Șeful Poliției Eforie e cercetat penal de DNA: Ar fi primit șpagă pentru a tolera comerțul clandestin pe plajă

Șeful Poliției Eforie e cercetat penal de DNA: Ar fi primit șpagă pentru a tolera comerțul clandestin pe plajă

Șeful Poliției orașului Eforie este cercetat penal pentru luare de mită și instigare la abuz în serviciu și a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 31 august 2020, față de inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, șef al Poliției Eforie, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și instigare la abuz în serviciu”, se arată într-un comunicat al DNA.

ADVERTISING

Procurorii DNA Constanța îl acuză că a luat bani de la o persoană, pentru ca în schimb să permită desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie din județul Constanța.

În perioada iulie-august 2019 și iulie-august 2020, în calitate de comandant al Poliției orașului Eforie, cu gradul de comisar șef, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi primit în mod repetat și periodic, de la o persoană fără calitate specială, coinculpat, sume de bani, pentru ca în schimb să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite și de a proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie din județul Constanța. Ar fi vorba de tolerarea unor activități de comerț clandestin/neautorizat care să se poată desfășura fără aplicarea de sancțiuni contravenționale și fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele stațiunii Eforie.

Direcția Națională Anticorupție
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Coteanu ar fi primit o șpagă de 300 de lei pe zi, o dată la câteva zile, în principal în zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni

Din probele administrate rezultă că suma primită cu titlul de mită ar fi fost de 300 lei/zi, remiterea banilor fiind făcută o dată la câteva zile, preponderent în zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni, în imediata apropiere a sediului Poliției orașului Eforie.

Direcția Națională Anticorupție

În ceea ce privește persoana care i-a oferit șpaga, co-inculpat în dosar, aceasta ar fi strâns banii de la persoanele interesate de obținerea protecției pentru activitățile de comerț clandestin.

ADVERTISING

La rândul său, coinculpatul care ar fi remis în mod periodic banii comandantului Poliției orașului Eforie, i-ar fi colectat, în mod repetat de la persoanele interesate de obținerea protecției pentru activitățile de comerț clandestin. De asemenea, persoana respectivă pretindea și primea bani și pentru presupuse informații despre controalele efectuate de autorități.

Direcția Națională Anticorupție

Procurorii mai spun că, în 10 august, Coteanu i-ar fi solicitat unui agent constatator să înlocuiască măsura amenzii de 1.000 lei aplicată unei persoane, pentru contravenții la regimul rutier, cu sancțiunea avertismentului, măsură pe care doar instanța de judecată o putea dispune.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane fără calitate specială, dintre care trei se află în stare de arest la domiciliu începând cu data de 28 august 2020, pentru infracțiuni de dare de mită, trafic de influență, evaziune fiscală.

Direcția Națională Anticorupție

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Coteanu trebuie să respecte mai multe obligații între care să nu părăsească teritoriul României și să nu se aproprie și să nu comunice, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanță și să nu își exercite profesia de polițist, implicit prerogativele funcției de șef al Poliției Eforie.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇