Trump: UE va plăti integral armele americane pentru Ucraina. Primele pachete, aprobate (Video)

Trump: UE va plăti integral armele americane pentru Ucraina. Primele pachete, aprobate (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele american Donald Trump a anunțat, în cadrul summit-ului dedicat inteligenței artificiale de la Washington, semnarea unui acord major între Statele Unite și Uniunea Europeană, prin care UE va finanța integral achiziția de arme americane, unele dintre acestea urmând a fi livrate Ucrainei.

Este prima inițiativă de acest tip de la începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump, într-un moment în care sprijinul american pentru Kiev fusese pus sub semnul întrebării, iar pachetele de ajutor militar au fost blocate timp de luni de zile.

„Așa trebuia să fie făcut de acum trei ani”

„Uniunea Europeană va cheltui bani aici, în Statele Unite, pentru a sprijini companiile noastre de apărare – lucru care trebuia făcut de acum trei ani”, a spus Trump, citat de Kiev Independent. El a subliniat că armele vor fi livrate mai întâi Uniunii Europene, care va decide cum să le distribuie, însă majoritatea sunt destinate Ucrainei.

Declaraţiile le găsiţi la minutul 15:

President Trump Delivers Remarks and Signs Executive Orders at AI Summit

Acordul face parte dintr-o inițiativă lansată pe 14 iulie, susținută de NATO, prin care aliații se angajează să achiziționeze sisteme de armament americane pentru a susține efortul de apărare al Kievului.

Două noi pachete de ajutor militar de vânzare

Deja miercuri administrația Trump a aprobat primele două pachete de asistență militară pentru Ucraina din 2025, în valoare totală de 322 milioane de dolari. Acestea includ:

  • Sisteme de apărare aeriană HAWK Phase III
  • Piese de schimb pentru vehicule de luptă Bradley

Departamentul de Stat al SUA a precizat că vânzările nu vor afecta capacitatea de apărare internă a Americii.

Un nou model de sprijin occidental?

Acordul cu Uniunea Europeană semnalează o schimbare de abordare în sprijinul occidental pentru Ucraina, în contextul în care administrația Trump a ezitat anterior să continue furnizarea de ajutor direct.

De data aceasta, Europa devine principalul finanțator, iar achizițiile vor sprijini în mod direct industria americană de apărare.

Analiștii consideră că noul mecanism ar putea consolida coeziunea transatlantică în jurul sprijinului pentru Ucraina, oferind în același timp un stimul important economiei militare americane.

Anterior, Franța și Italia au refuzat să participe la noul plan NATO de finanțare a armelor americane pentru Ucraina. Rămâne de văzut dacă îşi vor schimba opinia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇