Un satelit rusesc conectat la un program de arme nucleare pare scăpat de sub control, spun analiștii americani

Un satelit rusesc conectat la un program de arme nucleare pare scăpat de sub control, spun analiștii americani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un satelit rusesc aflat pe orbită, despre care oficialii americani cred că este conectat la un program de arme nucleare anti-satelit, pare că se învârte necontrolat, ceea ce sugerează că ar putea să nu mai funcționeze – un posibil eșec pentru eforturile Moscovei de înarmare spațială, potrivit unor analiști americani.

Satelitul Cosmos 2553, lansat de Rusia cu câteva săptămâni înainte de invazia în Ucraina din 2022, a prezentat episoade de rotație aparent necontrolată în ultimul an, conform datelor Doppler furnizate de firma de monitorizare spațială LeoLabs și imaginilor optice colectate de Slingshot Aerospace, transmise agenției Reuters.

Considerat a fi atât un satelit radar de informații militare, cât și o platformă de testare a radiațiilor, Cosmos 2553 a fost anul trecut în centrul acuzațiilor formulate de SUA, potrivit cărora Rusia ar dezvolta de ani de zile o armă nucleară capabilă să distrugă rețele întregi de sateliți - precum sistemul Starlink al SpaceX, utilizat intens de trupele ucrainene.

Kremlinul a negat că dezvoltă un sistem nuclear anti-satelit

Oficialii americani consideră că, deși Cosmos 2553 nu este în sine o armă, el sprijină dezvoltarea de către Rusia a unui sistem nuclear anti-satelit. Kremlinul a negat că dezvoltă o asemenea armă și susține că satelitul are un scop exclusiv științific.

Rusia, o putere spațială cu tradiție care a trimis primul om în spațiu în 1961, este prinsă de decenii într-o cursă de securitate spațială cu SUA - o competiție care, în ultimii ani, s-a intensificat și a devenit tot mai vizibilă publicului, pe măsură ce orbita Terrei devine un punct fierbinte pentru tehnologiile militare și interesele companiilor private.

Cosmos 2553 se află într-o orbită izolată, la circa 2.000 km deasupra Pământului, într-o zonă cu radiații cosmice ridicate pe care sateliții de comunicații sau observație terestră o evită în mod obișnuit.

Observații considerate sigure

În luna noiembrie, LeoLabs a detectat mișcări neobișnuite ale satelitului prin măsurători Doppler efectuate de rețeaua sa globală de stații terestre.

În decembrie, compania și-a actualizat analiza la un nivel de „înaltă încredere” că satelitul se află în rotație necontrolată, bazându-se pe date radar suplimentare și imagini colectate de o altă companie spațială, potrivit lui Darren McKnight, expert senior la LeoLabs.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

„Această observație sugerează cu tărie că satelitul nu mai este operațional”, a precizat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think tank din Washington, în raportul său anual privind amenințările din spațiu, publicat vineri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇