Viitura de pe Dunăre ajunge și în România. Punctul critic, un dig din apropiere de Fetești

Viitura de pe Dunăre ajunge și în România. Punctul critic, un dig din apropiere de Fetești

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie, iar debitul va fi mai mult decât dublu faţă de perioada actuală şi cu mult mai mare decât media multianuală. Viitura se va propaga pe o durată de până la 7 zile. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că punctul critic este la un dig din apropiere de Fetești.

„Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie şi va avea valori maxime de până la 9200-9500 mc/s. Specialiştii de la Apele Române alături de cei de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor monitorizează permanent debitele Dunării şi fac schimburi de date cu experţii de la nivelul ţărilor din bazinul hidrografic al Dunării”, au transmis, joi, specialiştii Apele Române.

ADVERTISING

Aceştia anunţă că debitele Dunării sunt în creştere şi vor ajunge în 25 septembrie la o valoare de 8500 mc/s, fiind aproape dublu faţă de valoarea actuală. De asemenea, debitele în secţiunea Baziaş vor fi în creştere şi vor ajunge maximul valorii, în intervalul 28-29 septembrie, ajungând până la valoarea de 9200-9500 mc/s. 

Specialiștii dau asigurări că măsurile care se iau vor asigura tranzitarea fără probleme a viiturii.

„Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile de la momentul intrării acesteia în secţiunea Baziaş.

ADVERTISING

Echipele de la Apele Române de la nivelul celor 7 Administraţii Bazinale de Apă (...) sunt în stare de alertă şi monitorizează foarte strict linia de apărare împotriva inundaţiilor, din aval Gruia, aflată în administrare pe o lungime de 1100 de km”, a mai transmis sursa citată.

Fechet, despre punctul critic

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că punctul critic este un dig aflat în apropiere de Fetești.

„Mă aflu aproape de Fetești în acest moment într-un punct critic, așa îl numim noi, respectiv pe un dig care a fost afectat în trecut la viiturile din anul 2006, atunci când am avut la intrarea în țară 15.800m³/s, la Baziaș. (...)

ADVERTISING

Monitorizăm cu atenție ceea ce se întâmplă la Budapesta, pentru că de la vârful debitului de acolo avem 6-7 zile până când îl vom resimți și noi.

Toți colegii mei mi-au confirmat faptul că la acest moment nu ar trebui să existe motive de îngrijorare că debitul în România la intrarea în țară, 9200 m³ sau de 9.500m³ va fi un debit pe care îl vom gestiona în siguranță”, a spus Fechet într-o intervenție la Antena 3.

Iată cum arată Budapesta, după ce a crescut nivelul Dunării și a inundat zona din vecinătatea parlamentului ungar.

Ministrul Mediului a declarat că a cerut ca fiecare metru de dig de apărare pe Dunăre să fie reverificat și consideră că în acest moment, autoritățile sunt pregătite pentru scenariile care se prefigurează.

El a vorbit și despre care ar fi un debit al Dunării care ne-ar pune probleme.

„Depinde. În trecut, dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat, pot să vă spun că în anul 2006, am avut la intrarea în țară 15.800m³/s, în luna decembrie a anului 2023 am avut peste 10.000m³/s. Cu alte cuvinte, așa cum arată astăzi toate lucrările de apărare pentru inundații pe cursul Dunării, mă refer, un debit 15.800 m³/s cât am avut, nu de mult, ar trebui să nu pună în pericol nicio localitate din România”, a conchis Fechet.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇