Ministerul Afacerilor Externe informează, duminică seara, că autorităţile germane din landul Renania de Nord – Westfalia au solicitat sprijinul Oficiului consular al României.
Germanii vor ajutor pentru gestionarea situaţiei lucrătorilor români de la compania de prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbruck. Aici au fost depistate cu COVID-19 peste 1.300 de persoane. Dintre acestea, jumătate sunt români.
"În cursul zilei de astăzi a avut loc o reuniune de lucru la nivelul autorităţilor de land (...)
În cadrul reuniunii, autorităţile locale germane au confirmat că tuturor persoanelor care se află în carantină le sunt asigurate bunurile necesare, alimente şi produse de igienă.
Totodată, autorităţile vor efectua verificări pentru identificarea unor eventuale abateri de la normele de igienă în cadrul abatorului şi, dacă este cazul, vor fi impuse sancţiuni", precizează informarea transmisă de către MAE român.
De asemenea, conform cifrelor comunicate de autorităţile locale germane, până la acest moment au fost testate 5.899 de persoane, din care 1.331 au fost depistate pozitiv pentru COVID-19.
Departamentul de Sănătate Publică urmează să comunice date oficiale actualizate de îndată ce vor fi testate toate persoanele care îşi desfăşurau activitatea în cadrul companiei.
Reprezentanţii oficiului consular au reiterat solicitarea de a primi cifrele oficiale cu privire la cetăţenii români infectaţi. Totodată, au cerut şi datele de identificare ale celor 17 cetăţeni români care au părăsit carantina în cursul zilei de sâmbătă. Partea germană a comunicat că acestea vor fi transmise în cel mai scurt timp, arată MAE.
Ministerul menţionează că s-a optat pentru o izolare parţială a oraşului respectiv. În zonă sunt prezente forţe de ordine pentru a se asigura că persoanele testate pozitiv şi cele care așteatpă rezultatele testelor nu părăsesc locuinţele şi zona de carantină.
Apel pentru medici români
Totodată, autorităţile germane au solicitat sprijinul Oficiului consular al României în desemnarea unui reprezentant care să participe la reuniunile viitoare organizate de autorităţile locale pentru gestionarea situaţiei.
De asemenea, au făcut apel la Oficiul consular pentru identificarea de personal medical în rândul comunităţii de cetăţeni români, care să poată sprijini demersurile autorităţilor locale, având în vedere barierele lingvistice.
După reuniunea menţionată, consulul general al României la Bonn a avut o întâlnire cu mai mulți lucrători români. El le-a recomandat acestora să respecte măsurile impuse de autorităţi, precizează MAE român.
Până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bonn nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară din partea niciunuia dintre cetăţenii români care îşi desfăşoară activitatea în cadrul companiei respective.
Consulatul General al României la Bonn menţine legătura cu autorităţile locale, reprezentanţii companiei şi cu cetăţenii români şi este pregătit să acorde asistenţă consulară.