Zi crucială pentru un acord Brexit, care pare din ce în ce mai improbabil. Londra: Negocierile comerciale cu UE sunt ”într-o situaţie gravă”

Zi crucială pentru un acord Brexit, care pare din ce în ce mai improbabil. Londra: Negocierile comerciale cu UE sunt ”într-o situaţie gravă”

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat joi seară că „depăşirea” divergenţelor dintre Londra şi UE în negocierile post-Brexit va fi „foarte dificilă”, la finalul unei conversaţii telefonice cu premierul britanic, Boris Johnson.

„Am discutat cu Boris Johnson despre stadiul negocierilor dintre UE şi Regatul Unit. Am salutat progrese importante legate de numeroase subiecte. Cu toate acestea, rămân serioase divergenţe, în special privind pescuitul. Depăşirea lor va fi va fi foarte dificilă. Negocierile vor continua mâine”, a scris pe Twitter şefa Executivului european, citată de Agerpres.

ADVERTISING

Marea Britanie: Negocierile comerciale cu UE sunt ”într-o situaţie gravă”, lipsa unui acord este foarte probabilă

Pe de altă parte, Biroul premierului britanic Boris Johnson a anunţat că negocierile comerciale cu Uniunea Europeană sunt ”într-o situaţie foarte gravă” şi că nu se va ajunge la un acord dacă blocul nu îşi va schimba substanţial poziţia, transmite Reuters, citată de News.ro.

În timpul aceleiaşi discuţii telefonice cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Johnson a spus că ”timpul este foarte scurt, iar acum  pare foarte improbabil că nu se va ajunge la un acord dacă poziţia UE nu se va schimba substanţial”, a anunţat biroul acestuia într-un comunicat.

ADVERTISING

”Premierul a subliniat că negocierile sunt acum într-o situaţie gravă”.

Johnson a afirmat că Marea Britanie a încercat că accepte solicitările ”rezonabile” ale UE referitoare la asigurarea unor condiţii corecte pe piaţă, dar că, deşi distanţa s-a micşorat, există încă diferenţe fundamentale.

Acesta a mai spus că în privinţa pescuitului, un alt subiect dificil, Marea Britanie ”nu poate accepta o situaţie în care să fie singura ţară suverană din lume care să nu îşi poată controla accesul în apele teritoriale o perioadă lungă de timp” şi nici cote care să îi afecteze industria pescuitului.

ADVERTISING

”Poziţia UE în acest domeniu este pur şi simplu nerezonabilă şi, dacă va fi un acord, este nevoie de o schimbare semnificativă”, potrivit comunicatului.

”Prim-ministrul a reiterat că a mai rămas puţin timp. Acesta a spus că, dacă nu va putea fi încheiat un acord, Marea Britanie şi UE se vor despărţi prietene, iar Marea Britanie va  efectua tranzacţii cu UE în termeni similari celor cu Australia”.

Australia nu are un acord comercial de liber-schimb cu UE, iar majoritatea relaţiilor comerciale au loc în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Negociatorul-sef din partea UE crede că acordul este posibil

Totuşi, negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier le-a spus, joi, unor eurodeputaţi, în cadrul unei reuniuni, că este ”dificil, dar este posibil să se ajungă la un acord” post-Brexit cu Regatul Unit până vineri, potrivit mai multor participanţi, relatează AFP.

Barnier a anunţat progrese în cadrul negocierilor, însă a subliniat și el că există în continuare divergenţe importante cu privire la pescuit, o temă deosebit de sensibilă pentru Franţa şi Olanda, potrivit uneia dintre aceste surse.

Negociatorul-şef UE al Brexitului a anunţat, de asemenea, pe Twitter ”progrese bune” în negocieri, însă a subliniat că ”rămân obstacole” în continuare, cu două săptămâni înainte de divorţul definitiv între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

Ministru britanic: Șansele, mai mici de 50%

Ministrul britanic Michael Gove a estimat, joi, că şansele încheierii unui acord comercial între Uniunea Europeană şi Regatul Unit sunt mai mici de 50%, afirmând că rămân unele diferenţe ''chiar în centrul'' mandatului de negociere al guvernului de la Londra, transmite Reuters.

''Cred că din păcate este mai probabil să nu ajungem la un acord'', a declarat Gove, în faţa parlamentarilor britanici.

El a adăugat că orice eventuală perturbare în porturile britanice după încheierea perioadei de tranziţie, la 31 decembrie, va fi de scurtă durată.

''Mă aştept ca, după câteva zile sau săptămâni de potenţiale perturbări, lucrurile să se rezolve de la sine şi să ajungem la o nouă normalitate aproximativ la începutul anului viitor'', a menţionat oficialul britanic, citat de Agerpres.

Regatul Unit, care a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, urmează să părăsească definitiv piaţa unică şi Uniunea Vamală la 31 decembrie.

În absenţa unui acord, relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

O ieşire fără acord - cu taxe vamale şi cote OMC - ar urma să aibă consecinţe grave asupra economiilor celor două părţi, zguduite de pandemia Covid-19.

Noul sistem de imigrare în Marea Britanie: De câte puncte este nevoie și cum se pot obține


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇