Pentru prima dată de când conduce China, președintele Xi Jinping nu participă la summitul anual al grupului BRICS, care a început duminică la Rio de Janeiro, Brazilia. În locul său, China este reprezentată de premierul Li Qiang.
Un semnal interpretat de unii analiști mai degrabă ca o reorientare de priorități interne, și nu ca o diminuare a interesului Beijingului față de BRICS, comentează CNN.
Grupul, format inițial din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, s-a extins în 2024 cu Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Indonezia și Iran, într-un efort de a se impune ca alternativă la influența economică și politică a Occidentului.
Summitul are loc într-un moment tensionat, pe fondul instabilității comerciale generate de politica „America First” a președintelui Donald Trump și a noilor tarife americane care ar putea intra în vigoare în 9 iulie.
Mai mult, decizia recentă a SUA de a sprijini Israelul în bombardamentele asupra instalațiilor nucleare iraniene a întărit poziționarea BRICS drept un forum de solidaritate pentru Sudul Global.
De ce lipsește Xi Jinping?
Chiar dacă Xi a fost principalul promotor al extinderii BRICS și al agendei de creare a unei ordini globale multipolare, observatorii nu consideră absența sa o renunțare la aceste obiective. Potrivit CNN, președintele chinez se concentrează în această perioadă pe economia internă, într-un context complicat de tensiunile comerciale cu SUA și pregătirile pentru o reuniune politică majoră a Partidului Comunist.
„BRICS face parte din strategia Beijingului de a evita izolarea de către aliații SUA", spune Chong Ja Ian, profesor asociat la Universitatea Națională din Singapore, citat de CNN. Totuși, cu Trump la Casa Albă și alianțele tradiționale ale SUA sub presiune, Xi ar putea considera că forumul BRICS nu este în acest moment o prioritate absolută.
Pe lângă preocupările interne, China nu se așteaptă la progrese majore la summitul din 2025, iar absența lui Xi reflectă probabil această evaluare realistă, adaugă analiștii.
Un summit cu scaune goale și mize mari
Xi nu este singurul lider important care lipsește fizic din Rio. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, participă doar prin videoconferință, la fel ca la summitul din 2023 din Africa de Sud, pentru a evita riscul arestării, atât Brazilia cât și Africa de Sud fiind membre ale Curții Penale Internaționale, care a emis un mandat pe numele liderului rus pentru crime de război în Ucraina.
Astfel, prim-ministrul indian Narendra Modi devine una dintre cele mai vizibile figuri la reuniunea BRICS din acest an. De asemenea, sunt așteptați în Brazilia președintele sud-african Cyril Ramaphosa și liderul Indoneziei, Prabowo Subianto. Arabia Saudită, invitată să se alăture grupului, nu a confirmat oficial participarea.
Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, care a fost gazda summitului, pare să fi anticipat absența lui Xi. Cei doi s-au întâlnit recent atât în noiembrie (la summitul G20 din Brazilia), cât și în mai, când Lula a vizitat China și a participat la o paradă militară alături de liderul chinez, semn că relația bilaterală rămâne solidă.
Ce urmează? Energie, monedă digitală și... de-dolarizare
În lipsa unui „moment Xi”, premierul Li Qiang va conduce delegația chineză în discuții despre consolidarea legăturilor energetice și despre promovarea monedei digitale chineze pentru comerțul intern BRICS, potrivit profesorului Brian Wong, de la Universitatea din Hong Kong.
Unul dintre subiectele care unește totuși membrii BRICS este dorința de a reduce dependența de dolarul american. Această „de-dolarizare” este deosebit de atrăgătoare pentru țări precum Rusia și Iran, supuse sancțiunilor americane. Totuși, ideea unei monede comune BRICS, sugerată de Lula în 2023, pare să fi fost abandonată, după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% împotriva oricărei țări care ar susține înlocuirea dolarului.
Lula a introdus în agenda summitului obiectivul de a crește opțiunile de plată între membrii BRICS, pentru a reduce costurile și vulnerabilitățile, însă nu există un consens clar asupra pașilor concreți.
Summitul BRICS 2025 are loc într-un moment geopolitic volatil. Chiar dacă liderul său cel mai influent lipsește, China rămâne jucătorul-cheie în această alianță extinsă, iar direcția pe care o imprimă Beijingul, fie și printr-o prezență delegată, va continua să influențeze echilibrul global de putere.
„Fie că vorbim de parteneriatul cu Rusia sau de ambiția de a conduce Sudul Global, BRICS+ rămâne o oglindă a viziunii externe a lui Xi,” concluzionează Brian Wong.