Șeful Comisiei Electorale din SUA: Ce poate să învețe America de la România despre alegeri corecte

Șeful Comisiei Electorale din SUA: Ce poate să învețe America de la România despre alegeri corecte
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Trey Trainor, președintele autorităţii electorale americane, laudă România pentru modul în care a organizat alegerile prezidențiale și subliniază că America are ceva de învățat de la țara noastră.

La invitația Autorității Electorale Permanente (AEP), James Edwin „Trey” Trainor III, șeful Comisiei Electorale Federale din SUA, a condus delegaţia de observatori la primul tur al alegerilor prezidențiale și a fost impresionat de modul în care s-a desfășurat scrutinul.

Cum vede omul lui Trump alegerile din România

"Am asistat direct la un proces electoral care nu numai că a îndeplinit, dar a depășit în multe privințe standardele democratice internaționale. În calitate de membru al Comisiei Electorale Federale, am observat alegeri pe tot globul, iar sistemul României se distinge ca model de transparență, securitate și dăruire civică", scrie el într-un articol apărut în publicația conservatoare Washington Examiner.

Trainor, care a fost numit în funcție de președintele Donald Trump și confirmat de Senatul SUA în 2020, arată că alegerile s-au desfășurat într-un mod corect în toată România, cu garanții puternice.

Fiecare vot a fost exprimat folosind un buletin pe hârtie, iar întregul proces de numărare a buletinelor de vot nu a fost făcut doar în prezența observatorilor din fiecare partid politic, ci și înregistrat video pentru a garanta transparența.

Șeful comisiei electorale din SUA remarcă, totodată, faptul că nu au existat întârzieri în raportarea rezultatelor. "De fapt, întreaga țară și-a încheiat numărătoarea electorală în câteva ore de la închiderea scrutinului - o dovadă atât a simplității, cât și a integrității procesului", menționează el.

Asemănare "izbitoare" între alegerile din România și cele din SUA

Trainor se declară impresionat și de sistemul care le permite doar cetățenilor români să se înregistreze (pe liste suplimentare - n.red.) pentru a vota — o garanție esențială pentru menținerea integrității alegerilor. El remarcă și faptul că autoritățile au luat în serios amenințările cibernetice: "Am fost informat despre încercările unor actori străini de a perturba alegerile. Răspunsul rapid și eficient al României a păstrat încrederea în rezultat."

Reprezentantul american menționează că România este o națiune care încearcă să iasă din umbra trecutului său comunist, iar mulți cetățeni de vârstă mijlocie își amintesc viața sub conducerea autoritară, când "alegerile erau mai degrabă simbolice".

"Această amintire alimentează un respect național profund pentru principiile democratice și un angajament de a le păzi. De aceea, alegerile sunt tratate cu seriozitatea pe care o merită: listele alegătorilor sigure, fiecare alegător prezentând documente de identitate, buletine de vot pe hârtie, numărări transparente și rezultate la timp", scrie el.

Iar aici oficialul american pune alegerile din România pe linia pe care administrația Trump urmărește să așeze procesul electoral american. Trainor arată că procesul electoral din România seamănă "izbitor" cu principiile prevăzute în SAVE Act şi în Ordinul Executiv pentru Păstrarea şi Protejarea Integrităţii Alegerilor Americane emis de preşedintele Donald Trump. Ordinul executiv, emis luna trecută, este în prezent în curs de implementare.

Între timp, Legea SAVE a fost adoptată de Camera Reprezentanţilor a SUA la începutul acestui an şi acum se află în aşteptare în Senat. Aceste măsuri ar impune dovada cetăţeniei pentru a te înregistra ca alegător, ar restabili utilizarea universală a buletinelor de vot pe hârtie şi ar consolida protecţia privind lanţul de custodie al buletinelor de vot, toate politici deja aplicate în România, scrie şeful autorităţii electorale americane.

"Din păcate, în Statele Unite, astfel de reforme de bun simț devin adesea polarizante din punct de vedere politic. Dar democrația nu ar trebui să fie niciodată o problemă partizană. Abordarea României nu este despre stânga sau dreapta, ci despre încredere, verificare și unitate națională. Sistemul său demonstrează că un proces electoral sigur, eficient și transparent nu este doar posibil, ci și practic", subliniază Trainor.

Ce ar trebui să învețe SUA de la România

Oficialul american adaugă că în declarația sa despre alegerile din țara noastră a lăudat poporul român pentru participarea civică activă și angajamentul neclintit față de valorile democratice.

"Comportamentul lor reflectă o națiune care ia în serios democrația - ceva ce SUA, în calitate de aliat de lungă durată, ar trebui să respecte și din care ar trebui să învețe.

Democrația este întărită prin transparență, reziliență și respect reciproc - principii care unesc națiunile noastre. Prin Legea SAVE, avem ocazia să reafirmăm aceste principii acasă și să ne asigurăm că fiecare persoană poate avea încredere în rezultatul alegerilor noastre", conchide șeful autorității electorale americane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇