În ziua 1023 de război vin vești proaste de pe front pentru Kiev. Trupele ruse au ajuns la doar șase kilometri de orașul strategic Pokrovsk, iar forțele ucrainene, depășite numeric și ca înzestrare, au pierdut recent trei poziții defensive. Analiștii militari ucraineni subliniază că Moscova urmărește să ocupe Pokrovsk cu orice preț, deși are pierderi importante.
Dimineață, o dronă rusească a lovit un cartier al orașului Herson, din sudul Ucrainei, iar un om a fost ucis.
Între timp, bilanţul atacului rus cu rachete care a vizat marţi oraşul Zaporojie a crescut la zece victime. Alte 22 de persoane au fost rănite.
Mai multe drone au lovit noaptea trecută cazarma unui regiment de poliție din Groznîi. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a susținut inițial că nu au existat victime, apoi a spus că atacul a ucis prizonieri de război ucraineni folosiți ca scut uman.
- Dughin, ideologul lui Putin: Europa de Est o să fie ori neutră, ori a Rusiei. Georgescu din România înțelege asta foarte bine
- Rușii susțin că racheta Oreșnik ar lovi Deveselu în 5 minute: Țintele din Europa și timpii de impact (Hartă)
Oficiali americani au avertizat că Rusia ar putea lansa o altă rachetă balistică hipersonică Oreșnik asupra Ucrainei, după ce Moscova a susținut că un aerodrom militar din regiunea Rostov a fost lovit miercuri cu rachete americane ATACMS.
De altfel, Kremlinul a anunțat că armata rusă va răspunde "obligatoriu" la atacul ucrainean. Totodată, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a precizat că Donald Trump nu i-a trimis lui Vladimir Putin o invitaţie pentru a participa la ceremonia de învestire.
Pe plan diplomatic, relația dintre Budapesta și Kiev s-a tensionat din nou. Viktor Orban susține că Volodimir Zelenski a respins o propunere de încetare a focului de Crăciun și un schimb de prizonieri cu Rusia. Kievul a replicat că nu a discutat așa ceva cu premierul ungar.
Polonia nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina, a declarat joi prim-ministrul Donald Tusk, pe fondul speculaţiilor că puterile occidentale ar putea participa la o forţă de menţinere a păcii, dacă se ajunge la o încetare a focului.
Iar Moscova a transmis clar că nu e dispusă la concesii pentru încheierea conflictului din Ucraina, iar propunerile lui Vladimir Putin în vederea soluţionării acestui conflict trebuie puse în aplicare.
Situația pe front
- Situație critică în Pokrovsk - Rușii sunt la doar șase kilometri de Pokrovsk, iar situația în acest sector al frontului rămâne critică, arată cel mai nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Conform analiștilor americani, forțele ucrainene se confruntă cu atacuri puternice și cu o superioritate semnificativă de efective și artilerie a trupelor ruse. În următoarele zile, rușii ar putea încerca să înconjoare forțele ucrainene pentru a pregăti o ofensivă asupra localității Șevcenkove. Lt. col. Nazar Voloșîn, purtătorul de cuvânt al Grupului Operațional Hortîția, a spus că două poziții defensive ucrainene au fost distruse, iar una a fost pierdută în urma luptelor îndelungate, dar se iau măsuri pentru restabilirea acestora. Comandantul batalionului a descris situația drept "critică", rușii atacând de 30 de ori pe zi, cu un avantaj numeric și de artilerie notabil. Comandamentul rus urmărește să cucerească orașul Pokrovsk indiferent de pierderi, notează ISW. Rusia a pierdut aproape 3.000 de oameni aici în ultimele două săptămâni.
- Sîrskîi cere "măsuri excepţionale" - Şeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a raportat miercuri seară lupte intense în apropierea oraşului Pokrovsk, în timp ce a avertizat asupra superiorităţii pe care o au trupele ruse şi a subliniat necesitatea de a se lua "măsuri excepţionale" pentru a apăra această zonă, informează joi EFE. "Ocupanţii ruşi atacă cu toate forţele disponibile încercând să spargă apărarea trupelor noastre", a scris Sîrskîi, pe reţelele de socializare. El a menţionat ca priorităţi consolidarea apărării oraşului Pokrovsk cu muniţie suficientă şi provizii constante şi a subliniat numărul mare de victime pe care trupele sale le provoacă în rândul atacatorilor ruşi. "Trebuie să luăm măsuri excepţionale pentru a creşte stabilitatea apărării şi pentru a distruge mai eficient ocupanţii", a mai menţionat şeful armatei ucrainene.
- Bărbat ucis de dronă - Un bărbat a fost ucis dimineață, într-un atac cu dronă asupra orașului Herson. "Rușii au lansat dis de dimineață un atac cu drone asupra Hersonului. Un bărbat de 67 de ani a suferit răni mortale în urma unui alt atac cu drone în cartierul Dniprovskîi al orașului”, a scris pe Telegram șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, citat de Ukrainska Pravda.
- Victime în Zaporojie - Bilanţul atacului rus cu rachete care a vizat, marţi, oraşul Zaporojie a crescut la zece morţi după descoperirea cadavrului unei femei, a anunţat joi guvernatorul regional Ivan Fedorov. O persoană se află încă sub dărâmături, a adăugat Fedorov. 22 de persoane au fost rănite în timpul acestui bombardament care a distrus, printre altele, o clinică şi o clădire de birouri din centrul oraşului.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Atac cu drone în Cecenia - Mai multe drone au lovit noaptea trecută cazarma unui regiment de poliție din Groznîi, potrivit presei locale și liderului republicii Cecenia, Ramzan Kadîrov. Atacul a deteriorat acoperișul clădirii, a spart ferestrele și a rănit ușor patru oameni care erau în gardă, a susținut Kadîrov. Acesta a anunțat ulterior că au fost uciși prizonierii de război ucraineni care au fost folosiți ca scuturi umane. Potrivit acestuia, o dronă a fost doborâtă deasupra cazărmii în jurul orei locale 1:00. Clădirea vizată poartă numele lui Akhmat Kadîrov, primul lider al Ceceniei susținut de ruși, și a mai fost lovită pe 4 decembrie, în timpul unui atac cu drone. Atacul cu drone de miercuri noaptea este al treilea asupra Ceceniei de la începutul războiului din Ucraina, scrie Kyiv Independent.
Alte informații relevante
- Polonia nu trimite trupe în Ucraina - Polonia nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina, a declarat joi prim-ministrul Donald Tusk, pe fondul speculaţiilor că puterile occidentale ar putea participa la o forţă de menţinere a păcii, dacă se ajunge la o încetare a focului. Tusk a făcut declaraţia alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a fost joi în vizită la Varşovia. Surse diplomatice declaraseră pentru presă că ideea de a trimite trupe europene în Ucraina, în cazul în care există o încetare a focului şi un acord de pace între Ucraina şi Rusia, ar fi pe agenda lor. „Pentru a pune capăt speculaţiilor cu privire la prezenţa potenţială a vreunei ţări în Ucraina după obţinerea unei încetări a focului, deciziile referitoare la Polonia vor fi luate la Varşovia şi numai la Varşovia”, a declarat Tusk. „Pentru moment, nu planificăm astfel de acţiuni”, a dat el asigurări.
- Rusia ar putea lansa din nou Oreșnik - Oficiali americani au avertizat miercuri, sub acoperirea anonimatului, că Rusia ar putea lansa o altă rachetă balistică hipersonică în Ucraina în zilele următoare, dar Washingtonul nu consideră că Oreşnik ar putea aduce o schimbare a jocului în război. "Evaluăm că Oreşnik nu este de natură să schimbe jocul pe câmpul de luptă, ci mai degrabă este doar o altă încercare a Rusiei de a teroriza Ucraina, care va eşua", a declarat un oficial american pentru Reuters. Atacul ar putea surveni ca reacție după ce Rusia a anunțat miercuri că Ucraina a lovit aerodromul militar Taganrog din regiunea Rostov, de la Marea Azov, cu şase rachete balistice ATACMS de fabricaţie americană. „Acest atac cu arme occidentale cu rază lungă de acţiune nu va rămâne fără răspuns şi vor fi luate măsurile corespunzătoare”, a adăugat Ministerul rus al Apărării.
- Moscova anunță un răspuns "obligatoriu" - Kremlinul a declarat joi că armata rusă va răspunde "obligatoriu" la atacul ucrainean lansat împotriva unui aerodrom militar rus din regiunea Taganrog cu ajutorul a şase rachete americane ATACMS. "Va urma un răspuns: el va veni la momentul şi în modul care vor fi considerate adecvate. Dar va urma cu siguranţă", a insistat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. El a subliniat că armata rusă a făcut miercuri o declaraţie "clară şi absolut lipsită de ambiguitate" în acest sens.
- Orban îl acuză pe Zelenski - Premierul Ungariei, Viktor Orban, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, a declarat că Volodimir Zelenski a respins o propunere de încetare a focului de Crăciun în războiul cu Rusia. „La sfârșitul președinției ungare a UE, am făcut noi eforturi pentru pace. Am propus o încetare a focului de Crăciun și un schimb de prizonieri pe scară largă”, a scris Orban pe X, adăugând că a fost „trist” că Zelenski a „respins și a exclus în mod clar” propunerile. Kievul afirmă că nu a discutat așa ceva cu Orban, infirmând afirmația premierului ungar potrivit căreia președintele Zelenski ar fi „respins” ideea. „Ca întotdeauna, partea maghiară nu a discutat cu Ucraina. Și ca întotdeauna, Ungaria nu a informat (Ucraina - n.red.) despre schimburile sale cu Moscova”, a afirmat Dmîtro Lîtvîne, consilier al președinției ucrainene.
- Trump nu l-a invitat pe Putin în SUA - Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu i-a trimis lui Vladimir Putin o invitaţie pentru a participa la ceremonia de învestire care va avea loc pe 20 ianuarie. "Nu, nu a trimis-o", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Cu câteva ore mai devreme, postul american de televiziune CBS a dezvăluit, citând propriile surse, că se pare că Donald Trump l-a invitat pe preşedintele chinez Xi Jinping la ceremonia sa de învestire. Potrivit CBS, deşi niciun lider străin nu a fost prezent la învestirea unui preşedinte american din 1874 cel puţin, Donald Trump ar fi invitat mai mulţi lideri, precum premierul ungar, Viktor Orban.
- Moscova nu face concesii - Rusia nu este dispusă la concesii pentru încheierea conflictului din Ucraina şi propunerile lui Vladimir Putin în vederea soluţionării acestui conflict trebuie puse în aplicare, a transmis miercuri MAE rus. "În primul rând, Rusia acţionează. În al doilea rând, dacă cineva se aşteaptă ca Rusia să facă orice fel de concesii, înseamnă că aceşti oameni au o memorie scurtă şi o cunoaştere insuficientă a problemei", a indicat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus. Propunerile de pace ale lui Putin trebuie puse în aplicare, a punctat ea. Aceste propuneri, enunţate de preşedintele rus în iunie, fac referire la o încetare a focului şi o pace negociată cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la negocierile desfăşurate la Istanbul în martie-aprilie 2022 şi includ în principal retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson), precum şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, condiţii respinse categoric de Ucraina şi de aliaţii săi occidentali.