Summit-ul de la Praga: Polonia critică egoismul Germaniei și cere intervenția imediată a Comisiei Europene

Summit-ul de la Praga: Polonia critică egoismul Germaniei și cere intervenția imediată a Comisiei Europene

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat joi, la sosirea la summitul de la Praga, Uniunea Europeană, şi în special Germania, pentru modul cum este gestionată criza energetică, relatează agenţia EFE.

El a pus creşterea preţurilor la energie pe seama ”egoismului Germaniei”, ţară care ”dictează clar politica energetică a UE”.

''Nu se poate ca interesele unei singure ţări, adică Germania, să determine traiectoria preţurilor pentru toate statele membre'' ale UE, a criticat Morawiecki la sosirea la summitul "Comunităţii politice europene".

ADVERTISING

Prin urmare, el a cerut o ''acţiune imediată'' din partea Comisiei Europene pentru ca aceasta să-şi schimbe abordarea de a limita creşterea preţurilor le energie printr-un mecanism din anul 2014 care ''din păcate, nu a funcţionat''.

În locul acestui mecanism, premierul polonez cere ''impunerea unui preţ maxim bazat pe drepturile de emisie de CO2'', ceea ce ''ar reduce enorm preţul electricităţii în toată Europa''.

''Europa se confruntă astăzi cu o criză fără precedent, cu mai multe riscuri şi pericole ca oricând în ultimul deceniu'', ca urmare a războiului ''provocat de (preşedintele rus Vladimir) Putin şi a greşelilor fatale din politica climatică şi energetică a UE'', a concluzionat premierul polonez.

ADVERTISING

Vineri, liderii statelor membre UE vor discuta o potenţială plafonare a preţului la gazele naturale, la reuniunea de la Praga.

În context, un grup de state membre UE, inclusiv Polonia, Italia şi Grecia, a elaborat o propunere adresată Uniunii Europene privind introducerea "unui interval dinamic de preţuri" pentru gaze, într-o încercare de a reduce preţul ridicat al energiei şi inflaţia, transmite Reuters.

"Intervalul se va aplica tuturor tranzacţiilor angro, nu va fi limitat la importul din jurisdicţii specifice şi nu va fi limitat la folosirea specifică a gazelor naturale", se arată în propunerea consultată de Reuters.

ADVERTISING

Luna trecută, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, anunţa că executivul comunitar va căuta să negocieze "un interval de preţuri" cu furnizorii de încredere de gaze naturale.

"Vom stabili asta şi vom încerca să negociem un interval de preţuri, nu un plafon fix, care să ne permită să reducem costurile pentru consumatorii noştri", a declarat oficialul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇