Vama Albița este blocată de un protest al fermierilor moldoveni (Video)

Vama Albița este blocată de un protest al fermierilor moldoveni (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Drumul către şi dinspre vama Leuşeni, de la frontiera Republicii Moldova cu România, a fost blocat cu tractoare, luni, de fermieri care protestează şi care spun că nu vor pleca până când preşedintele Maia Sandu, preşedintele Parlamentului – Igor Grosu şi prim-ministrul Dorin Recean nu vor veni să discute cu ei.

„În contextul protestelor organizate de fermieri, accesul către şi dinspre punctul de trecere a frontierei Leuşeni a fost întrerupt. Circulaţia vehiculelor este blocată, iar echipele comune ale Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului de Poliţie Hânceşti şi Inspectoratului Naţional de Securitate Publică sunt prezente pentru a menţine ordinea publică şi a restabili fluxul în trafic”, se arată într-un comunicat publicat de Inspectoratul General al Poliţiei din Republica Moldova, citat de NewsMaker.

Autorităţile moldovene recomandă călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, adică punctele de frontieră de la Sculeni, Costeşti sau Leova-Bumbăta, pentru a evita eventualele neplăceri şi întârzieri.

Unul din liderii protestului, fermierul Sergiu Stefanenco, a publicat un videoclip pe Facebook de pe traseul care duce spre vama Leuşeni, unde are loc protestul.

În imagini se observă mai multe tractoare care staţionează pe o porţiune de drum, blocând astfel accesul altor vehicule. 

Publicată de Sergiu Stefanco pe Luni, 12 februarie 2024

Agricultorul spune că vama de la Leuşeni nu va fi deblocată până când conducerea de vârf a ţării nu va veni la discuţii cu manifestanţii.

„Vama Leuşeni este blocată. Până nu vine Maia cu toată banda ei aici, nu se deblochează. Ăsta-i protestul fermierilor. Fermierii supăraţi au blocat vama Leuşeni. Aşteptăm conducerea ţării să reacţioneze. (…) Stimaţi cetăţeni, ne cerem scuze şi vă rugăm să folosiţi alte puncte de trecere a frontierei. (…) Solicităm să vină la discuţii prim-ministrul Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului şi doamna Maia Sandu”, a spus acesta în video.

Publicată de Sergiu Stefanco pe Luni, 12 februarie 2024

Fermierii moldoveni şi-au început protestele încă la sfârşitul anului 2023. Aceştia cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării de penalizări, înfiinţarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-şi mai plătească datoriile şi alocarea a 50% din fondurile Agenţiei Naţionale de Plăţi pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui şi porumb în 2023.

Guvernul a constituit un grup de lucru, care va stabili cum şi cu cât vor fi ajutaţi agricultorii care riscă să dea faliment, dar luna trecută Asociaţia Forţa Fermierilor a criticat activitatea comisiei speciale. Potrivit fermierilor, comisia nu este funcţională şi autorităţile doar ar „mima” intenţia de a ajuta.

De cealaltă parte, potrivit Ministerului Agriculturii, comisia nu poate interveni direct în relaţiile comerciale dintre doi agenţi economici, dar ministerul a dat asigurări că vor fi depuse eforturi ca să fie găsite soluţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇