La scurt timp după ce Stelian Ion a plecat de la ministerul Justiției, ministrul interimar Lucian Bode a ținut o conferință de presă în care a anunțat care sunt prioritățile și obiectivele interimatului său. Va aviza PNDL 3 și va opri procedurile de selecție a șefilor pentru parchete, două dintre subiectele în dispută în coaliția de guvernare. De asemenea, în ce privește desființarea Secției Speciale, Bode a vorbit despre un proiect de lege care să obțină consensul unei majorități parlamentare.
„Am acceptat să preiau interimar pentru maxim 45 de zile conducerea Ministerului Justiției cu bună credință, mânat de dorința de a face ca această structură fundamentală în arhitectura statului român să funcționeze”, și-a început Lucian Bode discursul.
El a spus că cunoaște o parte din problematica ministerului Justiției și în mandatul interimar va gestiona urgențele ministerului și câteva obiective pe termen scurt. A enumerat urgențele și obiectivele, rezultate, a spus Bode, din discuțiile avute cu oficialii din Ministerul Justiției.
„În ce privește Planul Național de Investiții Anghel Saligny, în această seară ne vom consulta cu echipa de la ministerul Dezvoltării care a inițiat acest proiect de act normativ și cu siguranță voi aviza acest proiect. (...) De asemenea, o altă prioritate este cea legată de desființarea SIIJ.
Rămâne o prioritate, ne-am asumat acest lucru în programul de guvernare și este și o condiție esențială pentru ridicarea MCV. Soluția este un proiect solid care să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, care să fie de urgență dezbătut în parlament și care să obțină consensul unei majorități parlamentare”, a spus ministrul interimar al Justiției.
Lucian Bode a anunțat și că va opri concursurile în desfășurare pentru selecția șefilor de parchete: „Am văzut astăzi mai consistent și foarte puțin până astăzi dezbateri în spațiul public legate de concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere la parchete. Sunt adeptul concursurilor transpatente care să fie câștigate de persoane bine pregătite profesional.
Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este o politică crucială pentru buna funcționare a acestor instituții fundamentale ale statului român. În consecință, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar. Am solicitat specialiștilor din ministerul Justiției, direcției de resurse umane, un punct de vedere și sunt convins că în cel mai scurt timp, ținând cont de această oportunitate, structurile de specialitate ale Ministerului Justiției vor comunica un anunț în acest sens”.
Programul Anghel Saligny va fi adoptat mâine de Guvern, iar rectificarea marți (Surse Spot)
Cele 10 amendamente cerute de USR PLUS la programul Anghel Saligny: În forma lui Cîțu e o hoție
CSM cere MJ continuarea procedurii de selecție pentru procurori șefi în Parchetul General, DNA și DIICOT