Scrisoare deschisă către ministrul Ciucă. Andrei Ursu, Mădălin Hodor și Mihai Demetriade îi cer să predea toate documentele fostei Securități: Deveniți complice cu răul!

Scrisoare deschisă către ministrul Ciucă. Andrei Ursu, Mădălin Hodor și Mihai Demetriade îi cer să predea toate documentele fostei Securități: Deveniți complice cu răul!

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, ucis de Securitate, dar și Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, cercetători la CNSAS, i-au trimis o scrisoare deschisă ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, în care îi cer ca toate documentele fostei Securități să fie predate Consiliului, după ce statul a decis acest lucru.

„Deținerea împotriva legii si în secret a acestor dosare prejudiciază nu numai procesul de decomunizare și deconspirarea Securității. Ea obstrucționează Justiția în mod inechivoc, încălcând drepturile fundamentale ale victimelor și ale urmașilor acestora.

ADVERTISING

Dreptatea restitutivă garantată prin legea de funcționare a C.N.S.A.S., care stabilește drepturi esențiale pentru victime sau rudele celor care nu mai sunt, este imposibilă acum – într-o semnificativă proporție – din cauza indeciziei ministerului pe care-l conduceți.

Pentru arhivele Securității pe care le dețineți, drepturile de acces la propriul dosar, cel al stabilirii calității de lucrător și colaborator pentru cei care au încălcat drepturile și libertățile fundamentale ale omului nu pot fi, pur și simplu, exercitate", transmit cei trei în scrisoarea comună.

ADVERTISING

"Ascunzând memoria represiunii, domnule ministru, deveniți complice cu răul"

Cei trei speră ca Ciucă să realizeze gravitatea acestei situații, pentru că nu este ignorat doar un mandat de voință al statului român, ci sunt încălcate drepturile acordate cetățenilor de a-și cunoaște, studia și clarifica identitatea unei întregi „infrastructuri a răului”.

"Ascunzând memoria represiunii, domnule ministru, deveniți complice cu răul. Prin gestul continuu și ilegal al ministerului pe care-l conduceți, pagini dureroase și infame din istoria principalului actor represiv al regimului totalitar sunt excluse circuitului civil, dezbaterii democratice și înfăptuirii juridice a dreptății. Ați antrenat, prin lipsa dumneavoastră de voință, un lung șir de consecințe nefaste.

ADVERTISING

Un trecut odios a fost ascuns privirii victimelor, potențialele acțiuni în instanță reglementate de lege au fost anulate înainte de a fi putut să existe, voința însăși a statului privind decomunizarea prin deschiderea arhivelor represive a fost scandalos încălcată", mai spun cei trei semnatari.

În opinia lor, faptul că MApN a trimis selectiv anumite fonduri arhivistice către CNSAS de-a lungul timpului nu schimbă realitatea că nu se vrea restituirea în întregime.

Citește și interviul în trei părți acordat SpotMedia.ro de istoricul Mădălin Hodor:

A.G.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇