Taiwanul a salutat duminică formularea „pozitivă și prietenoasă” cu privire la insulă de pe site-ul actualizat al Departamentului de Stat al SUA, care a eliminat o frază în care, anterior, se afirma că Washingtonul „nu sprijină independența Taiwanului”.
SUA au fost mult timp principalul susținător al Taiwanului, deși au renunțat la recunoașterea diplomatică a insulei autonome în 1979 pentru a stabili relații oficiale cu China, relatează AFP.
Limbajul oficial folosit pentru a descrie relațiile dintre SUA și Taiwan este unul extrem de sensibil, iar modificările anterioare ale fișei informative a Departamentului de Stat referitor la insulă au înfuriat China, care pretinde că Taiwanul face parte din teritoriul său.
Printre alte modificări, cea mai recentă actualizare a eliminat partea în care se afirma că SUA nu susțin independența Taiwanului, potrivit unei analize AFP a versiunii anterioare a paginii.
Pagina continuă să afirme că Washingtonul recunoaște Beijingul ca guvern al Chinei doar în baza „politicii sale de lungă durată a unei singure Chine” și menține opoziția sa față de ”orice schimbare unilaterală a statu quo-ului de către oricare dintre părți”.
Ministerul taiwanez de Externe a declarat că formularea „pozitivă și prietenoasă” a fișei informative actualizată pe 13 februarie reflectă „parteneriatul strâns și prietenos dintre Taiwan și Statele Unite”.
Ministrul de externe Lin Chia-lung a mulțumit administrației președintelui american Donald Trump „pentru angajamentul său față de pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, parteneriatul economic, comercial și tehnologic dintre Taiwan și SUA și spațiul internațional al Taiwanului”, a declarat ministerul de la Taipei într-un comunicat.
Institutul American în Taiwan (AIT), care servește ca ambasadă de facto a Washingtonului, a declarat că această actualizare este una „de rutină”.
„Ne-am opus de mult timp oricărei schimbări unilaterale a statu quo-ului de către oricare dintre părți”, a declarat un purtător de cuvânt al AIT într-un comunicat transmis AFP.
„Nu comentăm toate ipotezele. China reprezintă cea mai mare amenințare la adresa păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan”, se arată în comunicat.
Taiwanul a încercat să se apropie de președintele Donald Trump, al cărui stil diplomatic tranzacțional a trezit îngrijorări cu privire la disponibilitatea sa de a apăra insula împotriva Chinei.
Președintele Trump a sugerat ca Taiwanul să plătească SUA pentru protecția sa și a acuzat insula că a furat „aproape 100%” din industria de cipuri de la SUA.
Președintele Lai Ching-te a promis vineri că va crește investițiile în SUA și în propria sa apărare, după ce președintele Trump a amenințat că va impune tarife de până la 100% pentru cipurile sale pentru semiconductoare.