Tensiunile se mențin crescute în Orientul Mijlociu, unde Iranul a anunțat că este pregătit pentru un atac de 3-4 zile asupra Israelului și susține că amânarea lui face parte din strategia sa, Israelul nefiind bun la jocul răbdării. De asemenea, noul preşedinte al Iranului şi-a prezentat cabinetul. El l-a propus ca ministru de externe pe Abbs Araqchi, un diplomat pragmatic şi experimentat. Iar China a anunțat că sprijină Iranul.
Atac de 3-4 zile, amânat strategic
„Operațiunile aeriene ale Iranului împotriva Israelului ar putea dura trei până la patru zile”, a declarat Ahmad Bakhshayesh Ardestani, membru al Comisiei de Securitate Națională a Parlamentului iranian, relatează Iran International, citând un interviu publicat de „Iran Watch”.
Ardestani a mai spus că Iranul „este cu siguranță pregătit pentru consecințele unui astfel de atac și va fi pregătit pentru orice evoluție ulterioară”. El a adăugat că „va fi o vărsare de sânge” pentru a-l răzbuna pe liderul Hamas Ismail Haniyeh, care a fost ucis la Teheran în timp ce participa la învestirea noului președinte iranian Pezeshkian.
Ardestani a explicat că amânarea răspunsului ține Israelul în expectativă, ceea ce este în favoarea Iranului, deoarece Israelul „simte în fiecare noapte că este în alertă, iar asta e parte a operațiunii de răzbunare”.
Mulți experți au susținut că războiul psihologic face parte din strategia iraniană. David Menashri, expert în Iran la Universitatea din Tel Aviv, a declarat pentru The Media Line: „Israelul nu este atât de bun la jocul răbdării ca Iranul, așa că va fi interesant de văzut dacă va acționa primul. Iranul câștigă în mod clar războiul psihologic în acest moment”.
Noul președinte al Iranului și-a prezentat cabinetul
În timpul ăsta, noul preşedinte al Iranului şi-a prezentat cabinetul, urmând ca parlamentul să-i dea votul de încredere. Ca ministru de externe a fost propus Abbs Araqchi, un diplomat pragmatic şi experimentat, relatează Reuters.
Abbas Araqchi, în vârstă de 61 de ani, care a fost ambasador al Iranului în mai multe ţări, inclusiv în Japonia, a jucat un rol-cheie în negocierea acordului nuclear din 2015 al Teheranului cu şase puteri mondiale, din care preşedintele american de atunci, Donald Trump, a ieşit în 2018 şi a reimpus sancţiuni Iranului.
Araqchi a condus apoi echipa negociatorilor iranieni în timpul eforturilor multilaterale - în cele din urmă nereuşite - de a relansa pactul prin diplomaţie indirectă cu Washingtonul, dar în cele din urmă a fost înlocuit de diplomatul de linie dură Ali Bagheri Kani în 2021.
Componenţa cabinetului propus de Pezeshkian necesită aprobarea parlamentarilor, iar preşedintele parlamentului, Mohammad Baqer Qalibaf, a declarat că luni va începe examinarea candidaţilor în comisiile parlamentare.
După decesul preşedintelui Ebrahim Raisi, un conservator, într-un accident de elicopter, în luna mai, Masoud Pezeshkian a câştigat alegerile anticipate de luna trecută promiţând să îmbunătăţească legăturile cu lumea, să promoveze o politică externă pragmatică şi să reducă restricţiile sociale.
China sprijină Iranul
Și China a anunțat că sprijină Iranul în ceea ce priveşte apărarea „suveranităţii, securităţii şi demnităţii sale naţionale". Mesajul a fost transmis duminică de şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, ministrului iranian interimar de externe, Ali Bagheri Kani, în cadrul unei convorbiri telefonice, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe, citat de Reuters.
Cu această ocazie, Wang a reiterat că Beijingul denunţă asasinarea liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, la 31 iulie, afirmând că atacul a încălcat suveranitatea Iranului şi a pus în pericol stabilitatea regională.
Wang i-a mai spus lui Ali Bagheri Kani că uciderea lui Haniyeh a „subminat în mod direct procesul de negociere a încetării focului în Fâşia Gaza, precum şi pacea şi stabilitatea regionale".
„China sprijină (...) eforturile Iranului de a menţine pacea şi stabilitatea regionale şi este pregătită să menţină o comunicare strânsă cu Iranul", a declarat Wang, citat în comunicat.
Iranul şi gruparea islamistă palestiniană Hamas au acuzat Israelul de atacul care l-a ucis pe Haniyeh.
Israelul nu a revendicat sau negat responsabilitatea pentru acest asasinat, care a alimentat îngrijorarea că războiul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza ar putea escalada într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.
Iranul a avertizat că va "pedepsi dur" Israelul pentru acest asasinat.
La rândul ei, gruparea şiită libaneză Hezbollah a ameninţat cu o ripostă împotriva Israelului pentru uciderea comandantului său şef, Fuad Shukr, într-un atac în apropiere de Beirut, pe care armata israeliană l-a recunoscut.