Zeci de mii de danezi au ieșit în stradă să-și apere o sărbătoare legală la care guvernul vrea să renunțe (Video)

Zeci de mii de danezi au ieșit în stradă să-și apere o sărbătoare legală la care guvernul vrea să renunțe (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Zeci de mii de danezi au manifestat duminică împotriva proiectului guvernamental de suprimare a unei zile de sărbătoare legală cu scopul de a finanţa bugetul apărării, în plin război în Ucraina.

„Propunerea este total nedreaptă”, a declarat Lizette Risgaard, responsabila sindicatului FH, iniţiator al manifestaţiei, cu 1,3 milioane de membri în această ţară cu 5,9 milioane de locuitori, potrivit AFP.

Manifestanţii, estimaţi între 40.000 şi 50.000 de poliţie şi de organizatori, au sosit din toată ţara cu autobuzele în capitală. Reuniţi în faţa parlamentului din Copenhaga, ei au agitat pancarte, clamând" Nu vă atingeţi de sărbătorile noastre!" şi "Spuneţi 'Nu' războiului!"

Bevar store bededag - Demonstration på Christiansborgs slotsplads



Coaliţia de stânga-dreapta a premierului social-democrat Mette Frederiksen, aflată la putere din decembrie, prevede suprimarea sărbătorii religioase cunoscute sub numele Marea Zi a rugăciunii, celebrată din secolul al XVII-lea.

ADVERTISING

Guvernul vrea să utilizeze banii astfel generaţi pentru a creşte bugetul apărării până la obiectivul NATO de 2% din PIB până în 2030, în loc de 2033, aşa cum prevăzuse anterior. El insistă asupra faptului că accelerarea calendarului este necesară din cauza invaziei Rusiei în Ucraina în urmă cu aproape un an.

Dar sindicatele asigură că a-i face pe danezi să lucreze o zi suplimentar ar încălca convenţiile salariale colective, negociate cu guvernul.

Decizia guvernului "este un atac împotriva modelului nostru danez", a declarat Risgaard pentru AFP.

ADVERTISING

Kurt Frederiksen, de 56 de ani, şef al ramurii hoteliere şi de servicii a sindicatului 3F, a declarat că se opune proiectului guvernului. "Nu credem că banii pentru război vor ajuta să se facă pace", a spus el.

La rândul său, Johannes Gregers Jensen, responsabilul filialei din Copenhaga a Bisericii luterane din Danemarca, din care fac parte 73% dintre danezi, şi-a exprimat regretul faţă de proiectul autorităţilor.

Danemarca are o tradiţie îndelungată potrivit căreia afacerile bisericii "sunt decise de credincioşi, iar guvernul nu ar trebui să se amestece în asta", a declarat el. "Dar o face şi asta este o problemă enormă", a mai spus acelaşi responsabil religios.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇