Ziua 1014 Putin și Lukașenko vor semna un pact istoric. Norvegia va apăra un aeroport din Polonia. Ucraina în NATO, o amenințare "inacceptabilă" pentru Rusia

<span style="color:#990000;">Ziua 1014</span> Putin și Lukașenko vor semna un pact istoric. Norvegia va apăra un aeroport din Polonia. Ucraina în NATO, o amenințare "inacceptabilă" pentru Rusia

În ziua 1014 de război Moscova anunță că Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko vor semna vineri, la Minsk, „un pact de securitate istoric care reflectă schimbările geopolitice globale”. Acordul va marca aniversarea a 25 de ani de la înființarea Uniunii Statale, o alianţă fără frontiere între Rusia și Belarus.

Deocamdată, Rusia a decis să amâne pe termen nelimitat Jocurile Mondiale ale Prieteniei, competiţie menită să rivalizeze cu Jocurile Olimpice. Potrivit analiștilor, motivul real al acestei decizii îl reprezintă însă lipsa de bani.

Trupele ruse au bombardat de două ori în cursul nopții orașul Nikopol, provocând mai multe daune. Iar dimineață au lansat o dronă asupra orașului din regiunea Dnipropetrovsk, urmările atacului fiind în curs de evaluare.

Norvegia va apăra spaţiul aerian al unui aeroport din Polonia situat la aproximativ 100 km de frontiera cu Ucraina și care joacă un rol central în transportul de bunuri militare. Statul scandinav va trimite soldaţi, sisteme de apărare antiaeriană şi avioane de luptă F-35.

Statele Unite au anunţat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari, care include în special rachete şi mine antipersonal.

ADVERTISING

Miniştrii de Externe din statele NATO încep, marţi, două zile de întâlniri la sediul alianţei de la Bruxelles, având ca principal punct pe agendă continuarea susţinerii Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Pe de altă parte, Kremlinul a avertizat marţi că o posibilă aderare a Ucrainei la NATO, opţiune asupra căreia insistă autorităţile de la Kiev pentru a-şi asigura securitatea după încheierea războiului, ar constitui o ameninţare "inacceptabilă" pentru Rusia, în timp ce Kievul pune presiune pe aliaţii săi occidentali să invite Ucraina să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

Iar noul secretar general al NATO, Mark Rutte, îl avertizează pe Donald Trump că SUA se vor confrunta cu o „ameninţare teribilă” din partea Chinei, Iranului şi Coreei de Nord, dacă Ucraina este împinsă să semneze un acord de pace în condiţii favorabile Moscovei.

Situația pe front

  • Bombardament în Nikopol - Trupele ruse au bombardat de două ori în cursul nopții orașul Nikopol, avariind o școală gimnazială, un sanatoriu, mai multe case, linii de tensiune, conducte de gaze, precum și câteva garaje și mașini. Serhii Lîsak, șeful administrației militare a regiunii Dnipropetrovsk, a scris pe Telegram că rușii au tras cu lansatoare multiple de rachete Grad, apoi cu artileria grea. El a anunțat că nu s-au înregistrat victime. Trupele ruse au atacat dimineață orașul și cu o dronă, iar Lîsak a anunțat că urmările loviturii sunt în curs de evaluare, relatează Ukrainska Pravda.
  • Drone distruse - Rusia a lansat 28 de drone asupra Ucrainei în această dimineață. Apărarea aeriană a doborât 22 în nouă regiuni, inclusiv Kiev. O dronă a dispărut de pe radar în urma măsurilor de bruiaj, iar două s-au îndreptat spre Belarus și teritoriile ocupate de Rusia, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Au fost raportate lovituri asupra unor elemente de infrastructură din regiunile Ternopil și Rivne.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Pact istoric - Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko vor semna vineri un pact de securitate istoric care reflectă schimbările geopolitice globale, a anunţat marţi agenţia rusă de ştiri RIA. Acordul se va număra printre mai multe documente pe care cei doi lideri urmează să le semneze la Minsk, capitala Belarusului, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Uniunii Statale, o uniune şi o alianţă fără frontiere între cele două foste republici sovietice vecine. „Acoperim subiecte de securitate statală, publică, economică, vorbind despre asigurarea stabilităţii în dezvoltarea economiilor noastre”, a declarat Igor Nazaruk, ministrul adjunct de Externe belarus. „Acesta este conceput pentru a lua în considerare condiţiile externe schimbate, când lumea trece la o ordine mondială policentrică”, a adăugat el, precizând că este vorba despre un acord „istoric”.
  • "Olimpiada lui Putin" se amână - Rusia a decis să amâne pe termen nelimitat Jocurile Mondiale ale Prieteniei, competiţie menită să rivalizeze cu Jocurile Olimpice, informează DPA. Vladimir Putin a semnat un decret care stipulează să Jocurile nu ar trebui să aibă loc cât timp sportivii şi asociaţiile sportive nu au acces liber la competiţiile internaţionale. Adevăratul motiv îl reprezintă însă lipsa de finanţare, potrivit analiştilor. Rusia planificase iniţial Jocurile Prieteniei pentru luna septembrie, la Ekaterinburg. Acestea urmau să reprezinte o alternativă pentru sportivii ruşi care nu au putut să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris, în vara acestui an, din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ucraina în NATO, amenințare "inacceptabilă" pentru Rusia - Kremlinul a avertizat marţi că o posibilă aderare a Ucrainei la NATO, opţiune asupra căreia insistă autorităţile de la Kiev pentru a-şi asigura securitatea după încheierea războiului, ar constitui o ameninţare "inacceptabilă" pentru Rusia. "O astfel de potenţială decizie este inacceptabilă pentru noi, pentru că ar constitui un eveniment ameninţător pentru noi", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing, în ziua unei reuniuni a miniştrilor de externe din NATO la Bruxelles. Peskov a insistat că posibilitatea aderării Ucrainei la NATO contravine principiului care guvernează politica externă a Rusiei, conform căruia măsurile de asigurare a securităţii unei ţări nu ar trebui să fie în detrimentul securităţii altor ţări.
  • Norvegia apără un aeroport din Polonia - Norvegia îşi va asuma responsabilitatea în cadrul NATO de a apăra spaţiul aerian al aeroportului Rzeszow din Polonia şi în acest scop va trimite 100 de soldaţi, sisteme de apărare antiaeriană şi avioane F-35, a anunţat ministrul Apărării norvegian, Bjorn Arild Gram, potrivit DPA. Misiunea norvegiană, care va opera în spaţiul aerian polonez, va dura până la Paşti anul viitor. Aeroportul Rzeszow, situat la aproximativ 100 km de frontiera cu Ucraina, joacă un rol central în transportul de bunuri militare. În prezent, la Rzeszow, sunt staţionaţi soldaţi americani, iar aeroportul este protejat de unităţi de apărare antiaeriană americane Patriot. De asemenea, Germania a anunţat săptămâna trecută că va reloca sisteme Patriot către sud-estul Poloniei la începutul anului viitor.
  • Ajutor militar din SUA - Statele Unite au anunţat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari, care include în special rachete şi mine antipersonal, potrivit unui comunicat difuzat de secretarul de Stat american, Antony Blinken. SUA au anunţat luna trecută o primă livrare de mine antipersonal Ucrainei, decizie criticată de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, întrucât această muniție continuă să ucidă şi să mutileze oameni mult timp după încheierea conflictelor.
  • Dronă descoperită în R. Moldova - O posibilă dronă, provenind probabil de la războiul din ţara vecină, a fost descoperită marţi pe un câmp din centrul Republicii Moldova. Potrivit NewsMaker, poliţiştii din Orhei au fost alertaţi marţi dimineaţă în legătură cu depistarea unei posibile drone în extravilanul localităţii Podgoreni. În zonă a fost restricţionat accesul cetăţenilor, iar la faţa locului au venit toate serviciile specializate, urmând ca fragmentele găsite să fie cercetate. Detalii AICI.
  • Rutte, despre dronele din Moldova - Mark Rutte a fost întrebat, marţi, la un briefing de presă, de o jurnalistă din Republica Moldova dacă România sau aliaţii în general pot face ceva pentru a apăra Republica Moldova de dronele ruseşti care provin din Ucraina şi care în ultima vreme cad tot mai des pe teritoriul Moldovei. Secretarul general al NATO a spus că ar fi mai degrabă o chestiune de reglat pe plan bilateral, între România şi Moldova. „Întrebarea privind dronele este foarte mult, cred eu, şi o întrebare bilaterală, ce ar putea face România şi Republica Moldova aici. Aşa că nu depinde de mine acum să comentez acest lucru, ci aş lăsa-o pe seama autorităţilor române pentru moment”, a punctat Rutte.
  • Şeful NATO îl avertizează pe Trump - Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, îl avertizează pe Donald Trump că SUA se vor confrunta cu o „ameninţare teribilă” din partea Chinei, Iranului şi Coreei de Nord, dacă Ucraina este împinsă să semneze un acord de pace în condiţii favorabile Moscovei. Detalii AICI.
  • Susținerea Ucrainei, pe agenda NATO - Miniştrii de Externe din statele NATO încep două zile de întâlniri la sediul de la Bruxelles, având ca principal punct pe agendă continuarea susţinerii Ucrainei. Ministrul de Externe ucrainean, Andrii Sîbiga, îi va informa pe omologii săi din NATO despre situaţia curentă a luptelor în contextul în care frontul de est din Ucraina este sub o presiune crescândă din cauza atacurilor ruse. Ucraina e aşteptată, de asemenea, să aibă o nouă tentativă de a o obţine o invitaţie de aderare din partea Alianţei Nord-Atlantice, după ce Volodimir Zelenski a sugerat că ţara sa fi de acord cu o încetare a focului cu Rusia, dacă NATO va asigura protecţia regiunilor din ţară controlate de Ucraina. Miniştrii de Externe ai NATO intenţionează, de asemenea, să discute despre lansarea, lunea trecută, de către Rusia, a unei rachete balistice experimentale asupra Ucrainei şi să examineze nevoile apărării antiaeriene ucrainene.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇