Șeful Inspectoratului pentru Control Rutier Cluj și un inspector de trafic, reținuți pentru șpagă

Șeful Inspectoratului pentru Control Rutier Cluj și un inspector de trafic, reținuți pentru șpagă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Şeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, Bogdan Ştedan Durlea, a fost reţinut de procurorii DNA pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu. Totodată, a fost reţinut un inspector de trafic rutier din cadrul instituţiei.

Iată acuzaţiile pentru care DNA a dispus urmărirea penală şi reţinerea pentru 24 de ore a suspecţilor:

  • Bogdan Ştefan Durlea, inspector şef teritorial în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), pentru luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,
  • Florin Mihai Zehan, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului Teritorial Cluj, pentru luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.
ADVERTISING

DNA precizează că dosarul vizează "modalitatea în care, în perioada 2021-2023, funcţionari din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, printre care şi suspecţii Durlea Bogdan Ştefan şi Zehan Florin Mihai, ar fi «protejat» mai multe societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele pe care inspectorii rutieri urmau să le desfăşoare şi nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-au constatat (depăşirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licenţei de transport etc.)”.

ADVERTISING

Pentru aceste “servicii”, o parte dintre funcţionari, printre care şi Zehan, ar fi pretins şi primit de la persoanele ”protejate” mai multe sume de bani şi alte foloase necuvenite.

În primăvara lui 2023, Durlea ar fi primit de la un subaltern anumite foloase în legătură cu exercitarea atribuţiilor referitoare la numirea/menţinerea în funcţie a inspectorilor coordonatori judeţeni.

”În cursul anului 2023, suspectul Durlea Bogdan Ştefan, în ciuda interdicţiei de a administra societăţi comerciale, ar fi administrat în fapt o firmă cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, în sensul că ar fi înstrăinat un camion, ar fi emis mai multe facturi şi ar fi încasat diverse sume de bani”, completează acuzaţiile de la DNA.

ADVERTISING

Amintim că DNA a făcut de dimineaţă perecheziţii la Cluj-Napoca, inclusiv la sediul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR). În acelaşi dosar, au avut loc percheziţii în Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor şi Alba.

Iată şi reacţia ministrului Grindeanu: Nu-l cunosc, nu l-am pus eu, nu răspund eu!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇