Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Jens Stoltenberg, că a cerut NATO să monitorizeze atent situația de la Marea Neagră, având în vedere „comportamentul agresiv și iresponsabil al Rusiei”.
Premierul a spus că a discutat cu șeful NATO despre amenințările și problemele de securitate din regiunea Mării Negre.
"Securitatea în regiune continuă să fie afectată de războiul ilegal de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Am exprimat îngrijorarea cu privire la efectele pe care comportamentul agresiv și iresponsabil al Rusiei le pot avea pentru securitatea regională euro-atlantică și stabilitatea globală pe termen lung. Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluții, cât și impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am cerut NATO să monitorizeze atent situația de la Marea Neagră", a declarat Nicolae Ciucă.
El a spus că, în acest context, implementarea deciziilor adoptate la Madrid pentru consolidarea fermă și durabilă a posturii aliate, inclusiv pe flancul estic și în țara noastră, este crucială.
"Crearea grupului de luptă condus de Franța, la care contribuie soldați din Olanda și Belgia, reprezintă materializarea acestei decizii și a unității care caracterizează alianța noastră", a mai spus premierul, mulțumind celor trei state, precum și Statelor Unite, pentru prezența lor militară pe teritoriul României.
Şeful Executivului a anunțat decizia României de a contribui financiar la Fondurile Voluntare NATO dedicate sprijinirii Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.
Contribuția României va fi de 1,3 milioane de dolari, distribuită astfel:
- 400.000 pentru Ucraina;
- 600.000 pentru Republica Moldova;
- 300.000 pentru Georgia.
România rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin şi vom continua să fim un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice, a spus Ciucă. El a dat ca exemplu creşterea bugetului pentru apărare, la 2,5% din PIB, "un demers concret, în spiritul solidarităţii aliate".
România va găzdui, în premieră, o reuniune formală a miniștrilor de Externe
Ministerul Afacerilor Externe va organiza, în perioada 29-30 noiembrie 2022, la București, reuniunea miniștrilor afacerilor externe NATO.
Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului și va fi găzduit de ministrul Bogdan Aurescu împreună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis miercuri MAE.
În context, Ciucă a menționat importanţa viitoarei reuniuni de la Bucureşti.
"Decizia ca România să fie statul gazdă pentru acest eveniment reprezintă o recunoaştere a rolului activ, a relevanţei şi aprecierii de care ţara noastră se bucură în cadrul NATO", a declarat premierul.