Zeci de percheziţii, în Bucureşti şi 8 judeţe, la o grupare care obținea în mod fraudulos permise de conducere

Zeci de percheziţii, în Bucureşti şi 8 judeţe, la o grupare care obținea în mod fraudulos permise de conducere

Poliţiştii şi procurorii DIICOT Ploieşti au făcut, miercuri dimineaţă, 61 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Botoşani, Dolj şi Constanţa, pentru destructurarea unei grupări care înlesnea obţinerea, contra cost şi în mod fraudulos, de permise de conducere pentru persoane care nu aveau competenţele necesare.

Doritorii primeau, în schimbul a câte 3.000 de euro, permise de conducere făcute fraudulos în străinătate, pe care apoi mergeau să le schimbe cu permise româneşti.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti, au făcut, miercuri, 61 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi judeţele Prahova, Dâmboviţa, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Botoşani, Dolj şi Constanţa, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în fals în înscrisuri, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, luare de mită şi dare de mită.

ADVERTISING

”În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, s-a constituit, pe raza judeţelor Dâmboviţa şi Ilfov şi a municipiului Bucureşti, un grup infracţional organizat constituit iniţial din 9 membri (cetăţeni români şi străini), la care ulterior au aderat şi alţi cetăţeni români, grupul fiind profilat pe săvâşirea unor infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum şi infracţiuni de fals şi de corupţie.

Scopul grupului l-a reprezentat obţinerea de venituri ilicite prin înlesnirea obţinerii contra-cost şi în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu posedau competenţele necesare obţinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România”.

DIICOT
ADVERTISING

Surse din anchetă afirmă că printre liderii grupării s-ar afla Romeo Ursu, cunoscut sub numele de ”Boenică”, cel care a fost dat în urmărire în urmă cu 12 ani, acuzat de înşelăciuni în domeniul imobiliar, el aflându-se în Iordania.

Cum se obțineau permisele false

Astfel, persoanele interesate de obţinerea unor permise de conducere puneau la dispoziţia membrilor grupării datele personale, o fotografie şi un specimen de semnătură, care erau transmise în străinătate pentru întocmirea permiselor.

Ulterior, documentele întocmite fraudulos erau expediate în România, iar cetăţenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de româneşti.

ADVERTISING

Procurorii spun că suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 de euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetăţenii români şi străini implicaţi.

50 de indivizi circulau cu astfel de permise false

Până în prezent, au fost identificaţi peste 50 cetăţeni români care fie au obţinut permise româneşti, fie au depus documentele la autorităţile competente pentru preschimbarea permiselor prin acest mod ilicit, o parte dintre aceştia fiind deja semnalaţi cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulaţiei rutiere.

La sediul DIICOT Ploieşti vor fi duse pentru audieri un număr de 79 de persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, al ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Bucureşti, B.C.C.O. Piteşti, B.C.C.O. Braşov, B.C.C.O. Craiova, B.C.C.O. Constanţa, S.C.C.O. Ilfov, S.C.C.O Teleorman, S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Botoşani şi al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei, Grupării de Jandarmi Mobile “Matei Basarab” Ploieşti, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Teleorman, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Giurgiu şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţiilor Ploieşti.

Citește și:

Grupare specializată în fraude informatice şi spălare de bani, destructurată de poliţiştii din România şi Italia

Cluj: Percheziții la o grupare care comanda droguri online din Olanda, apoi le vindea

Megadosar de prostituție: Oameni de afaceri și polițiști, trimiși în judecată în cazul clubului din Bacău unde se distrau cu cocaină și fete de 14 ani


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇