Un autoportret necunoscut al lui Van Gogh a fost descoperit pe spatele unui tablou (Foto & video)

Un autoportret necunoscut al lui Van Gogh a fost descoperit pe spatele unui tablou (Foto & video)

O pictură despre care experţii cred că este „mai mult ca sigur” un autoportret necunoscut până acum al lui Vincent Van Gogh a fost descoperită în colecţia Galeriilor Naţionale ale Scoţiei, informează DPA şi PA Media.

Autoportretul a fost scos la iveală în urma unei analize cu raze X a tabloului lui Van Gogh „Head of a Peasant Woman” (1885), cu prilejul pregătirilor pentru expoziţia „A Taste for Impressionism” la Royal Scottish Academy din Edinburgh.

Ascuns privirilor timp de peste un secol, portretul a fost descoperit pe spatele pânzei „Head of a Peasant Woman", acoperit de straturi de lipici şi carton aplicate, cel mai probabil, înaintea unei expoziţii de la începutul secolului al XX-lea.

Van Gogh este cunoscut pentru reutilizarea pânzelor din raţiuni economice. Artistul răsucea pânza şi picta pe verso. Portretul îl înfăţişează purtând barbă, o pălărie cu boruri şi o eşarfă legată lejer la gât. Urechea sa stângă, pe care şi-a tăiat-o în 1888 într-un gest devenit faimos, este în mod clar vizibilă.

ADVERTISING

Se crede că pictura este una dintre creaţiile timpurii ale artistului, printre primele explorări din seria autoportretelor care l-au făcut ulterior faimos.

Separarea picturilor este posibilă, însă procesul îndepărtării lipiciului şi cartonului va necesita o muncă meticuloasă. Se fac cercetări pentru a vedea cum s-ar putea pune în practică acest lucru fără deteriorarea tabloului „Head of a Peasant Woman".

Pasionaţii de artă vor putea vedea portretul, sub forma unei imagini realizate cu raze X într-o casetă luminoasă confecţionată special, în cadrul expoziţiei ce va fi deschisă între 30 iulie şi 13 noiembrie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇