Bulgaria a demarat o anchetă după descoperirea într-un apartament din Sofia, luna trecută, a unei pânze necunoscute până acum a expresionistului abstract american Jackson Pollock.
Deși e semnată de către artist, pictura nu a fost repertoriată în cataloage de artă. Pânza este dedicată starului hollywoodian Lauren Bacall, o prietenă a pictorului, cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, la 16 seprembrie 1949.
Și enigma se adâncește și mai mult, pe spatele tabloului fiind semnat și fostul dictator român Nicolae Ceauşescu. Guvernul bulgar spune că asta sugerează că făcea parte din colecţia de artă a lui Ceaușescu.
Primele informații arată că tabloul ar fi fost păstrat în Grecia mulţi ani, după care a fost introdus în mod clandestin în Bulgaria, cu scopul de a fi vândut în străinătate.
Ministrul bulgar de Interne Ivan Demerdjiev a evocat joi, la postu bTV, „o autenticitate aproape sigură”.
Potrivit unor experţi citaţi de Parchet, tabloul „răspunde prin stilul său, tehnica sa şi specificitatea artistică particularităţilor estetice ale operei lui Jackson Pollock din perioada 1945-1950”.
O analiză a compoziţiei chimice a culorilor - o întrepătrundere de linii roşii şi negre pe fond auriu - relevă asemănări cu alte pânze, a declarat adjuncta Procurorului General al Sofiei Desislava Petrova, care îndeamnă însă la prudenţă.
„Sute de pictori din această perioadă, dar şi falsificatori, au folosit acest colorit”, declară AFP Vesela Radoeva, de a Galeria Naţională bulgară de Arte Frumoase.
„Noi ne-am dat cu părerea, însă fără a face comentarii despre autenticitate, pentru că nu în Bulgaria, unde nu este prezentă nicio colecţie publică a pictorului, se pot pronunţa în mod definitiv specialiştii”, a subliniat ea.
În cazul în care este într-adevăr vorba despre o lucrare a lui Pollock, ea ar putea valora până la 100 de milioane de dolari, în funcţie de cota actuală a artistului (născut în 1912 şi care a murit în 1956), au anunţat autorităţile bulgare, care revendică în acest stadiu proprietatea picturii.
Poliţia greacă şi Europol, care au participat la operaţiunea prin care a fost confiscată pânza, nu au dorit să dea detalii.
România așteaptă ancheta, dar spune că îi aparține
Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu a anunţat pe Facebook că a avut o discuţie cu omologul bulgar, dar acesta i-a spus că nu-i poate oferi informații până nu se termină ancheta.
Romașcanu spune însă că dacă se va demonstra că i-a aparținut lui Ceaușescu, atunci statul român are dreptul să-l dețină.
„Aşa cum am anunţat public, ieri am avut o discuţie cu ministrul bulgar al Culturii privind situaţia tabloului presupus a fi al lui Jackson Pollock. Ministrul Nayden Todorov a revenit cu un mesaj, pentru care i-am mulţumit, în care îmi comunică imposibilitatea furnizării oricăror informaţii pe perioada desfăşurării activităţii penale.
Totuşi, am luat act de un interviu al ministrului de interne bulgar, Ivan Dermedzhiev, apărut în presa din ţara vecină (bTV), interviu în care afirmă explicit că două grupuri de experţi bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului şi că există dovezi că acesta ar fi aparţinut lui Nicolae Ceauşescu.
Vom aştepta finalizarea anchetei şi apoi vom solicita oficial informaţiile necesare. În cazul confirmării celor două ipoteze, autenticitatea şi legătura cu România, vom demara demersurile necesare, conform dreptului european şi internaţional, pentru repatrierea respectivei opere de artă”.