Un aisberg de cinci ori mai mare decât Bucureştiul s-a desprins din Antarctica, la aproape zece ani de la apariţia primei fisuri in banchiza de gheaţă. De această dată, schimbările climatice ar putea să nu aibă nimic de-a face cu acest eveniment, spun oamenii de ştiinţă.
Aisbergul cu o suprafaţă de aproape 1.270 de kilometri pătraţi (de cinci ori mai mare decât Bucureștiul) s-a desprins de platforma de gheaţă Brunt, care are o grosime de 150 de metri, în apropiere de o staţie de cercetare britanică.
Anunţul a fost făcut de British Antarctic Survey, notează Deutsche Welle.
Cercetătorii se aşteptau din moment în moment ca un aisberg de mari dimensiuni să se desprindă din banchiză, evenimentele care au dus la acest deznodământ accelerându-se începând cu luna noiembrie a anului trecut.
Ruptura s-a produs la 20 de kilometri de staţia de cercetare Halley VI. Aceasta fusese mutată mai departe de coastă în urmă cu patru ani din motive de siguranţă, ceea ce s-a dovedit a fi o “decizie înţeleaptă”, apreciază reprezentanţi British Antarctic Survey. În plus, cei 12 cercetători care lucrau aici au părăsit staţia la începutul lunii, înainte de sosirea iernii în această parte a lumii.
Între timp, zona este monitorizată cu ajutorul unor instrumente GPS care transmit informaţii către oamenii de ştiinţă aflaţi la Cambridge.
Procesul prin care bucăţi de gheaţă se desprind din Antarctica este accelerat de schimbările climatice, însă cercetătorii britanici menţionează că nu există dovezi cu privire la faptul că acest factor ar fi avut un “rol semnificativ” în cazul de faţă.
C.S.