Peter Magyar îşi făcea selfie-uri cu susţinătorii săi în faţa unei pieţe aglomerate din Budapesta, într-o sâmbătă dimineaţa, luna trecută, când le-a cerut să-i acorde un minut. Şi-a scos telefonul, a pornit o înregistrare video live pe Facebook şi a anunţat că partidul său, Tisza, a strâns suficiente semnături pentru a candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie.
A fost o mişcare tipică pentru fostul insider guvernamental, priceput în domeniul mass-media, care a apărut în ultimele câteva luni ca prima ameninţare serioasă din ultimii ani la adresa premierului naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, după cum spun unii observatori, analizează Reuters.
De când a reînviat Tisza, în februarie, Magyar, în vârstă de 43 de ani, a atras mulţimi mari la mitingurile la care acuză guvernul de corupţie şi de conducerea unei adevărate maşini de propagandă. Guvernul neagă acuzaţiile, dar Magyar a exploatat frustrările alegătorilor faţă de Orban, care şi-a înstrăinat, totodată, mulţi dintre aliaţii din Uniunea Europeană ai Ungariei prin poziţia sa faţă de Rusia şi prin mişcările despre care aceştia spun că înăbuşă procesele democratice.
"Peter a reuşit să ofere multor oameni o şansă de a spera că poate într-o zi acest lucru se va termina", a declarat Melinda Czink, în vârstă de 45 de ani, la un miting de campanie în oraşul Dombovar din sud-vestul ţării, plângându-se că s-a săturat de "propaganda guvernului şi de ură".
Tisza (Tisztelet es Szabadsag - Respect şi Libertate) a fost un partid inactiv până când Magyar l-a relansat, dar a devenit deja cel mai mare grup de opoziţie, arată sondajele de opinie.
Popularitatea lui Magyar a crescut rapid de când l-a acuzat pe Orban de corupţie generalizată într-un interviu difuzat pe canalul YouTube Partizan, în februarie, înregistrând peste un milion de vizualizări în câteva zile într-o ţară cu mai puţin de 10 milioane de locuitori.
"La momentul respectiv, n-aveam nici cea mai mică idee despre ce urma să se întâmple", a declarat Magyar pentru Reuters pe o stradă aglomerată din Budapesta, în timp ce strângea semnături pentru a candida la Parlamentul European. "Nu mă aşteptam să fiu aici sau să conduc o listă electorală pentru Parlamentul European", mărturiseşte el.
O ușă deschisă pentru alegeri anticipate?
Magyar a lăsat să se înţeleagă că un succes al Tisza în alegerile pentru Parlamentul European ar putea deschide uşa pentru alegeri anticipate în Ungaria, deşi sondajele de opinie plasează partidul Fidesz al lui Orban clar în frunte, iar următoarele alegeri naţionale nu vor avea loc până în 2026.
"S-ar putea ca poporul maghiar să nu fie nevoit să aştepte până în 2026", a declarat Magyar în timpul unei escale de campanie la Budapesta. "Vom merge în fiecare judeţ, în cel mai mic sat... vom construi o nouă patrie, cărămidă cu cărămidă", promite el.
Magyar a lucrat pentru Ministerul de Externe şi apoi pentru Biroul premierului de la Bruxelles înainte de a se alătura unei bănci de stat şi apoi de a conduce o agenţie de împrumuturi pentru studenţi. În cele din urmă, a devenit dezamăgit de Fidesz din cauza a ceea ce el spune că este corupţia şi propaganda de stat la care a fost martor din interior.
Orban, în vârstă de 60 de ani, se află la putere de 14 ani, dar economia Ungariei este în recesiune, iar o dispută legată de graţierea prezidenţială a unui bărbat care a ajutat la muşamalizarea unor abuzuri sexuale într-un centru de plasament pentru copii a lovit în plin platforma sa privind valorile familiei.
Un sondaj recent realizat de institutul de sondaje Median a arătat că Tisza ar putea obţine până la 25% din voturile exprimate în Ungaria la alegerile pentru Parlamentul European, fiind pe locul al doilea, după Fidesz, cotat cu 45%.
Aceasta este o creştere bruscă pentru Tisza faţă de sondajele anterioare, care îl situau la aproximativ 14%.
Rețeta succesului
Sondajele arată că Tisza atrage în mare parte alegători de la alte forţe de opoziţie, în timp ce Magyar îşi construieşte sprijinul prin mitinguri de campanie şi o prezenţă importantă pe reţelele sociale.
"Electoratul de opoziţie este supernemulţumit de actuala opoziţie. Există o cerere tangibilă şi masivă de schimbare din partea ofertei politice", a declarat Gabor Toka, cercetător senior la Vera and Donald Blinken Open Society Archives.
Popularitatea lui Magyar a fost evidentă atunci când zeci de mii de oameni au participat la un protest antiguvernamental pe 6 aprilie şi au mărşăluit spre parlament strigând "Orban demisia".
Începând din februarie, Magyar a ajuns la peste 270.000 de urmăritori pe Facebook, principala platformă socială din Ungaria, unde Orban are 1,2 milioane de adepţi. În martie, Magyar a primit 2,37 milioane de interacţiuni la postările sale, faţă de cele 811.000 ale lui Orban. Premierul veteran era de obicei în fruntea statisticilor lunare furnizate de site-ul de ştiri Telex.
Magyar atribuie numărul său de urmăritori nemulţumirii publice faţă de principalele instituţii media, în timp ce Orban se confruntă cu acuzaţii, pe care premierul le neagă, de suprimare a libertăţii presei.
"Magyar şi-a dat seama că oamenii au devenit mai sensibili la propagandă, iar alegătorii rezonează cu mesajul său despre necesitatea unui serviciu public de presă independent", a declarat Agnes Urban, expert la think tank-ul Mertek Media Monitor.
Ascensiunea lui Magyar a fost însoţită de atacuri din partea presei finanţate de guvern, care l-a acuzat de abuzuri domestice şi de faptul că a primit locuri de muncă bine plătite de la stat cu ajutorul fostei sale soţii, fost ministru al justiţiei. Autorităţile maghiare investighează, de asemenea, relatările din presă potrivit cărora acesta ar fi acceptat fonduri străine. Magyar a negat toate acuzaţiile care i se aduc.