Președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care cere încetarea finanțării federale pentru televiziunea publică PBS și radioul NPR, acuzându-le de propagandă de stânga și lipsă de imparțialitate.
Decretul solicită Consiliului pentru Radiodifuziune Publică (CPB) și agențiilor federale să oprească alocările de fonduri existente și viitoare către cele două instituții media. Potrivit Casei Albe, NPR și PBS au beneficiat anual de zeci de milioane de dolari, „alimentând activismul politic pe banii contribuabililor”.
Deși bugetul CPB este deja aprobat de Congres până în 2027, ordinul cere revizuirea normelor generale începând cu 2025 pentru a exclude explicit finanțarea celor două rețele.
Administrația Trump susține că finanțarea media publice este învechită într-un „peisaj media divers și inovator”, fiind considerată corozivă pentru aparența independenței jurnalistice.
Lupta cu presa
Decizia vine pe fondul unei campanii continue a președintelui împotriva presei tradiționale, pe care o acuză de ostilitate și partizanat. Potrivit unui exemplu oferit de Casa Albă, emisiunea „PBS NewsHour” ar fi folosit termenul „extremă dreapta” de 162 de ori într-un interval de șase luni, în timp ce „extremă stângă” a fost menționat doar de șase ori.
Măsura riscă să fie contestată în instanță, fiind considerată de publicația Politico drept cea mai agresivă acțiune de până acum împotriva mass-mediei.
În sprijinul criticilor, organizația Reporters sans frontières a avertizat asupra unei „deteriorări îngrijorătoare” a libertății presei în SUA, pe fondul restricționării accesului jurnaliștilor și al atacurilor constante asupra presei independente.
Cu peste 40 de milioane de ascultători și 36 de milioane de telespectatori lunar, NPR și PBS reprezintă piloni importanți ai informării publice din SUA.
NPR estimează că în 2025 va primi aproximativ 120 de milioane de dolari de la CPB, sumă ce reprezintă mai puțin de 5% din bugetul său total.
Cu toate acestea, administrația Trump și-a reafirmat angajamentul de a reduce drastic cheltuielile publice, inclusiv prin desființarea sistemului de radiodifuziune publică și a altor rețele finanțate de stat, precum Voice of America sau Radio Free Europe.