiunea estică Doneţk, transmite agenţia EFE. Potrivit platformei de analiză a evoluţiei războiului „DeepState", apropiată armatei ucrainene, armata rusă a ocupat încă trei sate în sectorul de front Kurahove, unde trupele ucrainene sunt semi-încercuite. Acest eşec, cuplat cu situaţia la fel de dificilă de pe frontul de la Pokrovsk, un alt avanpost cheie unde trupele ucrainene pierd teren, a condus la demiterea generalului Oleksandr Luţenko. Înlocuitorul acestuia, generalul Oleksandr Tarnavski, are un istoric militar mixt, pe lângă operaţiuni reuşite el conducând şi contraofensiva ucraineană eşuată din vara anului trecut. Totuşi, experienţa sa de luptă ar putea ajuta la stabilizarea situaţiei din regiune, cred unii comentatori.
- A fost pierdut Kurahove? - Liderul separatist pro-rus din Doneţk, Vladímir Rogov, a susţinut că trupele ruse au ridicat drapelul rus pe sediul primăriei din Kurahove. Informaţia nu este confirmată de alte surse, dar bloggeri militari ucraineni au estimat săptămâna aceasta că pierderea oraşului Kurahove „este doar o chestiune de timp" şi consideră că trupele ucrainene ar trebui să se replieze de acolo pe o linie defensivă între localităţile Pokrovsk şi Velika Novosilka.
- Situație critică la Pokrovsk - Trupele ruse au ajuns în proximitatea oraşului Pokrovsk, un nod logistic cheie pentru armata ucraineană în Doneţk şi a cărui cucerire i-ar permite armatei ruse să perturbe aprovizionarea efectivelor ucrainene pe frontul de est şi să înainteze apoi spre Ceasov Iar, un oraş situat într-o zonă înaltă ce ar oferi avantaje tactice. De asemenea, în apropiere de Pokrovsk se află o mină de cărbune cocsificabil care este singurul furnizor intern al Ucrainei pentru această materie primă necesară industriei siderurgice.
- Ofensivă cu ochii la 20 ianuarie - Ofensiva rusă intensificată pe frontul din estul Ucrainei pare să aibă ca obiectiv şi obţinerea unei poziţii de negociere cât mai bune înaintea unor eventuale tratative cu Kievul ce ar putea fi impulsionate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, care va fi învestit în funcţie pe 20 ianuarie. În urma unei discuţii avute sâmbăta trecută la Paris cu preşedinţii ucrainean şi francez, Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron, Trump a cerut o încetare imediată a focului şi începerea de negocieri între Ucraina şi Rusia.
Ce se întâmplă în Rusia
- Atacuri masive cu drone - Dronele ucrainene au efectuat mai multe atacuri în interiorul Rusiei în noaptea de vineri spre sâmbătă, inclusiv asupra unei infrastructuri de stocare a combustibilului din regiunea Oriol, din centrul Rusiei, provocând un incendiu şi spargerea geamurilor caselor din zonă, relatează The Guardian. Guvernatorul regiunii Oriol, Andrei Klicikov, a declarat că un „atac masiv” asupra unui obiectiv de infrastructură a dus la aprinderea combustibilului. Drone ucrainene au fost distruse de apărarea aeriană rusă și deasupra regiunii Krasnodar și a regiunii Briansk (la graniţa de nord a Ucrainei). De asemenea, în regiunea Belgorod, atacurile ucrainene au lovit două sate, rănind un locuitor şi declanşând un incendiu într-o casă.
- Soldați nord-coreeni la Kursk - Trupe nord-coreene trimise de Phenian în sprijinul Rusiei în războiul cu Ucraina au fost introduse în luptă în porţiunea de teritoriu ocupat de trupele ucrainene în provincia rusă Kursk, potrivit AFP. „Există informaţii preliminare conform cărora ruşii au început să folosească soldaţi nord-coreeni în asalturi, într-o cantitate notabilă", a spus Zelenski în mesajul său către naţiune. "Ruşii îi integrează în unităţi combinate şi îi folosesc în operaţiunile din regiunea Kursk. Deocamdată, doar acolo. Dar avem informaţii care arată că i-ar putea folosi şi în alte părţi ale frontului', a susţinut preşedintele ucrainean. El a mai spus că trupele nord-coreene suferă „deja pierderi notabile".
Alte informații relevante
- Întâlnire NATO-UE-Zelenski - Lideri europeni intenţionează să se întâlnească miercuri seara la Bruxelles cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu şeful NATO, Mark Rutte, pentru a discuta despre planurile de pace şi despre eventuala desfăşurare a unor forţe de menţinere a păcii în Ucraina, relatează POLITICO. Întâlnirea are loc în urma presiunilor din partea preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, pentru ca ţările europene să monitorizeze orice viitor acord de pace între Kiev şi Moscova prin trimiterea de trupe în Ucraina, au declarat pentru POLITICO cinci persoane care au cunoştinţă despre întâlnire.
- Țările baltice și nordice, bază pentru Ucraina - Preşedintele Ucrainei Volodimr Zelenski i-a spus prim-ministrul Letoniei Evika Siliņa că ţările baltice şi cele nordice ar putea juca un rol comun în instruirea şi echiparea armatei ucrainene, cei doi oficiali fiind de acord că un final just al războiului este posibil dacă Ucraina se află într-o poziţie de forţă, având un număr suficient de militari echipaţi, capacităţi solide de apărare aeriană şi certitudinea privind integrarea în UE şi NATO. De asemenea, Zelenski și Silina au vorbit despre eforturile de reparare a infrastructurii energetice şi de restabilire a furnizării de energie către populaţie, după bombardamentele masive de vineri ale Rusiei. .
- Noi sancțiuni pentru Rusia și flota fantomă - Ambasadorii Uniunii Europene au convenit asupra unui al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a informat Președinția maghiară a Consiliului UE. Noul pachet vizează „flota fantomă” a Rusiei, un grup de petroliere mai vechi, adesea neasigurate, utilizate pentru a transporta petrol rusesc și a eluda sancțiunile internaționale. Aceste sancțiuni vor include restricții privind operațiunile flotei, scrie kyivindependent.com. De asemenea, au fost impuse sancțiuni persoanelor și organizațiilor din Rusia și din țări terțe care contribuie la dezvoltarea militară și tehnologică a Rusiei ajutând-o să eludeze restricțiile la export, potrivit declarației.
- Novatek încearcă o apropiere de SUA - Novatek, gigantul rus în domeniul gazelor naturale lichefiate (GNL), lucrează cu lobbyşti în încercarea de a reconstrui relaţiile cu Statele Unite, după ce Washingtonul a impus sancţiuni asupra proiectului său Arctic LNG 2, cel mai mare proiect de GNL din Rusia, transmite Reuters. Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite au atins un minim post-Război Rece după invazia Ucrainei de către Moscova în 2022, iar administraţia preşedintelui Joe Biden a impus sancţiuni multiple asupra entităţilor şi persoanelor implicate în sprijinirea războiului.