Un aisberg de 5 ori cât Bucureştiul s-a desprins din Antarctica (VIDEO)

Un aisberg de 5 ori cât Bucureştiul s-a desprins din Antarctica (VIDEO)

Un aisberg de cinci ori mai mare decât Bucureştiul s-a desprins din Antarctica, la aproape zece ani de la apariţia primei fisuri in banchiza de gheaţă. De această dată, schimbările climatice ar putea să nu aibă nimic de-a face cu acest eveniment, spun oamenii de ştiinţă.  

Aisbergul cu o suprafaţă de aproape 1.270 de kilometri pătraţi (de cinci ori mai mare decât Bucureștiul) s-a desprins de platforma de gheaţă Brunt, care are o grosime de 150 de metri, în apropiere de o staţie de cercetare britanică.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Anunţul a fost făcut de British Antarctic Survey, notează Deutsche Welle.

Cercetătorii se aşteptau din moment în moment ca un aisberg de mari dimensiuni să se desprindă din banchiză, evenimentele care au dus la acest deznodământ accelerându-se începând cu luna noiembrie a anului trecut.

Twitter / British Antarctic Survey

Ruptura s-a produs la 20 de kilometri de staţia de cercetare Halley VI. Aceasta fusese mutată mai departe de coastă în  urmă cu patru ani din motive de siguranţă, ceea ce s-a dovedit a fi o “decizie înţeleaptă”, apreciază reprezentanţi British Antarctic Survey. În plus, cei 12 cercetători care lucrau aici au părăsit staţia la începutul lunii, înainte de sosirea iernii în această parte a lumii.

Între timp, zona este monitorizată cu ajutorul unor instrumente GPS care transmit informaţii către oamenii de ştiinţă aflaţi la Cambridge.

Procesul prin care bucăţi de gheaţă se desprind din Antarctica este accelerat de  schimbările climatice, însă cercetătorii britanici menţionează că nu există dovezi cu privire la faptul că acest factor ar fi avut un “rol semnificativ” în cazul de faţă.

C.S.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!