Românii se află în fruntea clasamentului privind „plicurile cu bani” date cadrelor medicale, arată un raport Eurobarometru privind corupția. Pe locul doi sunt grecii.
Cel puțin unul din opt cetățeni greci care au apelat la serviciile sistemului public de sănătate a fost nevoit să dea „plicul cu bani”, scrie cotidianul Kathimerini.
Sistemul de sănătate este considerat de marea majoritate a grecilor cel mai corupt sector al societății. Iar în ultimii trei ani acest sentiment s-a intensificat.
După cum arată cel mai recent raport Eurobarometru privind corupția, care a fost realizat în martie și aprilie și la care au participat 1.013 persoane, 91% dintre greci consideră că primirea plicurilor cu bani, precum și abuzul de putere pentru câștig personal, sunt răspândite în sistemul de sănătate.
În sondajul Eurobarometru 2019 privind corupția procentul a fost de 81%. Media cetățenilor statelor membre UE care consideră corupția un fenomen răspândit în sistemul de sănătate al țării lor este de 29%.
Grecia, alături de Lituania, România și Polonia sunt țările care consideră că sectorul sănătății este cel mai corupt în comparație cu alte sectoare.
România e fruntașă la datul plicului cu bani
În ultimele 12 luni, 54% dintre cetățenii greci care au participat la sondaj au declarat că au fost nevoiți să consulte un medic sau să apeleze la o unitate a sistemului public de sănătate (procentul corespunzător în UE este de 77%).
Dintre aceștia, 13% au declarat că, pe lângă cheltuielile oficiale, au fost nevoiți să ofere o taxă suplimentară sau un cadou valoros unei asistente sau unui medic sau să facă o donație unui spital.
Acesta este al doilea cel mai mare procent din UE, unde o medie de 4% a fost nevoită să dea „plicul cu bani”. Pe primul loc se află România cu 18%.
La polul opus se află Spania, Olanda, Portugalia, Finlanda, Suedia, Irlanda, Cipru și Estonia, unde doar 1% au spus că trebuie să plătească suplimentar.
98% dintre greci consideră că problema generală a corupției este larg răspândită în țară, față de 68%, media cetățenilor UE. 51% dintre greci cred că problema corupției a crescut în ultimii trei ani, 41% cred că a rămas la fel și 6% că a scăzut, în timp ce 2% au răspuns că nu știu.
Este îngrijorător faptul că 55% dintre greci consideră că este acceptabil să facă un cadou atunci când doresc ceva de la administrația publică. Iar 51% dintre cetățeni consideră că raportarea unui caz de corupție ar fi inutilă, pentru că cei responsabili nu vor fi pedepsiti.