Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, a declarat sâmbătă că imigranţii fără documente „otrăvesc sângele ţării”, repetând un limbaj care a atras anterior critici ca fiind xenofob şi este văzut ca un ecou al retoricii naziste.
Trump a făcut aceste comentarii în timpul unui eveniment de campanie în New Hampshire, unde a denunţat numărul record de imigranţi care încearcă să treacă ilegal frontiera americană. Trump a promis să ia măsuri drastice împotriva imigraţiei ilegale şi să restricţioneze imigraţia legală, dacă va fi ales pentru un al doilea mandat de patru ani.
"Ei otrăvesc sângele ţării noastre", a declarat Trump la un miting în oraşul Durham, la care au participat câteva mii de susţinători, adăugând că imigranţii vin în SUA din Asia şi Africa, pe lângă America de Sud. "De peste tot în lume se revarsă în ţara noastră", a spus el, citat de Reuters.
Donald Trump folosise acelaşi limbaj, menţionând o "otrăvire a sângelui", în timpul unui interviu cu The National Pulse, un site de dreapta, publicat la sfârşitul lunii septembrie. Acest comentariu a provocat critici din partea Ligii Anti-Defăimare, al cărei lider, Jonathan Greenblatt, a calificat exprimarea drept "rasistă, xenofobă şi josnică".
Jason Stanley, profesor la Yale şi autor al unei cărţi despre fascism, a declarat că utilizarea repetată a acestui limbaj de către Trump este periculoasă. Cuvintele lui Trump sunt un ecou al retoricii liderului nazist Adolf Hitler, care avertiza în privinţa otrăvirii sângelui german de către evrei în tratatul său politic "Mein Kampf", reaminteşte profesorul.
"El foloseşte acum acest vocabular în mod repetat la mitinguri. Repetarea unui discurs periculos sporeşte normalizarea acestuia şi a practicilor pe care le recomandă", a declarat Stanley. "Este un discurs foarte îngrijorător pentru siguranţa imigranţilor din SUA", conchide profesorul.
În octombrie, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Steven Cheung, respinsese criticile la adresa limbajului fostului preşedinte ca fiind "fără sens", argumentând că un limbaj similar era răspândit în cărţi, articole de presă şi la televizor.
Solicitat, sâmbătă, să comenteze, Cheung nu a abordat direct remarcile lui Trump şi s-a referit, în schimb, la controversele legate de modul în care universităţile americane gestionează protestele din campusuri după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, afirmând că mass-media şi mediul academic au oferit "un refugiu sigur pentru o retorică antisemită şi pro-Hamas periculoasă şi alarmantă".
Expresia "otrăvirea sângelui ţării noastre" nu se regăsea în declaraţiile pregătite de Trump şi distribuite presei înainte de evenimentul de sâmbătă şi nu este clar dacă folosirea acestei retorici a fost planificată sau adoptată din mers.
Trump este principalul candidat la nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din 2024 şi a făcut din securitatea frontierelor o temă majoră a campaniei sale. El promite să restabilească politicile de linie dură din timpul preşedinţiei sale din 2017-2021 şi să implementeze altele noi care să reprime şi mai mult imigraţia.
Preşedintele Joe Biden, prezumtivul candidat al Partidului Democrat, a încercat să promulge politici de imigraţie mai blânde şi mai raţionale, dar s-a confruntat cu niveluri record de imigranţi, o problemă considerată o vulnerabilitate pentru campania sa de realegere.
În campania electorală, Trump a folosit în mod repetat un limbaj incendiar pentru a descrie problemele de la frontiere şi pentru a critica politicile lui Biden. Sâmbătă, el a recitat versurile unui cântec pe care le-a reprodus pentru a-i asemăna pe imigranţi cu şerpi veninoşi.
Dacă va fi reales, Trump a promis "să oprească invazia de la graniţa sudică şi să înceapă cea mai mare operaţiune de deportare internă din istoria Americii".