Autorităţile din Bihor au activat planul roşu de intervenţie în noaptea de marţi spre miercuri, după ce 28 de turişti din Bucureşti şi Timişoara aflaţi în tabără la Vârtop au acuzat simptome de toxiinfecţie alimentară.
16 copii şi doi adulţi au fost transportaţi la spital.
”În noaptea de marţi spre miercuri, în urma unui apel primit prin numărul unic de urgenţă 112, a fost semnalată o posibilă toxiinfecţie alimentară în staţiunea turistică Vârtop, în rândul unui grup de 57 de persoane aflate în tabără, din care 8 adulţi şi 49 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani”, anunţă miercuri dimineaţă ISU Bihor.
La sosirea echipajelor, s-a constatat că 28 de persoane prezentau simptome de toxiinfecţie alimentară - greaţă, vărsături şi crampe abdominale, fiind conştiente şi cooperante.
După evaluarea medicală şi acordarea primului ajutor, au fost transportate la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean din Oradea 18 persoane - 16 copii şi 2 adulţi.
Planul roşu a fost activat la ora 23:45 şi dezactivat la ora 01:30.
Primele reacţii de la autorităţi
Miercuri a venit ANPC în control şi a scos la iveală nereguli grave în blocul alimentar al unității în care erau cazați copiii: materii prime precum carne și brânzeturi fără elemente de identificare, produse cu starea termică modificată și condiții improprii de păstrare. De asemenea, spațiile frigorifice erau utilizate pentru depozitarea băuturilor răcoritoare, nu a alimentelor, iar frigiderele prezentau rugină, iar coșurile de gunoi nu aveau capace.
În urma acestor constatări, blocul alimentar a fost închis temporar, iar masa copiilor va fi asigurată în regim de catering de alte unități. S-a dispus și scoaterea definitivă din consum a alimentelor neconforme.
Comisarii ANPC au mai constatat lipsa unui meniu prestabilit pentru copii, acesta fiind alcătuit zilnic, în funcție de cerere.
În urma verificărilor făcute şi de inspectorii ANSVSA, au fost găsite spații și ustensile în stare necorespunzătoare de igienă și întreținere, lipsa documentelor de proveniență și trasabilitate a materiilor prime, lipsa documentelor care să ateste starea de sănătate a personalului, iar contraprobele alimentare au fost păstrate doar 24 de ore.
Inspectorii ANSVSA au dat o amendă de 22.000 de lei. Totodată, au fost reținute 78 de kg de carne, produse din carne și pește, direcționate către neutralizare într-o unitate specializată.
A fost propusă emiterea unei ordonanțe de suspendare a activității, începând de miercuri.
ANSVSA precizează că au fost recoltate probe din meniul servit și din toate produsele alimentare utilizate. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.