Un nou Maidan? Protestatarii care acuză fraude la alegerile din Serbia au încercat să pătrundă cu forța în primăria Belgradului (Video). Șefa Opoziției, în greva foamei. Reacția Moscovei

Un nou Maidan? Protestatarii care acuză fraude la alegerile din Serbia au încercat să pătrundă cu forța în primăria Belgradului (Video). Șefa Opoziției, în greva foamei. Reacția Moscovei

Poliţia din capitala Serbiei, Belgrad, a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea care protesta faţă de presupuse fraude la alegerile generale de săptămâna trecută.

Forţele de ordine au intervenit după ce o parte din mulţimea aflată în faţa primăriei a spart geamuri şi a încercat să intre cu forţa înăuntru, transmite BBC.

Pe de altă parte, Marinika Tepic, liderul Opoziţiei din Serbia, se află în greva foamei pentru a denunţa fraudele de la alegerile legislative din 17 decembrie. Partidul său a declarat că sănătatea ei este "în pericol", dar femeia refuză să renunţe la lupta sa, relatează Ouest-France. Politiciana este de etnie română.

ADVERTISING

Cel puțin 35 de manifestanți violenți au fost reținuți și mai mulți polițiști au fost răniți, dintre care doi grav.

Potrivit primarului demisionar al Belgradului, Aleksandar Sapic, ceea ce s-a întâmplat aseară la Belgrad poate fi comparat cu revolta Maidan din 2014 de la Kiev, care a început cu proteste antiguvernamentale la începutul anului 2014.

Președintele populist al Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că a fost o încercare de răsturnare a guvernului orchestrată din străinătate.

Manifestanţi arestaţi

Activiştii Opoziţiei spun că Poliţia a folosit duminică o forţă excesivă împotriva manifestanţilor.

ADVERTISING

Aceştia au precizat că Guvernul a manipulat alegerile câştigate de partidul de guvernământ. Preşedintele Aleksandar Vucic spune că acuzaţiile sunt "gunoaie şi minciuni".

Co-liderul Frontului Verde-Stânga, Radomir Lazovic, a declarat că ofiţerii i-au bătut cu bastoane pe el şi pe mai multe persoane.

Au avut loc proteste paşnice în fiecare seară de la alegerile naţionale şi locale de săptămâna trecută. Cele de duminică au fost primele care au devenit violente.

Susţinătorii coaliţiei de opoziţie Serbia împotriva violenţei au încercat să pătrundă în primărie.

ADVERTISING

Srdjan Milivojevic şi Vladimir Obradovic, doi lideri ai Opoziţiei, au încercat să deschidă uşa clădirii. Poliţia a folosit spray cu piper pentru a-i respinge pe protestatari.

Liderii Opoziţiei suspectează că agenţii provocatori au fost implicaţi în spargerea geamurilor, declanşând intervenţia Poliţiei.

Sofija Mandic, un avocat, le-a spus celor adunaţi că preşedintele Vucic ar trebui "să predea puterea în mod paşnic". Guvernul "uzurpă" puterea, a adăugat ea.

Greva foamei

Marinika Tepic, liderul Opoziţiei din Serbia, se află în greva foamei din 17 decembrie.

Deputata, care este capul de listă al coaliţiei de opoziţie faţă de preşedintele Aleksandar Vucic, al cărui partid naţionalist de dreapta a fost declarat câştigător al alegerilor, cere anularea votului şi a intrat în greva foamei împreună cu alţi şase deputaţi.

Sâmbătă, partidul său a declarat că sănătatea ei este "în pericol" şi că trebuie să i se facă zilnic perfuzii.

Dar Marinika Tepic refuză să renunţe la lupta sa. "Încerc să nu mă gândesc la asta (la moarte). Nu o văd ca pe un sacrificiu, ci ca pe o luptă şi o modalitate de a mă menţine în viaţă", spune femeia de 49 de ani, ajustându-şi patul improvizat pe care şi l-a făcut pe o bancă din clădirea Parlamentului din Belgrad.

Medicii "încearcă să mă ţină în viaţă cât mai mult timp posibil, pentru că nu am nicio intenţie de a renunţa până când aceste alegeri fraudate nu vor fi anulate, până când vor recunoaşte că a existat o fraudă electorală şi până când voinţa poporului va fi apărată", a adăugat opozanta.

Alegerile au atras numeroase critici după ce o echipă de observatori internaţionali - inclusiv reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) - a denunţat o serie de "nereguli", inclusiv "cumpărarea de voturi" şi " umflarea urnelor".

Protestatarii spun că Guvernul a adus cu autobuzul mii de oameni pentru a influenţa votul la alegerile pentru oraşul Belgrad. Ei doresc ca scrutinul să fie repetat.

În urma votului, Partidul Progresist Sârb al lui Vucic a revenit la putere cu o majoritate în Parlament.

Reacţia Moscovei

Rusia a acuzat, luni, Occidentul că încearcă "să destabilizeze" situaţia în Serbia.

"Este evident că Occidentul colectiv încearcă să destabilizeze situaţia în ţară", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţia rusă de ştiri RIA Novosti, comparându-i pe manifestanţii din Serbia cu cei din piaţa Maidan de la Kiev, unde pro-occidentalii au venit la putere la începutul lui 2014.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇