SUA cheamă Rusia la noi discuții, amenințând cu ”consecințe severe”

SUA cheamă Rusia la noi discuții, amenințând cu ”consecințe severe”

Statele Unite propun Rusiei continuarea negocierilor pe teme de interes strategic, i-a transmis marţi secretarul de Stat american, Antony Blinken, ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, avertizând că un atac rus asupra Ucrainei va atrage „consecinţe severe”.

„Secretarul de Stat Antony Blinken a vorbit astăzi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în continuarea transmiterii de către SUA a răspunsurilor scrise la propunerile de securitate ale Rusiei. Secretarul de Stat a evidenţiat voinţa SUA, la nivel bilateral şi împreună cu aliaţii şi partenerii, de a continua discuţiile substanţiale cu Rusia asupra preocupărilor reciproce de securitate, ceea ce intenţionăm să facem în coordonare totală cu partenerii şi aliaţii”, anunţă Departamentul de Stat de la Washington într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

ADVERTISING

"Secretarul de Stat a reafirmat angajamentul SUA faţă de suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a ţării, precum şi dreptul tuturor ţărilor de a-şi determina politica externă şi alianţele. Secretarul de Stat american a îndemnat Rusia să reducă imediat tensiunile şi să retragă trupele şi echipamentele de la frontierele Ucrainei. A subliniat că orice nouă invazie în Ucraina va atrage consecinţe rapide şi severe şi a îndemnat Rusia să adopte un parcurs diplomatic", a precizat Departamentul de Stat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ca răspuns, Lavrov a afirmat marţi că e de acord că există motive pentru a discuta despre preocupările Rusiei pentru securitatea sa cu privire la Ucraina, potrivit AFP.

Şeful diplomaţiei ruse nu a spus niciun cuvânt despre Ucraina sau despre trupele ruse desfăşurate în apropiere de ţara vecină. Potrivit lui Lavrov, problema-cheie pentru Moscova rămâne respingerea de către Occident a principiului privind "indivizibilitatea securităţii", cu alte cuvinte, ideea că niciun stat nu-şi poate consolida securitatea în detrimentul altuia.

ADVERTISING

Statele Unite, Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia au purtat negocieri pe tema arhitecturii de securitate în ianuarie. Statele Unite şi Marea Britanie avertizează că Rusia pregăteşte un atac asupra Ucrainei, în condiţiile în care armata rusă a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei ucrainene.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇