Țara care își împarte bogăția cu cetățenii, după o creștere economică istorică

Țara care își împarte bogăția cu cetățenii, după o creștere economică istorică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sute de mii de cetățeni din Guyana care trăiesc în țară și în străinătate vor primi aproximativ 370 de lire sterline (aprox. 450 de euro) fiecare, după ce țara a anunțat că îşi împarte cu poporul bogăția petrolieră „uimitoare”.

Țara se bucură de o creștere istorică a economiei, care s-a triplat de când a început extracția țițeiului în 2019, scrie The Guardian.

Grantul de 100.000 de dolari guyanezi va fi disponibil oricărui cetățean al țării din America de Sud cu vârsta de peste 18 ani, cu un pașaport sau carte de identitate valabile. Cetățenii guyanezi care locuiesc în străinătate vor fi eligibili, dar trebuie să se afle în Guyana pentru a încasa banii.

ADVERTISING

Plata a fost planificată inițial ca o subvenție de 200.000 de dolari guyanezi pentru fiecare gospodărie din țară, dar a fost modificată din cauza temerilor că unii cetățeni, inclusiv tineri care nu au încă propria gospodărie, ar fi excluși.

„În ultima săptămână, mii de guyanezi au oferit un feedback extrem de pozitiv cu privire la măsurile anunțate. Mai multe persoane au prezentat guvernului meu complicațiile pe care le prevăd în implementarea acestui proiect și teama de a nu fi incluși în el”, a declarat președintele Guyanei, Irfaan Ali.

ADVERTISING

Cu o populație de 800.000 de locuitori în țară și o diasporă de aproximativ 400.000, proiectul este de așteptat să aibă ca rezultat o plată uriașă.

Dar țara se bucură de o creștere istorică a economiei sale, care s-a triplat de când a început extracția țițeiului la sfârșitul anului 2019.

PIB-ul Guyanei a fost timp de mulți ani unul dintre cele mai scăzute din regiune, dar după descoperirea în 2015 a unei rezerve masive de petrol în largul coastei atlantice a țării, statul a devenit una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume.

ADVERTISING

„Dacă nu ați trăit ceea ce am trăit noi, nu veți înțelege ce înseamnă această creștere uluitoare. Deși este adevărat că mai avem nevoie de timp pentru ca această creștere să se reflecte în calitatea vieții, începem să vedem creșterea economică în infrastructură, proiecte și sisteme care să permită cetățenilor să se bucure de o calitate a vieții din ce în ce mai înaltă”, a spus analistul media și antreprenorul guyanez Alex Graham

El a adăugat că, deși grantul în numerar va fi, probabil, controversat, „există o mulțime de oameni pentru care este un ajutor semnificativ în situațiile lor financiare dificile”.

„Grantul va oferi un sprijin substanțial familiilor și satelor amerindiene, oferind un impuls financiar atât de necesar pentru proiectele esențiale și nevoile casnice”, a spus profesorul Keanu Thomas, 25 de ani.

La rândul său, Richard Rambarran, economist și director executiv al Camerei de Comerț și Industrie din Georgetown, a descris grantul în numerar ca fiind „în general” bun pentru Guyana, în ciuda preocupărilor legate de potențialul efect secundar asupra inflației.

El a adăugat că „faptul că este acordat fiecărui cetățean în mod necondiționat este pozitiv”, dar eficiența sa depinde de cât de înțelept este folosit de către destinatari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇